Store Vinkedag og hvorfor det er okay, at eleverne sover lidt i undervisningen
Om lidt stævner Skoleskibet Georg Stage ud på det første af to togter i 24. På store vinkedag får forældre, venner og andre interesserede mulighed for at se eleverne lægge fra kaj for første gang. Det foregår mandag d. 1. april kl. 14 på Nyholm.
På mandag vinker vi farvel til Georg Stages elever, de skal ud at prøve kræfter med både havbølger, vindpust og skolegang.
Togtplanen lyder således: Først er der sejltræning i Isefjorden. Efterfølgende sejler de mod Gilleleje og Thyborøn, før de krydser den sydlige del af Nordsøen, og lægger til i Hartlepool, England. Derefter sydpå over Biscayen til havnebyen Vigo på Spaniens nordkyst. Her vil der være midtvejsprøver. Så er det nordpå mod Hamborg, Svendborg og mod Allinge, hvor de deltager i Folkemødet. Efterfølgende Visby, Christiansø før de vender hjem til København.
I løbet af de 20 uger skal eleverne have masser af undervisning, men de deltager også i vagterne i deres skifter, for skibet sejler både om dagen og natten gennem. Efter aftensmad binder eleverne deres hængekøjer op. An på hvilket skifte der først går på vagt, får de henholdsvis fire eller seks timers søvn. I løbet af natten bliver de purret (vækket), trækker i tøjet og stavrer til mønstring på dækket.
De er søvndrukne. Skibet er næsten totalt mørkelagt, kun få røde lamper lyser dækket svagt op. Månen hjælper en smule, hvis det er skyfrit. Eleverne går i geled. Første bakke mødt, råber første bakkes formand. Anden bakke mødt, råber anden bakkes.
Det nye skifte afløser det gamle og de forskellige vagtpositioner fordeles. En elev ved roret, en i maskinen, ordonnansen går brandvagt og den sidste står udkig oppe på bakken i forenden af skibet. Resten hjælper kvartermesteren med sejlmanøvre og andre gøremål. Positionerne roterer hver time, og efter fire timers vagt – an på tidspunktet – går skiftet enten til køjs eller til morgenmad.
Igennem dagen er der undervisning. Fagene er meget forskellige, og spænder over emner som motorlære, førstehjælp, sikkerhed til søs, navigation og branchekendskab. Efter nattearbejde og en skål havregrød er det ikke altid nemt at holde koncentrationen. Skibet gynger, og der er varmt nede om læ. Besætningen, der også underviser eleverne, er normalt overbærende med dem som kortvarigt må overgive sig til en siddende powernap i undervisningen.
Sådan forsætter det. fire måneder på havet, kun afbrudt af enkelte ophold, når skibet lægger for anker eller til kajs.
Når eleverne kommer hjem, har de papirer der tillader dem at sejle som ubefarne skibsassistenter på danske erhvervsskibe. Skibe der essentiel del af den danske infrastruktur så som færgefarten over hele landet, men også skibe der blandt andet servicerer vindmølleparker offshore. De ubefarne skibsassistenter som Georg Stage uddanner, er dyrebare for erhvervslivet. I takt med at den grønne omstilling skrider frem, vil der være et voksende behov for at få flere i arbejde indenfor Det Blå Danmark. Derfor er det utroligt vigtigt at Georg Stage bibeholder de to årlige togter, så vi kan øge beskæftigelsen blandt unge, og samtidigt sikre en jævn strøm af arbejdskraft til erhvervssejladsen
Store Vinkedag er åbent for alle, og pressen er mere end velkomne.
Det foregår på kajen ved P. Løwenørns Vej 1, Nyholm.
For yderligere spørgsmål eller presseomvisninger rettes henvendelse til direktør for Stiftelsen Georg Stages Minde Asser Amdisen
Kontakter
Asser AmdisenDirektør
Tlf:+45 21374552asser.amdisen@georgstage.dkBilleder
Om Stiftelsen Georg Stages Minde
Georg Stage er verdens ældste, sejlende søfartsskole og et forbillede for mange andre skibe. Skolen uddanner unge til Det Blå Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Stiftelsen Georg Stages Minde
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Stiftelsen Georg Stages Minde
Ti års jubilæum for Danmarks mest erfarne skoleskibskaptajn23.9.2024 16:34:29 CEST | Pressemeddelelse
Georg Stages anløb 23.-25. september benyttes også til at fejre, at Kaptajn Bjarke Wahlqvist har ført skibet i til år. Fejringen sker ved arrangementer for inviterede ombord på skibet i løbet af den 25. september, hvor der alene er adgang for inviterede.
Københavns skoleskib byder byen velkommen!23.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Alle interesserede er inviteret til at komme ombord den 24. september mellem 18.00 og 20.00 for at opleve skibet, høre mere om uddannelsen og hilse på vores engagerede elever.
Finanslov giver skoleskib vind i sejlene23.8.2024 07:06:06 CEST | Pressemeddelelse
Skoleskibet Georg Stage får midler til at sejle to togter om året frem til 2028. Det offentliggjorde uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund i dag. Skoleskibets direktør roser regeringen og kalder løsningen en sejr for det Blå, det grønne og det unge Danmark
Skoleskibet Georg Stage besøger Kalundborg31.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Oplev Skoleskibet Georg Stage i Kalundborg: Maritim uddannelsesvejledning og Åbent Skib i en by med et særligt bånd til Skoleskibets historie.
Skoleskibet Georg Stage og Føroyahúsið fejrer Færøernes nationaldag22.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Der består et særligt bånd mellem Georg Stage og Færøerne. Gennem mange år har vi være glade for at modtage færøske elever ombord, og de smukke øer mod nord har ofte været på togtplanen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum