Uddannelses- og Forskningsministeriet

Minister om ny kortlægning af sexisme blandt ph.d.-studerende: ”Det er fuldstændig uacceptabelt”

Del

Sexisme blandt ph.d.-studerende er et udbredt problem, som særligt rammer kvinder med konsekvenser for deres videre forskerkarriere. Det viser ny rapport. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ser med alvor på problemet og indskærper universiteternes ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø.

Analyseinstituttet VIVE udgiver i dag en ny rapport om sexisme og karriereforløb på landets universiteter. Rapporten kortlægger omfanget af sexistiske hændelser blandt ph.d.-studerende for at blive klogere på, hvilken betydning hverdagssexisme og seksuelle krænkelser har for arbejdsmiljøet og kvinders muligheder for en forskerkarriere på danske universiteter.

Oplevelser med sexistiske hændelser er ifølge rapporten et udbredt fænomen blandt ph.d.-studerende og særligt blandt kvinder. Eksempelvis har 37 pct. af de kvindelige ph.d.-studerende, som har deltaget i undersøgelsen, oplevet mindst én verbal handling, der objektiviserer, ekskluderer eller nedværdiger dem på baggrund af deres køn under deres ph.d.-uddannelse. Det samme gælder for 21 pct. af de mandlige ph.d.-studerende.

Ifølge forskerne bag rapporten har sexistiske hændelser dog forskellige konsekvenser for henholdsvis mænd og kvinder. Kvindelige ph.d.-studerende, der har oplevet sexistiske hændelser, er nemlig mindre tilbøjelige til at fortsætte i en forskerstilling end deres mandlige kollegaer. Samtidig oplever kvindelige ph.d.-studerende i højere grad, at arbejdspladserne er mindre støttende, når det kommer til forebyggelse og håndtering af sexistiske hændelser.


Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at så mange ph.d.-studerende har oplevet at blive udsat for nedværdigende kommentarer, uønsket fysisk kontakt eller forskelsbehandling på baggrund af deres køn. Som ph.d.-studerende skal man kunne færdes trygt på universiteterne, og derfor forventer jeg, at det her bliver taget alvorligt, og at alle gør deres bedste for at sikre et godt arbejdsmiljø på universiteterne. For det har ikke alene store personlige konsekvenser for dem, der bliver udsat for sexisme. Det er også et enormt spild af talent, hvis sexisme og dårligt arbejdsmiljø står i vejen for kvinders ønsker og muligheder for at forfølge en forskerkarriere. Derfor har ledelserne et ansvar for at gå forrest og sikre, at køn aldrig bliver et afgørende parameter for den enkeltes fremtidsmuligheder.

Fakta

  • Analyseinstituttet VIVE har udarbejdet rapporten ”Sexisme og karriereforløb på danske universiteter – Et kvantitativt og kvalitativt studie af ph.d.-studerendes sexismeoplevelser og fastholdelse i forskerkarrierer”, som er bestilt og finansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
  • Arbejdet blev igangsat i 2022 på baggrund af 689 kvindelige og mandlige forskeres vidnesbyrd i Politiken om sexisme i universitetsverdenen.
  • Analysen anvender en kombination af kvantitative og kvalitative metodiske tilgange. Den kvantitative undersøgelse består bl.a. af et spørgeskema udsendt til 15.040 personer, der påbegyndte en ph.d.-uddannelse i perioden 2010-2018. I den kvalitative analyse er der rekrutteret 15 kvindelige ph.d.-studerende i slutningen af deres ph.d.-forløb.


For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye