Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren annoncerer Danmarks prioriteter for en plads i FN’s Sikkerhedsråd

Del

Den 25. marts besøger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen New York. Det sker som et led i Danmarks kampagne for at blive valgt til FN’s Sikkerhedsråd for perioden 2025-2026.  

Danmark arbejder aktivt for at få en plads i FN’s Sikkerhedsråd, der er FN’s mest magtfulde organ.

Som en del af det arbejde er den danske udenrigsminister i dag i New York. Her vil han præsentere, hvad Danmark vil kæmpe for, hvis vi bliver valgt ind.

”De valgte medlemmer spiller en større rolle i Sikkerhedsrådet end tidligere. Vi har derfor valgt nogle prioriteter, hvor Danmark allerede står stærkt, og hvor vi kan gøre en forskel sammen med andre medlemmer af Rådet. FN-pagten og forsvaret for den internationale retsorden må og skal være udgangspunktet for Sikkerhedsrådet arbejde. Det vil Danmark stå vagt om. Det gælder både, når det drejer sig om Ukraine, Gaza eller Sudan, ligesom det gælder de nye kriser, der kan opstå, mens vi sidder i Sikkerhedsrådet,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Danmark har valgt en tværgående prioritet og tre tematiske mærkesager, som Danmark vil have særligt fokus på i Sikkerhedsrådet:

Den tværgående prioritet er:

Forsvare folkeretten, herunder den internationale humanitære folkeret og arbejde for et mere ansvarligt, effektivt og repræsentativt Sikkerhedsråd.

Respekten for de fælles spilleregler er under pres i disse år. Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark stå vagt om den internationale retsorden, der er så afgørende for international fred og sikkerhed – og i særdeleshed små landes sikkerhed. Uden folkeretten ser vi ind i en verden, hvor det er de stærkeste, der bestemmer.

De tre tematiske mærkesager er:

Tilpasse Sikkerhedsrådets krisehåndtering og konfliktforebyggelse til en ny virkelighed:

FN er med over 66.000 udsendte til 11 fredsbevarende operationer og cirka 30 særlige politiske missioner verdens største ’leverandør’ af krisehåndteringsløsninger. Fremtiden for FN’s fredsoperationer er dog stadigt mere usikker.

Der er behov for nytænkning, hvis FN også fremover skal kunne tage hånd om de mange komplekse konflikter og kriser, der truer stabiliteten i Danmarks nærområde. Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark blandt andet arbejde for at styrke samarbejdet med Den Afrikanske Union om kriser på det afrikanske kontinent.

Adressere klimaforandringernes indvirkning på fred og sikkerhed:

Klimaforandringerne påvirker i stigende grad international fred og sikkerhed. For de små østater udgør havstigninger en direkte eksistentiel trussel. Andre steder betyder ekstremt vejr, oversvømmelser og ørkenspredning, at kampen om allerede knappe naturressourcer spidser yderligere til.

Bliver Danmark valgt ind, vil vi arbejde for at fastholde og styrke Sikkerhedsrådets fokus på sammenhængen mellem klima, fred og sikkerhed.

Styrke implementeringen af kvinder, fred og sikkerhedsdagsordenen:

Når Danmark forhåbentligt sidder i Sikkerhedsrådet, vil det være 25 år siden, at kvinders rettigheder blev anerkendt som en integreret del af FN’s fredsarbejde.

Al forskning viser, at fredsprocesser, der involverer kvinder, er mere holdbare. Derfor vil Danmark arbejde for at styrke kvinders muligheder for at deltage i fredsprocesser og sikkerhedsindsatser.

 

Fakta om FN’s Sikkerhedsråd:

FN's Sikkerhedsråd har det primære ansvar for at opretholde international fred og sikkerhed. Det er det eneste organ i verden, der kan træffe beslutninger, der er juridisk bindende for alle FN’s 193 medlemslande.

Sikkerhedsrådet har en lang række virkemidler i værktøjskassen. Udgangspunktet er normalt at fremme dialog mellem de stridende parter med henblik på mægling og for at sikre en forhandlet, politisk løsning på konflikten og forsoning.

Hvis parterne ikke udviser tilstrækkelig vilje til kompromis, kan Sikkerhedsrådet vedtage sanktioner, som skal overholdes af alle FN’s medlemsstater. I yderste konsekvens kan Sikkerhedsrådet give mandat til anvendelse af militær magt. Den slags mandater kan gives både til FN’s egne fredsbevarende operation og til regionale organisationer eller koalitioner af lande, der stiller sig selv til rådighed for Sikkerhedsrådet.

FN’s Sikkerhedsråd består af fem faste og ti valgte medlemmer. De faste medlemmer er USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig.

De ti valgte medlemmer sidder i Sikkerhedsrådet i to år ad gangen. Der er to pladser til lande i den vestlige gruppe. Afrika har tre valgte pladser i Sikkerhedsrådet, mens Asien og Latinamerika hver har to, og Østeuropa én.

Danmark stiller op i den vestlige gruppe sammen med Grækenland.

Danmark har været medlem af Sikkerhedsrådet fire gange før, senest i 2005-2006.

Du kan læse mere om Danmarks kandidatur til FN’s Sikkerhedsråd her: www.dk4unsc.dk

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye