TUBA

TUBA: Påsken er en svær tid, hvis man vokser op i hjem med misbrug. Med Konservatives forslag om behandlingsgaranti, kan der snart være hjælp på vej

Del

Påske rimer på æg og rejer, karrysild og snaps. Men for de 109.000 børn og unge, der lige nu vokser op med forældre med alkoholproblemer, er højtiden forbundet med forhøjet konfliktniveau, bekymringer og ondt i maven. Nu kan der snart være hjælp på vej. Konservative Folkeparti har nemlig fremsat et beslutningsforslag, som skal sikre, at de børn og unge, der vokser op i hjem med misbrug, kan få den hjælp, de har brug for.

Påsken minder 26-årige Wicki om alt det, hun ikke har haft som barn og stadig ikke har den dag i dag. Nemlig en samlet familie, der kan mødes over en hyggelig påskefrokost. I stedet overskygger sorgen over de store sprækker, som alkoholmisbrug har slået ind i familien.

For Wicki betød en opvækst i et hjem præget af alkoholmisbrug, at hun fra en tidlig alder kæmpede med dårligt selvværd, depressive tanker og selvskade. Men det var først som voksen, hun opdagede, at der var en sammenhæng mellem sin mors alkoholmisbrug og sin egne indre kampe. Da hun endelig tog skridtet til at række ud efter hjælp, blev hun sendt bagerst i køen på ventelisten.

”At skulle vente på terapi, imens jeg havde alvorligt meget brug for det, gjorde, at jeg mistede modet og troen på, at det nok skulle gå,” fortæller Wicki, som i ventetiden blev ramt af en uretfærdighedsfølelse over, at hendes mor havde en lovsikret garanti for at komme i behandling inden for 14 dage, hvis hun ville, mens Wicki selv måtte vente i månedsvis, mens hendes problemer kun voksede sig større.

En glædelig nyhed

Men nu kan det snart se anderledes ud for de tusindvis af unge, som står i samme situation som Wicki. Det Konservative Folkeparti har nemlig fremsat et beslutningsforslag, som skal sikre en behandlingsgaranti til unge under 25 år, der kæmper med følgerne af en opvækst i hjem med alkohol- eller stofmisbrug.

I organisationen TUBA, der i 27 år har ydet gratis terapi til børn og unge fra familier med alkohol- eller stofmisbrug, glæder man sig over, at forslaget om en længeventet behandlingsgaranti nu genfremsættes.

”Rigtig mange børn, der vokser op med en forælder med et misbrug, kæmper senere i livet med angst, depression og en større risiko for selv at udvikle et misbrug. Vi har en tendens til at tro, at vi løser problemet ved at hjælpe den misbrugende. Men vi glemmer, hvor store konsekvenser det har for børnene – også langt ind i voksenlivet. Derfor er det rigtig gode nyheder, at der endelig kommer et fokus på at give de unge den hjælp, de har brug for,” siger Kåre Skarsholm, som er landsleder i TUBA.

10 år gammelt forslag genopstår

Det er ikke første gang, en behandlingsgaranti til børn af misbrugere er på den politiske dagsorden. I 2014 blev et nærmest identisk forslag fremsat, og med et enstemmigt Folketing, blev regeringen pålagt at fremsætte et lovforslag om netop dette. Men forslaget blev aldrig til lov, da den nuværende og tidligere regeringer ikke har fulgt Folketingets beslutning.

Alligevel håber man i TUBA, at anden gang er lykkens gang.

”Det handler om forebyggelse, rettighed omhu og sund fornuft. Efterspørgslen på vores tilbud er historisk høj, og lige nu er ventelisterne i landets største kommuner 2-3 år lange. Det er uholdbart, og vi kan ikke være det bekendt overfor den store gruppe af unge, som kæmper med senfølgerne af en opvækst i misbrug. For mig er det åbenlyst – og det håber jeg også, det er for politikerne,” siger Kåre Skarsholm, som understreger, at de manglende muligheder for hjælp står i stærk kontrast til mulighederne for hjælp til de misbrugende forældre, som har en lovsikret ret til behandling inden for 14 dage.

Wicki, som lige nu er i gang med en overbygning på sin socialrådgiveruddannelse, glæder sig også over, at forslaget om en behandlingsgaranti igen er på den politiske dagsorden. For hende var den terapeutiske hjælp nemlig afgørende.

”Hvis jeg ikke havde fået hjælp i TUBA, så var jeg ikke der, hvor jeg er i dag. Jeg er ikke engang sikker på, at jeg kunne have taget en uddannelse på grund af stress og depression. Det kan man ikke bare rejse sig fra alene. Det kræver hjælp at komme ud af,” afslutter hun.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Om TUBA

TUBA står for Terapi for Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere. TUBA tilbyder specialiseret terapi og rådgivning til unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. TUBA har 33 afdelinger fordelt over hele landet og tilbyder derudover chatrådgivning på www.tuba.dk/chat.

  • TUBA har mere end 25 års erfaring med at behandle senfølger fra en opvækst præget af forældres alkohol- eller stofmisbrug
  • Hvert år hjælper TUBA 3.000 unge i alderen 14 til 35 år med terapi, rådgivning og støtte
  • Af de unge, der henvendte sig til TUBA i 2023, har 27% har truet med eller forsøgt selvmord, mens 42% angiver, at der har været fysisk vold i hjemmet

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye