Aalborg Universitet

Ny forskning afslører: Børn, der lever de første år i landbrugsområder, har øget risiko for inflammatorisk tarmsygdom

Del

Antallet af danskere, der får en inflammatorisk tarmsygdom, er fordoblet på 20 år. Nu viser ny forskning, at børn, der lever deres første leveår i områder med udbredt landbrugsdrift, har 24 procent større risiko for at udvikle den inflammatoriske tarmsygdom Crohns sygdom. Resultaterne peger på, at nærmiljøet har stor indvirkning på vores sundhed.

Ny forskning viser, at børn, der lever deres første år i områder med udbredt landbrugsdrift, har 24 procent større risiko for at udvikle den inflammatoriske tarmsygdom Crohns sygdom.
Ny forskning viser, at børn, der lever deres første år i områder med udbredt landbrugsdrift, har 24 procent større risiko for at udvikle den inflammatoriske tarmsygdom Crohns sygdom. Foto: Colourbox

En opsigtsvækkende, dansk undersøgelse kaster nyt lys over sammenhængen mellem miljømæssige faktorer og udviklingen af inflammatoriske tarmsygdomme.

Ifølge studiet har børn, der fødes og lever de to første år i områder med landbrugsdrift, 24 procent større risiko for at udvikle den inflammatoriske tarmsygdom Crohns sygdom, sammenlignet med børn, der fødes og bor de første år i områder med mindre landbrug. Omvendt viser resultaterne, at børn, der lever deres tidlige liv i grønne områder med rig biodiversitet, har en reduceret risiko.

Undersøgelsen er udført af forskere fra Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT) ved Aalborg Universitet i samarbejde med kolleger fra Icahn School of Medicine på Mount Sinai i New York.

Kristine Allin, lektor ved PREDICT og en af hovedforfatterne bag undersøgelsen, forklarer:

- Vi er selv overraskede over den tydelige sammenhæng. Forekomsten af inflammatorisk tarmsygdom stiger i Danmark og andre industrialiserede lande, men årsagerne er stadig ukendte. I Danmark ser vi en stigning blandt børn, og vores studie antyder, at miljøfaktorer spiller en afgørende rolle.

Antallet af danskere, som får inflammatorisk tarmsygdom i form af enten Crohns sygdom eller colitis ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse) er fordoblet på kun 20 år, og i dag lever mere end 50.000 danskere med en af disse sygdomme. Det er forbundet med bl.a. blødninger, mavesmerter, diarré og træthed, og mange ender med at få fjernet dele af tarmen kirurgisk.

Grønne områder kan have beskyttende effekt

I undersøgelsen har forskerne ved hjælp af registerdata fulgt knap 1.500.000 danskere, der er født i perioden fra 1995 til 2018. Heraf har godt 3700 børn fået en inflammatorisk tarmsygdom. Disse data er sammenholdt med oplysninger om, hvor børnene er født og opvokset i de to første leveår, herunder hvor moren har boet under graviditeten.

Igen er disse data sammenholdt med information om, hvordan arealet bliver brugt de pågældende steder, inklusive faktorer som landbrugsdrift, graden af biodiversitet, bymiljø, vand og grønne områder.

- Resultaterne udfordrer den gamle opfattelse af landbrugsmiljøet, idet det ikke er så idyllisk, som vi gerne vil have det til at være. Det er dog vigtigt at understrege, at vi stadig ikke præcist ved, hvad det er ved landbrugsmiljøet, der bidrager til den forhøjede risiko. Det kræver yderligere forskning, siger Kristine Allin.

Fra den positive side fremhæver Kristine Allin, at det også er værd at undersøge, hvorfor grønne områder og højere biodiversitet tilsyneladende har en beskyttende effekt på udvikling af inflammatoriske tarmsygdomme:

 - Undersøgelsen peger ubetinget på vigtigheden af at forstå miljømæssige faktorers indvirkning på vores sundhed – både som børn og voksne. Ikke mindst hvis vi skal forsøge at forebygge, at forekomsten af inflammatoriske tarmsygdomme bliver ved med at stige.

I undersøgelsen kiggede forskerne, foruden forekomsten af Crohns sygdom, også på den inflammatoriske tarmsygdom colitis ulcerosa. I modsætning til Crohns sygdom, var der ikke forskel på forekomsten af colitis ulcerosa baseret på miljø og opvækstområde.

Centerdirektør ved PREDICT og medforfatter til den videnskabelige artikel, Tine Jess tilføjer:

- De danske sundhedsregistre er helt unikke på verdensplan. Vores studie viser, hvordan kombinationen af danske sundhedsdata med miljødata kan være med til at besvare helt nye spørgsmål i en tid, hvor sammenhængen mellem natur og sundhed bliver stadig mere aktuel.

OM INFLAMMATORISKE TARMSYGDOMME

  • Antallet af danskere, som får inflammatorisk tarmsygdom i form af enten Crohns sygdom eller colitis ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse) er fordoblet på kun 20 år, og i dag lever mere end 50.000 danskere med en af disse sygdomme.
  • Sygdommene er forbundet med bl.a. blødninger, mavesmerter, diarré og træthed, og mange ender med at få fjernet dele af tarmen kirurgisk.
  • Danmarks Grundforskningsfond har bevilget 68,5 mio. kr. til Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT), AAU.

Kontakter

Kristine AllinLektorCenter for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT), Aalborg Universitet

Tlf:6170 3284allin@dcm.aau.dk

Tine JessCenterdirektør og professorCenter for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT), Aalborg Universitet

Tlf:2857 6038jess@dcm.aau.dk

Billeder

Ny forskning viser, at børn, der lever deres første år i områder med udbredt landbrugsdrift, har 24 procent større risiko for at udvikle den inflammatoriske tarmsygdom Crohns sygdom.
Ny forskning viser, at børn, der lever deres første år i områder med udbredt landbrugsdrift, har 24 procent større risiko for at udvikle den inflammatoriske tarmsygdom Crohns sygdom.
Foto: Colourbox
Download
Kristine Allin, lektor ved PREDICT og en af hovedforfatterne bag undersøgelsen
Kristine Allin, lektor ved PREDICT og en af hovedforfatterne bag undersøgelsen
Download

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.

Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.

Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse

Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye