Fra stenørken til grønt byrum: Mulig omdannelse af kendt københavnerplads på vej

Del

Partierne bag overførselssagen i Københavns Kommune har netop sat penge af til at undersøge, hvordan Søren Kierkegaards Plads i hjertet af København kan omdannes til et nyt, grønt byrum.

Illustration af byrumsforsøg under Tour de France i 2022 på Søren Kierkegaards Plads.
Illustration af byrumsforsøg under Tour de France i 2022 på Søren Kierkegaards Plads. BOGL og PLADS, landskabsarkitekter, udvikling og byrumsevaluering. Malmos Landskab og Social Craft tekstiler, anlæg og realisering.

Uanset om du er københavner eller turist har du med stor sandsynlighed gået over de grå flader på Søren Kierkegaards Plads. Pladsen ligger centralt i København med havnen, Det Kgl. Bibliotek, Krigsmuseet, Christian IV Bryghus og BLOX som nærmeste naboer.

Men udover en gruppe træer i det nordlige hjørne, skal øjet skue langt for at få øje på noget grønt. Den tomme plads, der er større end en hel fodboldbane, er nemlig primært belagt med granit, asfalt og skræver.

Det vil syv partier på Københavns Rådhus nu lave om. I overførselssagen har partierne afsat 1 mio. kr. til at analysere, hvordan man kan omdanne Søren Kierkegaards Plads til et grønt byrum i samarbejde med grundejerne; Slots- og Kulturstyrelsen, Det Kgl. Bibliotek og Nationalmuseet.

”København skal være en grøn by, hvor bynaturen er trukket helt ind i københavnernes hverdag. Derfor er det fuldstændig oplagt at få undersøgt, hvordan vi kan omdanne Søren Kierkegaards Plads. I dag er det en stenørken, der signalerer bliv væk. Jeg mener, at pladsen har et kæmpe potentiale til at være et nyt og grønt samlingspunkt for københavnerne i første række til vandet. Jeg drømmer om en plads, hvor vandringsmanden Søren Kierkegaard selv ville have haft lyst til at hvile benene, trække vejret og nyde udsigten udover vandet og verden,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Overborgmesteren henviser desuden til, at københavnerne jo faktisk allerede har fået en smagsprøve på en grønnere og mere indbydende Søren Kierkegaards Plads. Det skete da Københavns Kommune, grundejerne og den filantropiske forening Realdania i sommeren 2022 stod bag et byrumsforsøg på pladsen i forbindelse med værtskabet for den første etape af Tour de France.

Over flere uger var pladsen transformeret til fanspot med grøn beplantning, legeområder, foodtrucks og pergolaer. I den efterfølgende rapport af projektet blev de grønne tiltag beskrevet som en stor, attraktiv forvandling af pladsens brugere.

”Det har længe været et stort ønske for Det Kgl. Bibliotek at transformere Søren Kierkegaards Plads ved Den Sorte Diamant. Forsøget i 2022 tydeliggjorde potentialet! En grøn og inviterende Søren Kierkegaards Plads vil give Diamantens mange brugere et sted til en udendørs tænkepause, hvor de kan summe over deres indtryk fra bibliotekets bøger, udstillinger og forskning,” siger Det Kgl. Biblioteks direktør Svend Larsen.

Det er Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti der står bag årets overførselssag, hvor partierne prioriterer anvendelsen af midler, der ikke blev brugt i sidste års regnskab.

Fakta

  • I overførselssagen 2023/2024 er der afsat 1 mio. kr. til en foranalyse af omdannelsen af Søren Kierkegaards Plads til et grønt byrum.
  • Foranalysen skal gennemføres i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen, Det Kgl. Bibliotek og Nationalmuseet, der ejer pladsen.
  • Som en del af foranalysen skal der foretages en juridisk afklaring i forhold til et fremtidigt anlægsprojekt, og der skal indgås aftale mellem projektparterne om organisering, anlæg og drift af det grønne byrum. Derudover skal foranalysen afsøge mulighederne for fondsbidrag.
  • Foranalysen forventes færdig juni 2025. Dermed kan resultaterne forelægges forud for forhandlingerne om Budget 2026.

Pressekontakt

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via Julie Bender Thomsen, 2337 6077, t53e@kk.dk 

Det Kgl. Bibliotek, chefkonsulent Mette Mejlvang, tlf. 91324300, meme@kb.dk 

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune gør hurtig betaling til virksomheder permanent22.5.2024 09:13:45 CEST | Pressemeddelelse

Københavns Kommune har midlertidigt forkortet sin egen betalingsfrist til virksomheder for at øge deres likviditet under corona og perioden med energikrise og stigende inflation. På baggrund af positive tilbagemeldinger fra erhvervslivet, har Økonomiudvalget nu besluttet at gøre ordningen permanent, så virksomhederne får betaling fra kommunen indenfor gennemsnitligt fem-seks dage i stedet for 30 dage.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye