Fra stenørken til grønt byrum: Mulig omdannelse af kendt københavnerplads på vej
Partierne bag overførselssagen i Københavns Kommune har netop sat penge af til at undersøge, hvordan Søren Kierkegaards Plads i hjertet af København kan omdannes til et nyt, grønt byrum.

Uanset om du er københavner eller turist har du med stor sandsynlighed gået over de grå flader på Søren Kierkegaards Plads. Pladsen ligger centralt i København med havnen, Det Kgl. Bibliotek, Krigsmuseet, Christian IV Bryghus og BLOX som nærmeste naboer.
Men udover en gruppe træer i det nordlige hjørne, skal øjet skue langt for at få øje på noget grønt. Den tomme plads, der er større end en hel fodboldbane, er nemlig primært belagt med granit, asfalt og skræver.
Det vil syv partier på Københavns Rådhus nu lave om. I overførselssagen har partierne afsat 1 mio. kr. til at analysere, hvordan man kan omdanne Søren Kierkegaards Plads til et grønt byrum i samarbejde med grundejerne; Slots- og Kulturstyrelsen, Det Kgl. Bibliotek og Nationalmuseet.
”København skal være en grøn by, hvor bynaturen er trukket helt ind i københavnernes hverdag. Derfor er det fuldstændig oplagt at få undersøgt, hvordan vi kan omdanne Søren Kierkegaards Plads. I dag er det en stenørken, der signalerer bliv væk. Jeg mener, at pladsen har et kæmpe potentiale til at være et nyt og grønt samlingspunkt for københavnerne i første række til vandet. Jeg drømmer om en plads, hvor vandringsmanden Søren Kierkegaard selv ville have haft lyst til at hvile benene, trække vejret og nyde udsigten udover vandet og verden,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).
Overborgmesteren henviser desuden til, at københavnerne jo faktisk allerede har fået en smagsprøve på en grønnere og mere indbydende Søren Kierkegaards Plads. Det skete da Københavns Kommune, grundejerne og den filantropiske forening Realdania i sommeren 2022 stod bag et byrumsforsøg på pladsen i forbindelse med værtskabet for den første etape af Tour de France.
Over flere uger var pladsen transformeret til fanspot med grøn beplantning, legeområder, foodtrucks og pergolaer. I den efterfølgende rapport af projektet blev de grønne tiltag beskrevet som en stor, attraktiv forvandling af pladsens brugere.
”Det har længe været et stort ønske for Det Kgl. Bibliotek at transformere Søren Kierkegaards Plads ved Den Sorte Diamant. Forsøget i 2022 tydeliggjorde potentialet! En grøn og inviterende Søren Kierkegaards Plads vil give Diamantens mange brugere et sted til en udendørs tænkepause, hvor de kan summe over deres indtryk fra bibliotekets bøger, udstillinger og forskning,” siger Det Kgl. Biblioteks direktør Svend Larsen.
Det er Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti der står bag årets overførselssag, hvor partierne prioriterer anvendelsen af midler, der ikke blev brugt i sidste års regnskab.
Fakta
- I overførselssagen 2023/2024 er der afsat 1 mio. kr. til en foranalyse af omdannelsen af Søren Kierkegaards Plads til et grønt byrum.
- Foranalysen skal gennemføres i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen, Det Kgl. Bibliotek og Nationalmuseet, der ejer pladsen.
- Som en del af foranalysen skal der foretages en juridisk afklaring i forhold til et fremtidigt anlægsprojekt, og der skal indgås aftale mellem projektparterne om organisering, anlæg og drift af det grønne byrum. Derudover skal foranalysen afsøge mulighederne for fondsbidrag.
- Foranalysen forventes færdig juni 2025. Dermed kan resultaterne forelægges forud for forhandlingerne om Budget 2026.
Pressekontakt
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via Julie Bender Thomsen, 2337 6077, t53e@kk.dk
Det Kgl. Bibliotek, chefkonsulent Mette Mejlvang, tlf. 91324300, meme@kb.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
For første gang: Københavns Kommune kortlægger biodiversiteten i byen23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mangfoldigheden af natur og dyreliv er for første gang blevet kortlagt i København. En ny rapport viser, hvor der er potentiale for at bevare, forbedre og udvide den eksisterende biodiversitet i Københavns Kommune.
Et år efter lukningen af Pusher Street: Sådan er trygheden i dag5.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På søndag er det et år siden, Pusher Street blev ryddet én gang for alle. Nu viser nye tal, hvordan trygheden ser ud et år efter rydningen.
Snydt af chefen: 203 ansatte fik for lidt i løn3.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
203 ansatte hos leverandører til Københavns Kommune kan se frem til en historisk høj efterbetaling. De er nemlig i 2024 blevet snydt for løn. Det viser Københavns Kommunes årlige rapport om social dumping. Rapporten konkluderer, at der blev snydt med løn i tre ud af fire kontroller, som kommunen udførte.
Københavns Kommune og regeringen indgår historisk aftale om byudvikling og infrastruktur28.3.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med aftalen vil parterne anlægge en ny M5-metrolinje og etablere første etape af en Østlig Ringvej, der skal dirigere trafikken uden om det centrale København. Aftalen løser kapacitetsudfordringerne for det eksisterende metronet og muliggør, at store områder i Københavns Østhavn kan byudvikles.
Budgetpartier ruster København til fremtiden25.3.2025 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Partierne bag budgetaftalen i Københavns Kommune har landet en aftale om Overførselssagen 2024-2025, der tager ansvar for kernevelfærden og ruster København til fremtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum