3F: Regeringen åbner endnu en ladeport for billig udenlandsk arbejdskraft i landbruget

Del

Landbrug og gartnerier får nu ubegrænset adgang til udenlandske landbrugspraktikanter. ”Dybt skuffende” mener 3F.

Regeringen åbner straks efter påske endnu en ladeport for billig udenlandsk arbejdskraft i landbruget.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek har via sin Styrelse for International Rekruttering og Integration (SIRI) meddelt parterne omkring dansk landbrug, at reglerne for at ansætte udenlandske landbrugspraktikanter ændres.

Fra på mandag 2. påskedag kan landbrug og gartnerier få opholds- og arbejdstilladelse til alle de udenlandske praktikanter, de måtte ønske, uden som hidtil, at rådføre sig med og få tilladelse af de faglige udvalg i branchen.

- Jeg er dybt forundret og meget skuffet - ja nærmest rasende, over, at ministeren på denne måde forsøger at snige en kontroversiel regelændring ind ad bagdøren uden at inddrage parterne i beslutningen. Det er bestemt ikke den måde jeg ser et godt samarbejde på, siger formanden for 3F’s grønne gruppe, Allan Busk.

Den hidtidige praksis har været, at en landmand eller en gartneriejer kunne få det antal udenlandske praktikanter, som det fagligt udvalg vurderer, at landmanden eller gartneren har kapacitet til at oplære.

Ordningen med de udenlandske praktikanter blev etableret som en kulturel udveksling i 1980’erne. Udlændingene får lærlingeløn i op til 18 måneder, og meningen med ordningen er, at de skal lære, hvordan man bedriver effektivt og godt landbrug i Danmark. Derfor skal der være tilstrækkelig med oplæringskapacitet i hver enkelt virksomhed.

Der har dog været en række tilfælde, hvor de udenlandske praktikanter er blevet brugt som billig arbejdskraft og har levet under kummerlige forhold. 3F’s fagblad har i serien ”Bondefanget i Danmark” afsløret adskillige eksempler på, hvordan udenlandske praktikanter er blevet misbrugt i danske landbrug og gartnerier.

- Via sin styrelse åbner ministeren nu endnu en ladeport for billig udenlandsk arbejdskraft i landbruget og på gartnerierne. Det er er den direkte vej mod mere misbrug, social dumping og løn-trykkeri, siger Allan Busk, der slet ikke kan se nogen begrundelse for at ændre reglerne.

- Der er jo allerede rigeligt med ledige praktikantpladser, siger 3F’s gruppeformand.

Der er i dag ca. 10.000 godkendte praktikpladser i dansk landbrug og hos gartnerierne. Cirka 2.000 af pladserne er optaget af udenlandske praktikanter.

I 2010 blev praksis ændret ved overenskomstforhandlingerne, hvilket blev anerkendt af udlændingemyndighederne således, at en landbrugsvirksomhed kunne ansætte det antal praktikanter, svarende til antal erhvervsuddannelseslærlinge. En praksis, som har været anerkendt af såvel Landbrug og Fødevarer og arbejdsgiverforeningen GLS-A.

- Ministeren tilsidesætter jo den danske model og de aftaler, vi som parter har indgået. Det er rystende. Og jeg må spørge mig selv, hvor den kulturelle udveksling er, når en virksomhed kan få ubegrænset antal praktikanter. Det er simpelthen ikke ordentligt, siger Allan Busk.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

3F-ros til forslag om at styrke ”Arne-pension”1.5.2024 08:22:48 CEST | Pressemeddelelse

Forbundsformand Henning Overgaard er meget positiv over for forslaget fra SF og Enhedslisten om at styrke retten til tidlig pension, så flere vil kunne få denne ret og på bedre vilkår: ”Stor ros til forslagene fra SF og Enhedslisten, hvor prioritet nummer 1 er at få boltet ”Arne-pension” fast til den pensionsalder, vi har i dag. Dermed skal retten til tidlig pension udvides i samme takt, som pensionsalderen kommer til at stige.” Den politiske aftale om, at pensionsalderen skal løftes i takt med den gennemsnitlige levealder, har tydelig social slagside, fordi der både er en markant social ulighed i levealder og antallet af senior-år uden alvorlige og begrænsende helbredsproblemer. De to partier foreslår, at aftalepartierne bag retten til tidlig pension allerede nu går i gang med den aftalte evaluering af ordningen. SF og Enhedslisten ønsker i den forbindelse at styrke finansieringen af ordningen med 1 mia. kr., bl.a. til brug for en højere ydelse til de danskere, der vælger at gøre brug

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye