Psykiatrifonden

Ny, opdateret samling af tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark

Del

Som noget nyt er der et kapitel om ældres psykiske sygdomme, men også nye tal for forekomst, børn og unge, behandling og livet med psykisk sygdom, i Psykiatrifondens nye og opdaterede samling af tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark. Rapporten, som også er tilgængelig digitalt, er en kilde til viden for alle, der arbejder med eller ønsker viden om psykisk sygdom. De mange tal og fakta understreger uligheden i behandlingsstandarden for psykiatriske og somatiske patienter og at psykiatrien trænger til politisk og økonomisk prioritering.

Tegning af person set bagfra med blikket mod en gengivelse af en graf
Billedet er AI-genereret.

Vi oplever alle sammen med jævne mellemrum, at livet er så svært, at det påvirker vores psykiske velbefindende. Det betyder ikke, at vi har en psykisk sygdom, men det er vigtigt at søge viden og hjælp – i tide. I løbet af et livsforløb vil en stor del af befolkningen – omkring 82 procent – på et eller andet tidspunkt enten få udskrevet medicin for psykisk sygdom og/eller blive behandlet for psykisk sygdom.

Læs hele rapporten: Tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark

Børn og unge skal have lettere adgang til den rette hjælp
Godt 113.000 patienter blev i 2022 behandlet for psykisk sygdom i voksenpsykiatrien, mens godt 40.000 patienter blev behandlet i børne- og ungdomspsykiatrien, viser Psykiatrifondens træk på eSundhed.dk, som man blandt meget andet finder i rapporten.

"Det er afgørende at være opmærksom på børn og unge psykisk sygdom og den fortsatte stigning i psykiatriske diagnoser blandt dem, for psykisk sygdom kan trække negative spor gennem hele livet. Derfor skal det være nemmere for børn, unge og deres familier at få den rette hjælp tidligt," mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.

Manglende kvalitetsstandarder skaber ulighed i sundhed
Det er centralt for Psykiatrifonden at ligestille psykisk sygdom og somatisk sygdom. Der er mange eksempler på, at psykiatriske patienter ikke får den samme standard i behandling, som somatiske patienter kan forvente.

Der findes desværre ikke gode opgørelser af det relative ressourceforbrug i sundhedsvæsenet fordelt på psykiatri og somatik. Sammenholder vi de lægelige psykiatriske specialer med de somatiske specialer, er der tydelige forskelle på, om der findes landsdækkende kvalitetsstandarder og behandlingspakker. Der er fx mange landsdækkende kvalitetsstandarder inden for kræftspecialet og hjerte-kar-specialet, men ingen for børne- og ungdomspsykiatrien og kun få i voksenpsykiatrien.

’Tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark’ er gratis og udarbejdet af Psykiatrifondens Viden- og Udviklingsafdeling.

Det er tredje gang, Psykiatrifonden har samlet tal og fakta om psykisk sygdom. Første gang var i 2018.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Tegning af person set bagfra med blikket mod en gengivelse af en graf
Billedet er AI-genereret.
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye