Nokas

Nokas: Vinder mangeårig sag om konkurrenceforvridning i markedet

Del

Østre Landsret stadfæster afgørelse i sag om prisdumping og eksklusive aftaler i markedet for værdihåndtering.

Morten Kierkegaard, adm. direktør for Nokas
Morten Kierkegaard, adm. direktør for Nokas Fotokredit: Ty Stange

Der er stor tilfredshed hos Nokas, efter de modtog Østre Landsrets stadfæstelse af, at virksomheden i en årrække har arbejdet under vilkår, der har været i strid med konkurrenceloven.

Sagen drejer sig om konkurrenten Loomis (tidligere BKS), som ifølge Sø- og Handelsretten handlede i strid med konkurrencereglerne ved at misbruge sin dominerende stilling på markedet for kontanthåndtering (transport og optælling af kontanter). Dette skete ved prisdumping og langvarige eksklusivaftaler.

Sagen blev afgjort af Sø- og Handelsretten i 2021 til Nokas’ fordel, men blev anket af Loomis til Østre Landsret, der netop i dag har truffet afgørelse i sagen.

Morten Kierkegaard, adm. direktør for Nokas, hilser afgørelsen velkommen: 

”Jeg er meget glad for afgørelsen i dag. Nu er det slået helt fast, at der blev lavet prisdumping og indgået eksklusivaftaler i strid med konkurrencelovens regler, og som betød, at Nokas i en lang periode måtte drive virksomhed på meget vanskelige vilkår. Det medførte store økonomiske tab for virksomheden, og selv om markedet endnu ikke er normaliseret, er det tydeligt, at vi i dag har en markedsstruktur med en sund konkurrence, og hvor Nokas igen kan tjene penge.”

Nokas afventer nu det videre forløb i Sø- og Handelsretten, der handler om udmålingen af erstatning til Nokas.

En ikke-fortrolig version af dagens afgørelse forventes offentliggjort af Østre Landsret inden for nogle uger. Erstatningskravet vil nu blive behandlet i Sø- og Handelsretten.

Sagen kort:
Sagen vedrører for det første erstatning for den skade, som konkurrenten Bankernes Kontantservice (”BKS”) påførte Nokas i perioden 2014-2016 ved at dumpe priserne på detailmarkedet. For det andet vedrører sagen erstatning for den skade, som BKS og Loomis påførte Nokas i forbindelse med salget af BKS til Loomis i august 2016, hvor der blev indgået langvarige eksklusivaftaler, der reelt afskar Nokas fra 2/3 af det samlede marked i mere end tre år. Nokas klagede til de danske konkurrencemyndigheder, der fandt, at Loomis havde overtrådt konkurrencereglerne. I 2018 anlagde Nokas erstatningssag imod Loomis. Sø- og Handelsretten traf delafgørelse i sagen i 2021, og gav Nokas medhold i, at BKS/Loomis havde overtrådt konkurrencereglerne. Østre landsret har med dagens afgørelse erklæret sig enig i den vurdering.

Kontakter

Om Nokas

Nokas udfører en væsentlig samfundsmæssig opgave ved at opretholde en sikker infrastruktur for kontante betalinger. Nokas leverer og afhenter kontanter til og fra butikker og sørger for, at pengene transporteres og opbevares sikkert. Virksomheden servicerer også en lang række pengeinstitutter, døgnboksautomater og hæveautomater, herunder det landsdækkende KONTANTEN-koncept.

Følg pressemeddelelser fra Nokas

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nokas

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye