Energistyrelsen

Sådan skaber du god energi i sommerhuset

Del

Mange danskere åbner i disse uger sommerhuset op efter vinteren. Det er en god mulighed for at gå sommerhuset efter i sømmene og tjekke sommerhusets tilstand. Og måske overveje tiltag, der kan spare mange penge på el og varme på den lange bane, lyder det fra ekspert.

Billede: Sommerhus. Colourbox
Billede: Colourbox.

Påsken er kommet, og for mange er det en anledning til at genåbne sommerhuset efter en lang vinter med frost og kulde. Når tiden igen er til at stikke nøglen i døren til sommerhuset, er der en række råd, som er særligt gode at være opmærksom på ifølge Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner, Matilde Grøn Bjørneboe.

”Hvis man tjekker sommerhuset grundigt igennem, inden man tager det i brug, mindsker man risikoen for skader, som i værste fald kan koste mange penge på sigt,” udtaler hun.

Energistyrelsen har derfor samlet gode råd til, hvordan du griber åbningen an.

Sådan genåbner du sommerhuset efter vinteren:

  1. Luk alle vandhaner og åbn for vandet.
  2. Fyld vand i varmtvandsbeholderen – gør det, inden du tænder for strømmen, ellers risikerer du, at varmtvandsbeholderen brænder sammen og skal udskiftes.
  3. Tjek alle tekniske installationer, ledninger, apparater, maskiner for fugt eller skader - f.eks. fra skadedyr. Hvis ledninger er beskadiget, bør de repareres eller udskiftes, inden de sluttes til.
  4. Tænd for strømmen, hvis alt ser fint ud.
  5. Tjek vandrør, WC-cisterne og vandhaner for frostsprængninger. Hvis det er opstået utætheder over vinteren eller skader pga. frost, vil du kunne se, at det pibler frem med vand eller at vandmåleren tæller, selvom der er lukket for det. 


Spar også på energiregningen

Når huset er godt genåbnet efter vinteren, og du velfortjent dumper ned i sofaen, kan du overveje, om du er klar til at investere i at få en lavere regning på el og varme i sommerhuset.  

”Det giver rigtig god mening at overveje at opvarme sit sommerhus med en luft-til-luft varmepumpe, hvis man fx har elvarme nu. Varmepumper er 3-4 gange mere effektive end el og kan erstatte eller supplere den dyre elvarme,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Man kan også vælge at lade sit varme vand opvarme af solfangere på taget. På den måde sparer man både penge og CO2 ved at udnytte solens gratis stråler, forklarer hun. Hvis du bruger dit sommerhus hele året, vil solvarmen typisk kunne opvarme 50-70 % af dit varme brugsvand.

Efter energikrisen har danskerne i stigende grad taget de gode energivaner til sig og de udviser ligeledes stor villighed til at energirenovere derhjemme, viser Energistyrelsens befolkningsundersøgelse kaldet Energibarometer.

”Så vi håber, at danskerne også vil tage den gode adfærd med sig ud i sommerlandet”, lyder det afsluttende fra Matilde Grøn Bjørneboe.

Fakta:

SparEnergi.dk kan du finde endnu flere gode råd fra Energistyrelsen til at spare energi i sommerhuset. Du kan også læse om solfangere, varmepumper og finde en godkendt VE-installatør, som kan sikre korrekt montering: https://sparenergi.dk/privat/spar-energi-i-dit-sommerhus

Du kan desuden få skræddersyede tips til energiforbedringer af netop dit sommerhus ved at gå ind på sommerhustesten.dk

Kontakter

Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)

Tlf:33 95 08 00

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Kom til konference om lokal inddragelse og opbakning til opsætning af vedvarende energi på land14.5.2024 13:38:26 CEST | Nyhed

Skal en firedobling af el-produktionen fra vedvarende energi på land inden 2030 lykkes, er det afgørende, at der er lokal opbakning til vedvarende energi i lokalområdet. Derfor inviterer VE-rejseholdet til konference om lokal inddragelse og opbakning til vedvarende energi i det åbne land. Konferencen vil danne ramme for drøftelser om den nyeste viden og erfaringer på området på tværs af kommuner, branche og institutioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye