Milepæl i akutmedicinsk forsøg: 100 Horsens-patienter deltager
Kan fokuseret ultralyd bruges til at optimere forløbet for patienter med akut åndenød? Det undersøger et studie, som udgår fra hospitalets Akutafdeling.

Det nationale studie POCUS PATHWAY har brug for patienter, som vil deltage i forsøget med ultralydsdrevet udredning af akutte patienter med åndenød.
På Akutafdelingen i Horsens hjælper lægerne derfor - ligesom på 10 andre af landets akutmodtagelser - med at inkludere patienter i forsøget, og her har de netop nået en helt særlig milepæl i form af 100 Horsens-patienter, som nu er med.
- Fokuserede ultralydsundersøgelser - som led i lægens første undersøgelse - har vist et stort potentiale til at kunne støtte lægen i at finde frem til den korrekte diagnose. Men det er uklart, om brugen også resulterer i et bedre patientforløb. Det undersøger vi med studiet her, siger Stig Holm Ovesen, som er læge på Akutafdelingen, ph.d.-stud og primær investigator for det nationale forsøg.
Ultralyd kan i denne sammenhæng bruges til at se, om patientens åndenød eventuelt skyldes sygdom i lungerne eller hjertet.
- Patienter med åndenød er en af de største patientkategorier i landets akutmodtagelser. Men diagnostisk usikkerhed er fortsat en stor udfordring i denne gruppe, og det hindrer optimal behandling og hospitalsforløb.
- For selv om akutlæger gør deres bedste og tilmed får hjælp fra en standardpakke af medicinske undersøgelser som blodprøver, hjertekardiogram og røntgenbilleder, så er der alligevel fortsat tvivl om diagnosen blandt 30-40% af patienterne. Derfor er potentialet i POCUS PATHWAY så stort i forhold til så mange patienter. Vores mål er at fastlægge en simplificeret og standardiseret udredningsprocedure, som der samtidig er evidens for virker, siger Stig.
I studiet måles bl.a. på andelen af patienter, som udskrives fra hospitalet inden for 24 timer og på, om brugen af ultralyd forkorter hospitalsindlæggelsen, så patienterne hurtigere kan udskrives til hjemlige omgivelser. Sekundært måles på, om fokuseret ultralyd nedsætter lægens behov for supplerende røntgenundersøgelser.
Studiet er sammensat som et lodtrækningsforsøg, hvor en gruppe af patienter tilbydes den nuværende udredningspraksis, og hvor en anden gruppe tilbydes ultralyd oveni.
Projektet løber fra januar 2023 til maj 2024, og der skal inkluderes i alt 642 patienter. Pt er godt 450 patienter med i forsøget.
Kontakter
Stig Holm OvesenLæge, Ph.d.-studerende, Center for Akutforskning, Aarhus Universitetshospital, Akutafdelingen, Regionshospitalet Horsens
Tlf:2712 1505Regionshospitalet Horsens
Regionshospitalet Horsens er et af fem akuthospitaler i Region Midtjylland og områdehospital for ca. 233.000 indbyggere i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder. Hospitalet varetager akut og planlagt behandling samt uddannelse, udvikling og forskning og omfatter desuden Skanderborg Sundhedshus og Livsstilscenter Brædstrup.
Regionshospitalet Horsens har hvad der svarer til 1.628 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Horsens
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Horsens
Samtaler om det, der giver livet kvalitet1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dialyseafsnittet indfører livssamtaler som et led i den tidlige palliation. Det er en samtale mellem patienten og en kontaktsygeplejerske om livskvalitet.
Første skridt i retning af en fælles visitation for psykiatri og somatik24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionspsykiatrien Horsens og Akutafdelingen har i fællesskab taget det første skridt i retning af en fælles visitation og senere enfælles akutmodtagelse.
Skoleelever og hospitalets forskere møder hinanden22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Som led i videnskabsfestivalen Forskningens Døgn åbnede vi 22. april dørene for flere end hundrede sjetteklasses elever fra lokalområdet.
Et menneskeligt ansigt på fremtidens sygepleje10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi har netop gennemført hospitalets første symposium med udgangspunkt i referencerammen Fundamentals of Care.
Patienter med gigt får taget færre blodprøver3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gigtklinikken har sygeplejersker og læger lavet en kritisk gennemgang af blodprøvepakker og fjernet overflødige kontrolblodprøver.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum