Diabetesforeningen: Ny aftale styrker kampen mod amputationer
Fodterapeuternes nye overenskomst sætter fokus på forebyggelsen og behandlingen af diabetiske fodsår. Og det glæder Diabetesforeningen.
Fodterapeuternes nye overenskomst er et skridt i den rigtige retning – men ikke et fuldendt bolværk mod amputationer hos mennesker med diabetes.
Det mener Diabetesforeningen, efter at Danske Fodterapeuter og Danske Regioner har indgået en ny overenskomstaftale, der bl.a. giver fodterapeuterne mulighed for at efteruddanne sig i diabetes og afsætter penge til regionale projekter med sårbeskæring uden egenbetaling.
– Fodterapi er en afgørende del af diabetesbehandlingen og ikke mindst i forebyggelsen af amputationer. Derfor er vi glade for det løft af fodterapeuternes faglighed inden for diabetes, som aftalen indeholder. Vi ser også positivt på, at man vil undersøge muligheden for at fjerne den økonomiske barriere, som skaber ulighed og afholder mange mennesker med diabetes fra at komme til fodterapeut og få sårbeskæring – vi kæmper videre for at gøre det til virkelighed. Sårbeskæring uden egenbetaling er en lille investering, der nedsætter risikoen for amputation markant, siger Eva Tingkær, vicedirektør i Diabetesforeningen.
– Vi står foran en stille sundhedskatastrofe, hvor det skønnes, at 467.000 danskere vil leve med diabetes i 2030. Det stiller også større krav til fodterapeuternes kapacitet. Derfor er det godt, at den samlede økonomiske ramme til fodterapi stiger. Men vi skal fortsat sikre os, at rammen tager højde for det hastigt voksende antal mennesker med diabetes og ruster fodterapeuterne til at kunne forebygge og behandle diabetiske fodsår, der er den hyppigste årsag til de amputationer, vi for alt i verden skal undgå, siger hun.
Samtidig er det Diabetesforeningens håb, at alle fem regioner i en national ordning og på den anden side af overenskomstaftalen sørger for, at deres patienter kan få direkte adgang fra fodterapeut til specialiseret sårbehandling på hospitalet.
I dag skal patienterne i tre ud af fem regioner forbi deres praktiserende læge for at få en henvisning. Det er en unødig barriere, som kan få fatale følger og i sidste ende føre til en amputation.
Derudover er der brug for at gøre noget ved de lange ventelister, der skyldes manglen på fodterapeuter. Diabetesforeningen opfordrer derfor til at øge optaget på fodterapeutuddannelsen som en af løsningerne på de grundlæggende udfordringer i sundhedsvæsnet, som den demografisk udvikling medfører.
Fakta:
- Ifølge diabetestal.nu fik cirka 600 mennesker med diabetes sidste år en amputation.
- Sundhedsstyrelsen estimerede i 2011, at en amputation i gennemsnit koster en halv million kroner, præcist mellem 407.900 og 597.300 kr. Til sammenligning er regionernes gennemsnitlige udgift pr. patient til fodterapi 861 kr. om året.
- Op til 30 procent af alle danskere, der har fået foretaget en benamputation, dør inden for de første 30 dage efter amputationen. Efter et år er op til hver anden død.
- Mennesker med diabetes har 10-30 gange højere amputationsrisiko sammenlignet med baggrundsbefolkningen.
Nøgleord
Kontakter
Claus BøggildPressechefDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:22828437clb@diabetes.dkLinks
Om Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Diabetesforeningen: Skolemad er en ambitiøs prioritering af børnene22.11.2024 10:03:55 CET | Pressemeddelelse
Finansloven for 2025 afsætter 850 millioner kroner til en forsøgsordning med skolemad. Diabetesforeningen har længe kæmpet for at sætte tidligt ind, når det handler om vores børns trivsel, ved at sikre sunde, daglige måltider i folkeskolen.
Diabetesforeningen: Kronikerpakker i ny sundhedsreform er et historisk løft15.11.2024 11:11:14 CET | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen er glade for aftalen om den nye sundhedsreform og fremhæver især kronikerpakkerne som et konkret tiltag, der vil gøre en mærkbar forskel for patienterne. Også en styrket almen praksis får rosende ord med på vejen. Men enkelte steder kræver aftalen yderligere opfølgning.
Verdens Diabetesdag: Alvorlige tal kalder på test og tidlig opsporing14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og på Verdens Diabetesdag den 14. november vil en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.
Ny app kan let tælle kulhydrater i maden12.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen lancerer et nyt redskab, der nemt og hurtigt tæller kulhydrater i dagens måltider og dermed bl.a. hjælper mennesker med type 1-diabetes. Appen ”Kulhydrattælleren” indeholder 500+ mad- og drikkevarer med billeder af mad- og drikkevarerne i afmålte portioner.
Diabetesforeningen: Stort svigt af patienter med rekordstor serieskade-erstatning efter amputationer2.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterstatningen er efter amputationssagen nået til bunds i bunken af erstatningssager, og over 126 patienter har fået tilkendt ret til erstatning; en af de største serieskade-erstatninger hos Patienterstatningen nogensinde. Diabetesforeningen kæmper for større fokus på en hurtigere og mere forebyggende behandling i sundhedsvæsnet for at undgå amputationer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum