Forsikring & Pension

Overshoot Day - brugte reservedele kan hjælpe os med at mindske klimabelastningen

Del

Allerede i dag har Danmark brugt den mængde ressourcer, kloden kan nå at genskabe for hele 2024. Vi skal genbruge mere for at passe på klimaet, lyder det fra forsikringsbranchen – også når vi reparerer bilerne efter skader.

Dagen i dag er kendt som ‘Overshoot Day’, og det betyder ifølge miljøorganisationer, at vi bruger flere ressourcer, end jorden naturligt kan nå at genskabe. 

- Vi kan se og måle, at reparation af biler har store klimamæssige konsekvenser. Med omkring 400.000 bilskader om året, kan vi reducere klimaaftrykket markant ved at blive bedre til at bruge brugte reservedele i højere grad end i dag. For i dag genbruger vi ikke nok. Andelen af reparationer fra forsikringsbranchen med brugte reservedele er på om-kring 2-3 pct., fortæller Pia Holm Steffensen, underdirektør i branche-foreningen Forsikring & Pension.

 - Vi kan se, at man i Sverige genbruger knap 20 pct., så vi er meget bagud. Det skyldes flere elementer, men særligt det element, at mange bilejere er bange for at miste fabriksgarantien, hvis der repareres med genbrugte dele, fortæller Pia Holm Steffensen.

Forsikringsbranchen foreslår derfor, at der gøres langt mere for at styrke udbuddet af brugte reservedele i Danmark, så bilreparationer i højere grad udføres med brugte reservedele. Det kan fx ske ved, at der udarbejdes standarder/certificering for genbrugte reservedele, som sikrer at brugte reservedele kan bruges i samme udstrækning som nye reservedele, så cirkulariteten understøttes på reparationsområdet. 

 - Desuden er der behov for, at danskerne vælger genbrugte dele. I dag ønsker færre end én ud af fire, at genbrug skal være standard for skadesudbedring, og det er en udfordring, hvis vi skal bruge klodens res-sourcer smartere, fortæller Pia Holm Steffensen. 

I EU bør der også være fokus på, at producenter af biler, som importeres til eller produceres i Europa, ikke må indføre barrierer for genbrug af dele.

Kontakter

F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring15.4.2024 14:15:00 CEST | Pressemeddelelse

De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, om forsikringen dækker, hvis der er indbrud i bilen? Hvordan fritidshusforsikringen dækker, hvis man ikke kan oplyse en konkret skadedato? Og hvor lang tid ulykkesforsikringen dækker, hvis dit barn falder og slår sine tænder?

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye