Røde Kors

Marie fra Lejre kåret til Årets Førstehjælper efter at have reddet sin mand fra druknedød

Del

Da Marie på en ferie i Thailand finder sin mand Bue livløs i vandkanten, reagerede hun hurtigt og fik liv i Bue igen. Marie er derfor kåret til Årets Førstehjælper 2024.

Marie får overrakt prisen på 10.000 kroner af Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.
Marie får overrakt prisen på 10.000 kroner af Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors. Røde Kors

På en rolig strand i Thailand, kunne der onsdag den 16. november 2022 høres skrig. Marie fandt sin mand Bue i vandkanten med blå læber og uden liv.

Marie råbte efter hjælp, og en yngre mand tog fat i Bue. Sammen hev de Bue ind på land, og Marie gik instinktivt i gang med at give luft, udøve hjertemassage og fik nogen til at ringe efter alarmcentralen. Derfor er Marie kåret som Årets Førstehjælper 2024. Prisen uddeles af Røde Kors i samarbejde med Aleris Hospitaler til en person, som har ydet en ekstraordinær, livreddende indsats.

”Det er jo vildt dejligt at blive anerkendt. Jeg tror ikke, jeg kunne have taget imod det for et år siden. Det har taget noget tid at forstå, at jeg gjorde det rigtige. Men jeg er selvfølgelig megaglad,” fortæller Marie.

Prisen sætter fokus på førstehjælp

Årets Førstehjælper uddeles af Røde Kors i samarbejde med Aleris Hospitaler til personer, som har ydet en ekstraordinær, livreddende indsats, for at sætte fokus på den livreddende førstehjælp. Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl, overraskede Marie med den fine pris live i Go’ Morgen Danmark onsdag den 20. marts.

”Maries hurtige handling reddede ikke kun hendes mand Bue, men understregede også vigtigheden af at handle i nødsituationer. Maries beslutsomhed og handlekraft er grunden til, at Bue har det godt i dag. Det er vigtigt at hylde en beundringsværdig indsats,” siger Anders Ladekarl.

Fulgte sin mavefornemmelse

Marie havde været ude og tjekke, om Bue var okay, og var vendt tilbage til stranden. Men Bue kom ikke op efter hende. Følelsen i maven sagde, at hun var nødt til at tjekke efter.

”Jeg vader ud til ham igen og tager fat i hans skulder, men kroppen vælter rundt. Hans ansigt bliver vendt op ad, og han har helt åbne øjne - fuldstændig død i blikket og med helt blå læber. Jeg skriger og begynder at trække ham ind på land,” fortæller hun.

Bue elsker at dykke, men var denne dag besvimet i vandet og druknet. Men heldigvis var Marie blevet på stranden, på trods af normalt at være gået op til hotellet på det tidspunkt af dagen.

”Jeg har mange gange tænkt på, hvad der var sket, hvis jeg var gået op efter en iskaffe, som jeg plejede, eller hvis en af ungerne skulle på toilet. Min mavefornemmelse sagde bare, at der var noget, der ikke var, som det skulle være,” siger Marie om situationen.

Har det godt i dag

Marie fik liv i Bue og blev ved med at holde liv i ham i ambulancen efterfølgende. Selvom Bue gav livstegn i ambulancen, gik der syv dage, inden han blev vækket fra sin koma.

”Det virker lidt skørt at fortælle, men når man har børn i skole, kommer man hurtigt ind i en hverdag igen. Det er jo ikke en oplevelse, der sidder i mig på samme måde som min familie. Jeg skal nogle gange huske mig selv på, at jeg ikke er 20 år længere, men jeg har det godt,” fortæller Bue.  

Det er i år 33. gang, Røde Kors kårer Årets Førstehjælper. Prisen på 10.000 kroner er sponsoreret af Aleris Hospitaler. Med prisen vil Røde Kors sætte fokus på, hvor vigtigt det er at kunne førstehjælp.

Nøgleord

Kontakter

Røde Kors pressetelefonrodekors.dk/presse

Tlf:3529 9699

Links

Om Røde Kors

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

Når lovgivning møder praksis - hvordan flygtninge, frivillige og sagsbehandlere navigerer mellem integration og hjemrejse13.3.2024 06:00:00 CET | Presseinvitation

Røde Kors, DRC Dansk Flygtningehjælp og Københavns Universitet holder den 18. marts konference på Christiansborg. Her præsenterer forskerne den nyeste viden om, hvordan paradigmeskiftet i dansk udlændinge- og integrationspolitik påvirker flygtninge, frivillige og sagsbehandlere. Vi spørger, hvor det stiller flygtninge og integrationen i dag, og hvordan vi styrker deres betingelser i en hverdag, der er mærket af midlertidighed og uvished.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye