Ny udstilling på Designmuseum Danmark viser sjældent udstillede japanske træsnit
Billeder af smukke kvinder og heroiske krigere i kamp kan dette forår opleves på Designmuseum Danmark. Udstillingen I KRIG OG KÆRLIGHED viser nøje udvalgte træsnit fra museets store samling af japansk kunsthåndværk og fortæller historien om træsnittet – et nyt medie i datidens Japan, som spredte underholdning og ideologi, og som var med til at fostre den såkaldte ’japanisme’, der fik stor indflydelse på dansk design.
Alle kneb gælder som bekendt i krig og kærlighed. Det velkendte ordsprog og de store eksistentielle temaer om kærlighed og krigsførelse som både historiebøgerne, litteraturen og kunsten har beskæftiget sig med gennem århundreder, danner overskriften for en ny udstilling på Designmuseum Danmark, der viser 64 træsnit fra museets samling af østasiatisk kunst, deriblandt træsnit, som her udstilles for første gang.
Samuraier og smukke kvinder
I KRIG OG KÆRLIGHED giver et sjældent kig ind i en periode i Japans historie, hvor shogunen herskede og landet var isoleret fra omverdenen. I udstillingen kan publikum opleve idealiserede billeder af kvinder fra den såkaldte Edo-periode (1600-1868), hvor Tokugawa-shogunatet regerede fra hovedstaden Edo, i dag Tokyo – samt billeder af samuraier og moderne grafiske krigsbilleder fra Meiji-perioden (1868-1912), hvor det feudale styre under shogunen var erstattet af et konstitutionelt monarki under kejser Meiji, og hvor landet åbnede sig op mod omverdenen.
En idealiseret virkelighed
De berømte japanske ukiyo-e træsnit var en af Edo-periodens fremmeste kunstformer. Det særlige udtryk i disse træsnit idealiserede hverdagen for datidens prostituerede eller fungerede som visuel propaganda i form af krigsbilleder med nationalistiske og patriotiske undertoner. Publikum i samtiden så ikke trykkene, der blev produceret i store oplag, som udtryk for fin kunst, men nærmere som underholdning eller aktuelle nyheder. Da Japan åbnede sine grænser for omverdenen i midten af 1800-tallet, blev mange af trykkene eksporteret til Vesten og opkøbt af kunstnere og institutioner, heriblandt Designmuseum Danmark.
Dansk design med inspiration fra Japan
I 2015 viste Designmuseum Danmark den populære udstilling Learning from Japan, der viste genstande fra museets japanske samling, deriblandt træsnit, side om side med dansk kunsthåndværk, design, arkitektur og grafik med inspiration fra Japan. Med I KRIG OG KÆRLIGHED er det første gang i nyere tid, at museet dedikerer en hel udstilling til det japanske træsnit – en unik mulighed for at blive klogere på et traditionsrigt, håndværksbåret kunstmedie, der blandt andet har relationer til den japanske manga-tegneserie, og som derudover har haft stor indflydelse på den vestlige verdens kunst og design.
Udstillingen er kurateret af kunsthistoriker og lektor Asato Ikeda, Fordham University, New York City og kunsthistoriker og lektor Gunhild Ravn Borggreen fra Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet.
Der udgives et mindre katalog til udstillingen, og i juni udkommer bogen Begærets billeder: Visuel kultur i japanske træsnit af Gunhild Ravn Borggreen, som udgives på Strandberg Publishing.
I KRIG OG KÆRLIGHED kan opleves på Designmuseum Danmark fra den 26. april 2024 til den 5. januar 2025.
Invitation til pressevisning
Onsdag den 24. april kl. 10 inviterer Designmuseum Danmark pressen til preview af udstillingen. De to kuratorer Asato Ikeda og Gunhild Ravn Borggreen giver en introduktion til I KRIG OG KÆRLIGHED i udstillingen. Asato Ikeda taler på engelsk. Tilmelding er nødvendig. Frist for tilmelding er fredag den 19. april til presseansvarlig Lea Bolvig: lbo@designmuseum.dk
Nøgleord
Kontakter
Lea BolvigPresseansvarligDesignmuseum Danmark
Tlf:+45 30 45 67 18lbo@designmuseum.dkMille Maria Steffen-Nielsen SmithKommunikationsschefDesignmuseum Danmark
Tlf:+45 93 83 84 15mms@designmuseum.dkBilleder
Links
Om Designmuseum Danmark
Designmuseum Danmark er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international industriel design, kunstindustri og kunsthåndværk.
Følg pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark
Ny keramikudstilling på designmuseet stiller skarpt på ’den gode kop’31.10.2024 08:57:15 CET | Pressemeddelelse
Den 15. november åbner Designmuseum Danmark KOPPEN OG KERAMIKEREN. På udstillingen kan publikum opleve nye kopper af 30 danske keramikere, få indblik i designprocessen bag og et kig tilbage i historien med udvalgte kopper fra museets store samling.
Sidste chance for populær Irma-udstilling3.10.2024 11:23:42 CEST | Pressemeddelelse
Snart lukker udstillingen IRMA – EN DESIGNHISTORIE, der siden åbningen i februar i år har trukket fulde huse på Designmuseum Danmark. Den 20. oktober er sidste chance for at træde ind i det ikoniske blå Irma-univers og gå på opdagelse i supermarkedskædens fascinerende designhistorie.
Rekord-sommer på Designmuseum Danmark28.8.2024 11:35:11 CEST | Pressemeddelelse
De besøgende er strømmet til Designmuseum Danmark i Bredgade denne sommer. Museet, der i juni åbnede en stor udstilling med danske design-ikoner, har netop slået sin egen sommer-besøgsrekord og har rundet flere end 200.000 betalende gæster pr. 1. august.
NY STOR UDSTILLING UDFOLDER HISTORIEN OM DANSK DESIGN22.5.2024 09:45:55 CEST | Pressemeddelelse
Dansk design er berømt over hele verden, men hvem var de store danske designere i det 20. århundrede, og hvordan startede det danske design-eventyr? Designmuseum Danmark udfolder historien om dansk design fra 1920’erne og frem til 1970’erne i en ny, spektakulær udstilling under titlen DANISH MODERN. Den nye permanente udstilling viser nogle af de mest ikoniske danske designgenstande gennem tiden og sætter samtidig spot på klichéerne og forestillingerne om netop ’Danish Modern’.
Designmuseum Danmark får nyt Videnshus20.12.2023 10:49:11 CET | Pressemeddelelse
I 2025 tager Designmuseum Danmark det første spadestik til et nyt Videnshus, der bl.a. skal samle museets bibliotek, læsesal og designværksted under ét tag. Visionen om et videnshus for designmuseet går 100 år tilbage og realiseres nu takket være generøs støtte fra Villum Fonden, Augustinus Fonden og C.L. Davids Fond og Samling. Den prisvindende tegnestue Praksis skal stå for en nænsom indpasning af den nye bygning i Frederiksstadens unikke arkitektoniske miljø.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum