Indvielse af Thorsbro Vandværk med storstilet blødgøringsprojekt

Del

Et af Danmarks største vandværker, Thorsbro Vandværk, blev indviet d. 15. marts 2024. Krüger Veolia har stået for at implementere blødgøringen i en skala, der ikke er set før i Danmark. Værket ved Thorsbro producerer snart 1000 m³/blødgjort vand i timen til 200.000 kunder i hovedstadsområdet i et projekt, der er blevet realiseret i et storstilet samarbejde med HOFOR og flere rådgivere.

Indivelse af Thorsbro Vandværk 15/3 2024. I forgunden ses den nye topmoderne bygning, mens det gamle vandværk ses i baggrunden
Indivelse af Thorsbro Vandværk 15/3 2024. I forgunden ses den nye topmoderne bygning, mens det gamle vandværk ses i baggrunden

HOFOR er i gang med at etablere otte store topmoderne regionalvandværker, så hovedstadsområdet kan få blødgjort drikkevand og bedre forsyningssikkerhed. Indvielsen af Værket ved Thorsbro ved Ishøj markerer en milepæl i dette kæmpe projekt.

Fredag d. 15. marts fik de inviterede borgmestre Britt Jensen fra Rødovre, Steen Christiansen fra Albertslund og Merete Amdisen fra Ishøj smagt på det rene velsmagende drikkevand. Derudover bød dagen på rundvisninger i den gamle museumsbygning, taler af Projektleder Peter Kleis og Bestyrelsesformand i HOFOR Susanne Juul, hvorefter Vandheltene leverede underholdning for de fremmødte børn. 

130-årigt vandværk opdateret til nyeste teknologi

Det nybyggede Thorsbro Vandværk erstatter det gamle, der havde produceret vand i over 130 år, og er det fjerde af HOFORs vandværker, der er blevet moderniseret: 

Det nye, topmoderne vandværk er med til at sikre, at HOFOR fremover kan blive ved med at producere vand af høj kvalitet til borgerne. Vi styrker forsyningssikkerheden samtidig med, at vi er i gang med at blødgøre vandet med alle de fordele, det har”, udtalte HOFORs Bestyrelsesformand Susanne Juhl.

Til den udfordrende opgave havde HOFOR valgt et bredt hold af landets dygtigste specialister og rådgivere. Krüger Veolia vandt i et konsortium med Niras opgaven med de komplicerede procesanlæg (maskin- og el-installationerne med alle proces enhederne), hvilket indbefattede at implementere blødgøring i en skala, som ikke tidligere er gennemført i Danmark.

Det var derfor med en vis portion stolthed, at vi deltog i indvielsen:

Jeg er meget stolt af den fænomenale holdindsats på dette projekt, der er blevet kaldt Vandværkernes Storebæltsbro, fordi der med disse kæmpestore regionale vandværker er tale om meget store projekter, der opdaterer vigtig infrastruktur”, siger Ebbe Laursen, Forretningschef i Krüger Veolia. Han fortsætter: “Og så kan jeg ikke fremhæve samarbejdet nok; alle parter i projektet har bidraget forbilledligt med deres forskellige kompetencer, så vi er kommet sikkert i mål og med et stærkt resultat for HOFOR og københavnerne, der nu får blødgjort drikkevandet.

Det digitale vandværksprojekt med BIM

I Krüger Veolia er vi førende på at anvende BIM i vandbranchen, og på dette projekt arbejdede vi også med 3D-modellen i centrum. Det gav en række fordele som øget effektivitet og minimering af fejl. Modellen afspejlede altid den nyeste viden, og var tilgængelig for alle projektets deltagere, så de til enhver tid nemt kunne trække information direkte fra modellen. Modellen var også til stor gavn i byggefasen, hvor f.eks. elektrikerne kunne opsætte kabelstiger, inden maskininstallationerne blev monteret, fordi alt var gennemarbejdet i 3D-modellen.

Det betød, at projektet var stort set papirløst, da deltagerne arbejdede digitalt, så der opstod ikke udfordringer med at sidde med forkerte eller forældede versioner. 

Faktaboks om vandværket
Ligger ved Ishøj ca. 20 km fra København
Projektperiode: 2016 – 2024
Årlig produktion: Ca. 10,8 mio. kubikmeter drikkevand
Producerer ca. 1000 m³/t ~ ca. 15 % af HOFORs samlede produktion
Forsyner omkring 200.000 kunder i hovedstadsområdet
Udpumpningskapacitet: Mindst 1.545 m³ drikkevand i timen

Deltagere og roller i projektet
Bygherre: HOFOR
Rådgiver - Projekteringsledelse : Øllgaard / Emcon
Rådgiver - Byggeledelse: Sweco
Rådgiver - Procesanlæg: Niras-Krüger konsortiet
Rådgiver - Bygning: Cowi med PLH som arkitekt
Bygningsentreprenør: LM Byg
Maskinentreprenør: Vand & Teknik
El-entreprenør: El-Con

Kontakter

Billeder

Vue over det nye vandværk med de store rentvandstanke i baggrunden
Vue over det nye vandværk med de store rentvandstanke i baggrunden
Download
Coplator ilter råvandet og afblæser kuldioxid
Coplator ilter råvandet og afblæser kuldioxid
Download
Indblik i en af tankene på Thorsbro Vandværk
Indblik i en af tankene på Thorsbro Vandværk
Download
I forgrunden ses en del af det store team fra konsortiet Krüger Niras foran det moderne vandværk. I baggrunden ses det gamle vandværk.
I forgrunden ses en del af det store team fra konsortiet Krüger Niras foran det moderne vandværk. I baggrunden ses det gamle vandværk.
Download

Følg pressemeddelelser fra Krüger A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krüger A/S

VUDP-projekt vil reducere lattergas fra renseanlæg med 50% med helstøbt AI styring21.2.2024 09:56:46 CET | Pressemeddelelse

Ganske unikt er otte forsyninger på tværs af Danmark gået sammen om at løse en af de helt store klimaudfordringer i branchen: lattergas fra renseanlæg. Den viden og data, der indsamles i dette projekt, vil udgøre et kæmpe bidrag på området. Projektet udvikler desuden en ny helstøbt styring til minimering af lattergas, demonstrerer den i fuldskala på 8 renseanlæg og dokumenterer effekten. Produktet er skalerbart og kan meget nemt implementeres på andre anlæg i Danmark og i udlandet.

Svaneke Bryghus implementerer endnu et bæredygtigt initiativ: Omdanner bryggeri spildevand til grøn energi1.2.2024 09:08:29 CET | Nyhed

Svaneke Bryghus har taget et proaktivt skridt for at løse udfordringerne omkring det forhøjede svovlbrinteindhold i Svanekes kloakker. Efter Bornholms Regionskommunes mistanke om at spildevandet fra bryggeriet kunne være årsagen, har Svaneke Bryghus i samarbejde med miljøvirksomheden Krüger og Bornholms Bioenergi udviklet en innovativ og miljøvenlig løsning til behandling af procesvandspildevandet fra ølbrygning og tapning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye