VS Automatic

Forstå elprisen: Udregn dit forbrug og spar penge

Del

Efter en rekordhøj elpris i august 2022 har danskernes øje for el-forbrug aldrig været skarpere. Selvom 2024 byder på mildere elpriser, har vi lært værdien af at være energibevidste. Denne artikel bryder komplekse beregninger ned, så alle kan få indblik i, hvordan man sparer på strømmen - let forståeligt og direkte anvendeligt i hverdagen.

kWh måling der viser at forbruget stiger
kWh måling der viser at forbruget stiger VS Automatic

Hvad er kW(h), og hvad var elprisen i 4. kvartal af 2023 

I vores hverdag omtales energi ofte i form af strømforbrug, og begreberne kW og kWh spiller en central rolle i denne sammenhæng. Selvom de lyder ens og begge relaterer til elektricitet, dækker de over to fundamentalt forskellige måder at måle energi på. 

kW står for kilowatt og måler øjeblikkeligt effektforbrug af dine elektroniske enheder. De fleste apparater viser deres effekt i kW eller Watt.  

kWh, eller kilowatt-time, angiver derimod det samlede strømforbrug over tid. Det er denne enhed, du ser på din elmåler, hvilket reflekterer det samlede forbrug af elektricitet. 

I fjerde kvartal af 2023 var elprisen 2,64 Kr. per kWh.  
Elprisen er skruet sammen af:  
Ren elpris + abonnement (står for 35% af prisen) 
Afgifter og moms (står for 46% af prisen) 
Transport (står for 19% af strømmen) 

Du kan læse hele indlægget her: Se også spotpriser de seneste 5 år

Sådan kan du udregne dit forbrug for dine elektriske apparater 

I en verden, hvor energiforbruget stiger, og bevidstheden om vores miljømæssige fodaftryk vokser, er det blevet mere relevant end nogensinde før at forstå og kunne beregne forbruget af vores daglige elektriske apparater. 

Du kan selv regne ud, hvor meget strøm et el-apparat bruger. Ligningen du skal bruge, får du her: 

Watt / 1000 x Timer = kWh 

Det første du skal finde frem til er, hvor mange Watt det pågældende apparat bruger. Det er som oftest angivet direkte på produktet. 

Vil du f.eks. beregne, hvor meget det koster dig at have en pære på 60 Watt tændt i 8 timer, regner du det ud på følgende måde: 

60 / 1000 x 8 = 0,48 kWh 

Hvis din kWh-pris er på 2,64 kr., koster det dig derfor: 

0,48 x 2,64 = 1,27 kr. – at have en 60 Watt pære tændt i 8 timer. 

 
Brug strømpyramiden til at finde den store strømsluger i dit hjem  

Strømpyramiden viser en række husholdningsapparater inddelt efter, hvor meget strøm man potentielt kan spare ved at bruge dem effektivt.  
I bunden, hvor man sparer mest, finder vi større apparater som vaske- og opvaskemaskiner, frysere og ovne.  
Midten viser mellemstore enheder såsom køleskabe og computere.  
I toppen, hvor besparelserne er mindst, men stadig vigtige, er små enheder som elkedler, mobiltelefoner og LED-pærer.

Str%F8mpyramiden%20der%20viser%20hvilke%20elektriske%20apperater%20du%20kan%20spare%20mest%20str%F8m%20ved%20at%20slukke%20for
Strømpyramide VS Automatic

Kontakter

Links

Om VS Automatic

Hos VS Automatic går vi langt for vores kunder og holder hvad vi lover. Vi vægter de tætte og langvarige relationer til både privat- og erhvervskunder højt.

Vi spænder meget bredt og er stærke på alt fra klassiske el installationer til store komplekse installationer som f.eks. industriautomatik.

Følg pressemeddelelser fra VS Automatic

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VS Automatic

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye