WWF Verdensnaturfonden

WWF søsætter redningsaktion for truet fiskebestand

Del

I det sydlige Sjælland og på sydhavsøerne er bestanden af brakvandsgedder gået voldsomt tilbage som følge af tab af levesteder og forringelse af vandmiljøet. WWF Verdensnaturfonden sætter nu ind for at redde den truede bestand af brakvandsgedder i samarbejde med Vordingborg Kommune og FGU-skolen i Ringsted.

I Askeby landkanal fiskes gedder.
I Askeby landkanal fiskes gedder. Foto: Anne-Kristine Sverdrup, WWF Verdensnaturfonden

På Sydsjælland findes helt særlige bestande af brakvandsgedder, der gennem årtusinder har tilpasset sig de specielle levevilkår i området omkring Storstrømmen og Guldborgsund. Gedderne, der normalt kun findes i ferskvand, lever her i såkaldt brakvand – vandområder, hvor saltvand blander sig med ferskvand.

Men tab af gydeområder har presset geddebestandene i bund, og der er kun få fisk tilbage. Ét enkelt ugunstigt år kan med andre ord helt udrydde bestanden.

I Vordingborg Kommune, der omfatter Bøgestrømmen, Møn og Bogø, er brakvandsgedderne også gået massivt tilbage. Derfor har WWF Verdensnaturfonden sammen med kommunen igangsat en omfattende indsats, der skal genoprette bestanden af brakvandsgedder i området.

”Brakvandsgedderne har brugt tusindvis af år på at tilpasse sig livet i de meget specielle omgivelser, men på få årtier har vi mennesker formået stort set at udrydde dem. Fiskene er udtryk for finjusteret biodiversitet, og hvis de forsvinder, får vi dem altså ikke tilbage igen. Tilbagegangen viser med andre ord, hvor grelt det står til med at beskytte naturen her til lands – og ikke mindst til vands,” siger seniorspecialist Anne-Kristine Sverdrup fra WWF Verdensnaturfonden.

Bestanden sikres for fremtiden

Netop nu i slutningen af marts og begyndelsen af april yngler brakvandsgedderne, og derfor er WWF Verdensnaturfonden sammen med Vordingborg Kommune og Fiskelinjen fra FGU-skolen i Ringsted i gang med at indfange nogle af de få tilbageværende moderfisk.

På skolen stryges fiskene for æg og sæd, hvorefter æggene klækkes, og ynglen opdrættes i særlige opdrætsanlæg. Når sommeren og varmen kommer, sættes ynglet ud i deres oprindelige levesteder.

Formålet med projektet er at sikre de truede geddebestandes overlevelse, indtil der er genskabt et godt miljø og robuste levesteder, som kan understøtte store og sunde fiskebestande.

”Sydsjælland og øerne har en helt særegen brakvandsnatur og derfor også et højt tilpasset dyreliv, som ikke findes mange andre steder i verden. Vi er udfordret af mangel på plads til naturen og den katastrofale tilstand i vores kystvande, hvilket brakvandsgeddernes triste situation er et udtryk for. Derfor er vi glade for, at der kommer øget fokus på at beskytte den fantastiske biodiversitet, som vores kommune rummer,” siger biolog Jimmi Spur Olsen fra Vordingborg Kommune.

WWF Verdensnaturfonden og Vordingborg Kommunes arbejde med at sikre brakvandsgeddernes fortsatte eksistens i området læner sig op ad de faglige anbefalinger 'Rovfiskene tilbage til brakvandet’, som blandt andre Fishing Zealand og Lystfisker Danmark står bag.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Nu kan danske børn plante verden grønnere: Ét træ i skolegården bliver til 10 i Uganda6.5.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Netop nu kan danske skoleklasser tilmelde sig initiativet 'Plant et træ' og få et gratis træ. Bag initiativet står WWF Verdensnaturfonden og VELUX Gruppen, der sender i alt 700 hjemmehørende træer ud til skolerne. For hvert træ, der plantes herhjemme, bliver der plantet 10 træer på skoler i Uganda. WWF er i år partner på Børnenes U-landskalender, der støtter WWF's projekt Grønne Skoler i netop Uganda.

Pindsvinets levesteder forsvinder, men danskerne kan hjælpe dem25.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmarks pindsvin mangler levesteder, og det får dem til at søge ind i den bynære natur og i danskernes haver. I april og maj vågner pindsvinene fra vinterdvale, men med fem gode råd kan danskerne hjælpe de fredede dyr i egne haver. Bag rådene står WWF Verdensnaturfonden og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, der med støtte fra Nordea-fonden står bag Danmarks pindsvinetælling i august.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye