Gjensidige

Se listen: Danskernes farlige cykelvaner kan koste dyrt

Del

Køre over for rødt, køre på fortovet eller ligefrem modsat færdselsretningen. Det er bare nogle af cyklisternes dårlige vaner, viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige. Mange af vanerne er ulovlige og dyre i bøder.

Det er et sikkert forårstegn, når cyklister strømmer ud på veje og cykelstier for at komme hurtigt frem i trafikken. Men ikke alle cyklister opfører sig eksemplarisk. Næsten hver tredje indrømmer, at de har kørt på fortovet, mens næsten hver fjerde har drejet til højre, når der var rødt, og hver sjette har kørt i fodgængerfeltet. 

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige.  

Flere af de dårlige vaner hos cyklister er ulovlige, og politiet kører derfor jævnligt kampagner med fokus på cyklisternes adfærd. Bøden for at køre over for rødt er fx på 1000 kr. Man må kun svinge til højre for rødt få steder, hvor skiltning viser, at det er tilladt. Det koster 700 kr. i bøde at køre på fortovet, i et fodgængerfelt eller mod færdselsretningen på cykelstien. 

”Det er naturligvis trælst at få en bøde, hvis man synes, at man har helt styr på det, når man lige smutter over for rødt, eller har kørt lidt i et fodgængerfelt. Men vi ser faktisk nogle alvorlige skader, hvor cyklister er involveret, og selv om mange kører med cykelhjelm, er man altså stadig en blød trafikant”, siger Lene Rasmussen, som er skadedirektør i Gjensidige. 

Pas på med mobiltelefonen 

Mange af undersøgelsens uvaner handler om, at cyklister bruger mobiltelefoner, mens de cykler. 10 procent svarer, at de har brugt telefonen håndholdt til at læse eller sende beskeder på, eller at de har tjekket sociale medier, mens de har kørt på cykel. 10 procent har talt i telefon på cyklen, mens fem procent har taget et foto eller en selfie. 

Undersøgelsen viser også, at det især er blandt de 18-29-årige og i Region Hovedstaden, at de dårlige vaner har bidt sig fast, og det er ifølge Lene Rasmussen en ærgerlig tendens.   

”Det er generelt positivt, at så mange vælger cyklen frem for bilen. Men i byerne er der også meget trafik og mange ting, der kan spille sammen om, at en ulykke kan opstå. Derfor gælder det her i særlig grad om at holde fokus på at cykle og ikke lave alle mulige andre ting samtidig”, siger Lene Rasmussen. 

Top 5 vaner hos danske cyklister: 

1. Køre på fortovet 

2. Dreje til højre for rødt 

3. Køre lige over for gult, selvom man kan nå at stoppe 

4. Køre i fodgængerfelt 

5. Køre lige over for rødt, når der ikke er anden trafik 

Om undersøgelsen:   

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.008 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © YouGov for Gjensidige i februar 2024.  

Har du som cyklist gjort en eller flere af følgende ting inden for de seneste tre år?  

Kørt på fortovet 

 27 %  

Drejet til højre for rødt 

 23 %  

Kørt lige over for gult, mulighed du kunne nå at stoppe  

 17 %  

Kørt i fodgængerfeltet  

 15 %  

Kørt lige over for rødt, når der ikke er anden trafik  

 12 %    

Kørt mod færdselsretningen  

 11 %   

Brugt håndholdt telefon til at læse/sende beskeder eller tjekke sociale medier mv  

 10 % 

Brugt håndholdt telefon til at foretage eller modtage opkald   

 10 %  

Hørt så høj musik, at du ikke kunne høre trafikken omkring dig 

 8 %  

Taget foto/selfie med telefonen 

 5 %  

Kørt lige over for rødt 

 4 %  

Ingen af ​​disse 

49 % 

Ved ikke 

3 % 

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye