Nikolaj Kunsthal

Farvens følelsesmæssige og symbolske betydninger

Del

I soloudstillingen BLUE(S) XXL udfolder den dansk-iranske billedkunstner og musiker Simin Stine Ramezanali sin interesse for betydninger af den multifacetterede farve blå - et emne der spænder over historiske, kulturelle og følelsesmæssige dimensioner. 

Udstillingen er en del af Nikolaj Kunsthals projektrum Platform, der fokus på samarbejder mellem nye kunstnere og kuratorer.

Kunstneren Simin Stine Ramezanali er optaget af den blå farves mange betydningslag. Dette foldes ud i udstillingen BLUE(S) XXL, der fra 12. april kan opleves som en del af Nikolaj Kunsthals projektrum Platform, der siden starten af 2022 har sat fokus på samarbejder mellem nye kunstnere og kuratorer.   
 
The blues are more than a color
Historisk set har den dybblå farve været en vigtig handelsvare. Den blev oprindeligt udvundet af stenen lapis lazuli i Afghanistan i Mellemøsten. Farven gjorde for alvor sit indtog i den vestlige kunsthistorie i renæssancen og er blevet tilegnet forskellige symbolske, kulturelle og religiøse betydninger verden over. I musik- og kunsthistoriske kilder fungerer den ofte som en portal mellem jorden og underverdenen eller lægger sig som et tæppe mellem stjernerne og universets store mysterier. Det er også en sorgens farve, der ikke kan vaskes væk. Den blå tone er en tone, der med sin atypiske pitch lyder, som om den er ‘ude af stemning’, som når jazzmusikeren Miles Davis hævder, at ’the blues are more than a color’ i sangen All Blues. 

Gennem forskellige medier og kunstneriske udtryk bringer Simin Stine Ramezanali den blå farve ind i udstillingsrummet Platform og giver flere perspektiver på det at bevæge sig mellem identiteter, kulturelle tilhørsforhold, musik og sorg. Udstillingen opfordrer beskueren til at dykke ned i de mange lag af blå – dens historie, symbolik og evne til at vække dybe følelser. 

Lyd- og videoværket MO(U)RNING XXL indgår i udstillingen og giver adgang til en historie om en far og hans datter, som finder genspejlinger af sig selv og deres historie i glasmontrerne fyldt med såkaldte islamiske kunstværker og artefakter. Dialogen mellem far og datter foran de historiske genstande åbner op for en dybere samtale om identitet, erindring og hvad det vil sige at høre til. 

BLUE(S) XXL er Simin Stine Ramezanalis første soloudstilling i Danmark og er skabt i samarbejde med kuratorduoen Koffi & Højgaard, bestående af Pauline Koffi Vandet og Ida Højgaard Thjømøe. 

Udstillingen kan opleves i Nikolaj Kunsthals projektrum Platform fra 12. april til 26. maj.

Der er fernisering torsdag d. 11. april kl. 16-19.  

Kontakter

Billeder

Links

Om Nikolaj Kunsthal

Nikolaj Kunsthal præsenterer især dansk samtidskunst i unikke historiske omgivelser midt i København.

Kunsthallen er beliggende i den gamle Sankt Nikolaj Kirke, der kan dateres tilbage til 1200-tallet. Den smukke arkitektur indgår i samspil med skiftende udstillinger, senest af bl.a. Shane Brox, Mikkel Carl, Radar Contemporary, Ditte Ejlerskov og Nikoline Liv Andersen. Nikolaj Kunsthal har sit fokus på Københavns samtidskunstscene og er optaget af kunstmøder på tværs af genrer, medier og formater.

Kunsthallen præsenterer også løbende koncerter, performances, omvisninger, middage, talks og ikke mindst det nye udstillingsrum Platform, der er dedikeret til unge kunstnere og kuratorer. Læs mere på nikolajkunsthal.dk         

Følg pressemeddelelser fra Nikolaj Kunsthal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nikolaj Kunsthal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye