Næsten 30.000 foreningspersoner er nu klædt på til at redde liv

Del

Da 12-årige Theo Skovbro faldt om med hjertestop under en basketballtræning, reddede 21-årige Josefine Haabegaard hans liv. DGI, Hjerteforeningen og Østifterne står bag projektet Giv Liv i forening, som på fem år har klædt folk på til netop at kunne træde til ved hjertestop i idrætslivet.

Theo Skovbro blev den 1. december 2021 reddet af Josefine Haabegaard, da han faldt om med hjertestop.
Theo Skovbro blev den 1. december 2021 reddet af Josefine Haabegaard, da han faldt om med hjertestop. Privatfoto.

Et gratis 30-minutters Hjerteredderkursus, som afholdes i den lokale idrætsforening. Det er den simple opskrift på, at 29.431 udøvere, trænere og ledere nu kan træde til i tilfælde af hjertestop. DGI og Hjerteforeningen har med støtte fra Østifterne afholdt 2.789 Hjerteredderkurser i idrætsforeninger siden 2019.

”Det har været stærkt at opleve den store interesse i idrætsforeningerne for at deltage i Hjerteredderkurser. Det vidner om, at mange er blevet opmærksomme på, at hjertestop desværre også kan ske i hallen eller på fodboldbanen. Derfor er det rigtig vigtigt, at så mange som muligt deltager i Hjerteredderkurser, så de kan træde til, hvis det utænkelige skulle ske,” siger Jan Nielsen, partnerskabschef i DGI.

”Der sker årligt 5000 hjertestop udenfor hospitalet, og hvis der hurtigt udøves en indsats med genoplivning, før ambulancen kommer frem, har helt op til hver anden en chance for at overleve. Det har projektet Giv Liv i forening sat fokus på i foreningslivet, og vi er glade for, at der har været stor opbakning til det,” siger Rikke Primdahl, chefkonsulent ved Hjerteforeningen.

Otte vigtige minutter

Onsdag den 1. december 2021 faldt den dengang 12-årige Theo Skovbro om under en træning i SISU Basketball Klub. Et par holdkammerater råbte om hjælp og løb ind i hallen ved siden af, hvor Josefine Haabegaards hold var ved at træne. Hun kunne hurtigt se på Theo, at han havde brug for førstehjælp.

”Der gik otte minutter fra jeg begyndte på hjertemassage til ambulancefolkene ankom – men det føltes som 20 sekunder, fordi det hele gik så stærkt. Heldigvis havde jeg taget et Hjerteredderkursus tre måneder inden. Her lærte jeg, at det værste, man kan gøre, er ikke at gøre noget. Så jeg gik i gang med hjertemassage, mens en forælder gav mund-til-mund, og til sidst trak Theo vejret igen,” siger Josefine Haabegaard.

Hun håber, at projektet Giv Liv i forening har været med til at sætte øget fokus på, at alle uanset alder kan lære at træde til i tilfælde af et hjertestop.

Uden Josefine var det endt galt

Theo Skovbros mor, Mette Skovbro, husker tydeligt, da hun fik opkaldet om, at der var noget galt. Da forældrene løb ind i hallen den onsdag aften, så de deres søn ligge på gulvet i basketballhallen, hvor han netop var begyndt at trække vejret selv igen. Det var dog først et par dage efter hændelsen, at Theos forældre fandt ud af, hvem der havde givet livreddende hjælp til ham:

”Der var så mange tilfældigheder den aften, og det kunne sagtens være gået galt. Hvis Josefine ikke havde været i hallen, så havde Theo været død. Jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal udtrykke den store taknemmelighed, jeg føler for Josefine,” siger Mette Skovbro.

Basketklubben SISU har efterfølgende fået opsat en ny hjertestarter, som alle ved hvor er, og foreningen har udbudt Hjerteredderkurser til alle foreningens medlemmer.

I dag har 14-årige Theo Skovbro det godt og er uden mén. Opfordringen er dog klar fra både Josefine Haabegaard og Mette Skovbro: Flere foreninger bør tage stilling til livreddende førstehjælp, for et hjertestop kan ramme alle.

Om Giv Liv i forening

  • Partnerskabsprojektet Giv Liv i forening har løbet fra 2019 til marts 2024
  • Der er uddannet over 500 instruktører, som kan undervise i hjerteredderkurser
  • Der er afholdt 2.789 kurser i idrætsforeninger i DGI
  • 29.431 udøvere, trænere og ledere er blevet klædt på til et kunne træde til ved et hjertestop
  • Der er uddelt ti hjertestartere til idrætsforeninger
  • Giv Liv i forening er netop slut i projektform, men i samarbejde med Hjerteforeningen tilbyder DGI fortsat gratis Hjerteredderkurser til idrætsforeninger

Kontakter

Jan Nielsen
Partnerskabschef i DGI
Tlf: 61 78 50 04
Mail: jan.nielsen@dgi.dk

DGI arbejder målrettet for at styrke motion og breddeidræt i Danmark. Vi tror på glæden ved idræt og på styrken i foreningsfællesskabet. DGI's 6600 foreninger har over 1,7 mio. medlemmer. 

Følg pressemeddelelser fra DGI

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DGI

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye