Fiskeristyrelsen

Fiskerikontrollen konfiskerer over 400 kg rokker

Del

Indimellem støder Fiskeristyrelsens kontrollører på rokker, når de udfører kontroller på fiskeauktioner. Det drejer sig typisk om 3-4 rokker, der bliver landet som bifangst til andet fiskeri.

Fiskerikontrol af rokkelanding
Fiskerikontrol af rokkelanding

Fiskerikontrollørerne i Frederikshavn blev derfor lidt overraskede, da de to gange på én dag faldt over rokker på en fiskeauktion. Og det var ikke hverken tre eller fire stykker, men hele 405 kg i alt.

”Vi støder ofte på rokker, når vi udfører kontrol på fiskeauktionerne. Men det er ikke så tit, vi støder på rokker i så store mængder,” siger fiskerikontrollør Bo Dahl Andersen.

Der findes forskellige typer af rokker, og det kan være svært at se forskel på dem. De 405 kg var alle sammen sømrokker, som er forbudt at lande fra Kattegat og Skagerrak. Rokkerne blev derfor konfiskeret af fiskerikontrolløren og hans kollegaer.

Sømrokken vokser langsomt, bliver sent kønsmoden og får ikke ret mange unger. Derfor er bestanden sårbar i forhold til fiskeri. Derudover samler sømrokker sig ofte i større stimer, hvilket gør dem til nemme ofre for fiskernes redskaber.

”Problemet er kort fortalt, at rokkerne samler sig på et lille område, når de skal yngle og derfor pludselig bliver fanget i de mængder, vi ser her. Hvis de ikke genudsættes som foreskrevet i loven, så udtager man en betydelig mængde af de gydende individer på området,” siger Bo Dahl Andersen.

Om rokkefiskeriet i danske farvande

Der er en del forskellige rokkearter. Dem fiskerikontrollørerne oftest ser er hvidrokke, småplettet rokke, storplettet rokke, sømrokke og pletrokke.

Sømrokken er ulovlig at lande i de to farvande, og man må heller ikke lande den som bifangst. Kommer der en sømrokke i fangstredskabet, skal den straks genudsættes og ikke bringes i land. Sømrokker har nemlig en høj overlevelsesrate og må derfor genudsættes.

Kontakter

Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)

Tlf:72 18 58 05

Billeder

Rokke
Rokke
Download
Kontrol af rokke landing
Kontrol af rokke landing
Download

Om Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.

Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

30 ulovlige fiskeredskaber konfiskeret ved Livø stenrev12.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Under en kontrolsejlads ved Livø stenrev fandt Fiskeristyrelsens fiskerikontrol en stor mængde ulovlige erhvervsfiskeredskaber. Livø stenrev er et lukket område, hvor fiskeri er forbudt for at beskytte havmiljøet. De ulovlige redskaber bestod af tre rækker ulovlige multitejner, i alt 30 tejner, som derfor blev konfiskeret. Fiskeredskaberne var udsat med henblik på fangst af Sorthummer. Vicefiskeriinspektør Tim Rasmussen Schjoldager fortæller: - Fundet af 30 ulovlige tejner i det lukkede område ved Livø stenrev er meget bekymrende. Ulovlige redskaber har alvorlige konsekvenser for fisk og havmiljø og vi opfordrer alle fiskere til at overholde reglerne for at beskytte vores ressourcer og sikre en fremtidig bestand. Området ved Livø er lukket, da der er er genopbygget et naturligt stenrev, der skal skabe et yngleområde. Kontrollen omfattede også en inspektion ved Ejerslev, hvor et fiskefartøj og dets redskaber blev inspiceret. Denne indsats sikrer, at fiskeredskaber anvendes på en måde, d

Skagen Havn havde flest tons fisk igennem i 202331.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Havnen i Skagen ligger på en klar førsteplads, når det kommer til, i hvilken dansk havn, der landedes flest tons fisk i 2023. Der blev nemlig landet hele 412.340 tons fisk og skaldyr til konsum og industri i Danmarks nordligste havn sidste år. Springet ned til andenpladsen er temmelig stort; her finder vi nemlig Thyborøn Havn, hvor der blev landet 149.656 tons. Hanstholm Havn ligger på en tredjeplads. Her blev der landet 55.446 tons fisk og skaldyr. På fjerdepladsen ligger havnen i Hvide Sande, hvor den samlede mængde landinger i 2023 nåede op på 40.514 tons. Femtepladsen indtages af Grenå Havn. Her udgjorde landingerne i 2023 i alt 31.230 tons. I alt blev der landet fisk og skaldyr til konsum og industri for 3,4 mia. kroner i de fem havne tilsammen i 2023. Til sammenligning så en lignende liste for 2022 ikke meget anderledes ud – blot var Grenå Havn og Hvide Sande Havn byttet om, således at Grenå Havn lå på en fjerdeplads, og Hvide Sande Havn lå på femtepladsen. Foto: Skagen Havn

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye