Social-, Bolig og Ældreministeriet

Ekspertudvalg præsenterer endelige anbefalinger til socialområdet

Del

Ekspertudvalget på socialområdet præsenterer i dag sin samlede rapport med anbefalinger til en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling på socialområdet.

Kommunernes udgifter til det specialiserede socialområde stiger kraftigt i disse år. Socialområdet er en afgørende del af det danske velfærdssamfund, men udgiftsstigningen udfordrer muligheden for at sikre den rette hjælp til alle, ligesom det gør det vanskeligt at fastholde en styrbar økonomi og et prioriteringsrum i forhold til de øvrige velfærdsområder lokalt.

Det er udfordringsbilledet, som Ekspertudvalget på socialområdet de seneste år har belyst og analyseret. Nu er ekspertudvalget klar med sine anbefalinger, der skal sikre en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling på socialområdet.

"Ekspertudvalgets arbejde har været dilemmafyldt og krævet balancering af forskellige vigtige hensyn. Vi gør os ingen forestillinger om, at vi med rapporten løser alle udfordringer på socialområdet. Men vi håber, at vores anbefalinger kan være et solidt bidrag til at skabe mere styring på området og dermed et bedre grundlag for politiske prioriteringer og faglig udvikling af vores fælles velfærd. Det er vigtigt, så vi også i fremtiden har et stærkt sikkerhedsnet, der står klar til at gribe os, hvis behovet for hjælp melder sig," siger udvalgets formand, Torben Tranæs.  

Det uafhængige ekspertudvalg blev nedsat efter aftale mellem Regeringen og KL i forbindelse med Aftale om kommunernes økonomi for 2022. Udvalgets endelige rapport, der i dag bliver præsenteret på et pressemøde i Eigtveds Pakhus, indeholder en række anbefalinger til socialområdet, der kan implementeres på kortere og længere sigt.

Udvalget har i sit arbejde belyst og analyseret fem spor:

 1. Vi skal vide, hvad der driver udviklingen i udgifterne og borgernes indsatser
 2. Vi skal vide, hvilken forebyggelse, der kan hjælpe borgeren, før problemerne vokser
 3. Fokus på kerneopgaven
 4. Vi skal gøre det, der virker
 5. Progression for borgeren


Ekspertudvalget præsenterede i maj 2023 en delrapport, der primært havde fokus på det første spor om udviklingen i udgifterne og borgernes indsatser.

Ekspertudvalget er et uafhængigt udvalg bestående af følgende medlemmer:

 • Torben Tranæs (formand), forskningsdirektør og professor ved VIVE
 • Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved VIVE
 • Jon Kvist, professor i europæisk offentlig politik og velfærd ved RUC
 • Mette Gørtz, professor i økonomi ved Københavns Universitet
 • Lise Plougmann Willer, direktør for Borger & Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune
 • Ann-Sofie Bech von Hielmcrone, generalsekretær for KFUK’s Sociale Arbejde
 • Line Hessellund, tilsynschef ved Socialtilsyn Nord
 • Jakob Bigum Lundberg, landsformand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)

Ekspertudvalget er blevet betjent af et sekretariat bestående af Social-, Bolig- og Ældreministeriet, Finansministeriet og Kommunernes Landsforening (KL)

Pressekontakt:

Sekretariatet for Ekspertudvalget på socialområdet, tlf. 29 32 48 58.

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye