Estate

Vi får mere og mere plads i vores boliger

Del

Vi får stadig mere plads i vores boliger. Mest plads har dem, som bor i hus, mens dem, der bor i lejlighed, må tage til takke med cirka 15 kvadratmeter færre pr. person.

Foto: Shutterstock

I en moderne bolig skorter det ikke på plads. År for år har vi i Danmark fået stadig flere kvadratmeter at boltre os på i vores boliger. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Siden 2013 har personer, der bor i parcelhus således, fået 2,7 kvadratmeter mere, mens personer, der bor i lejlighed, har fået 0,7 kvadratmeter mere plads i deres bolig.

- Det er ikke fordi, at vi som sådan higer efter mere plads. Udviklingen er primært udtryk for, at et stigende antal danskere vælger at bo for sig selv. Den udvikling betyder, at pladsen pr. person i boligen stiger. Og intet tyder på, at den udvikling er ved at aftage, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Personer der bor i parcelhus, er dem, som har mest plads. Her har en person i gennemsnit 59,9 kvadratmeter, mens personer i etageboliger har 45,6 kvadratmeter. Den store forskel mellem de forskellige boligtyper mht. antallet af kvadratmeter, skyldes hovedsageligt to forhold.

- For det første er huse generelt større end lejligheder. Og for det andet er kvadratmeterpriserne på lejligheder typisk højere end på huse. Samtidig er tilflytningen størst til landets store byer, hvor den primære boligform er lejligheder, siger Thomas Hovgaard.

En udfordring ved denne udvikling er ifølge ham, at den går mod de klimamæssige ambitioner, der er fastsat politisk.

- Når vi år for år får mere plads i vores boliger, betyder det alt andet lige også, at hver person i gennemsnit skal bruge mere energi til opvarmning. For at reducere boligmassens klimaaftryk, ville den modsatte udvikling, hvor vi i stedet fik mindre plads pr. person, derfor være mere hensigtsmæssig, siger Thomas Hovgaard.

Gennemsnitligt areal (målt i kvadratmeter) pr. person

2013

2015

2017

2019

2021

2023

Parcel- og stuehuse

57,2

57,9

58,3

58,8

59,6

59,9

Række-, kæde- og dobbelthuse

48,5

48,7

48,8

49,3

50

50,5

Etageboliger

44,9

44,5

44

44,2

45,1

45,6

Kilde: Danmarks Statistik

Kontakter

Om Estate

Estate er en landsdækkende ejendomsmæglerkæde med 90 forretninger fordelt over hele Danmark. Kædens ejendomsmæglere har alle stort lokalkendskab og mange års erfaring med at hjælpe danskere med køb og salg af bolig.

Estate er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.

Følg pressemeddelelser fra Estate

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Estate

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye