Patent- og Varemærkestyrelsen

Dansk innovation indtager topplacering

Del

Novozymes, Vestas og Novo Nordisk har leveret største bidrag til, at Danmark kan indtage en europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger sidste år. Københavns Universitet er i år med på top-10 listen blandt de største og mest patentaktive virksomheder i Danmark.

Billede af mand
Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, hvor opfindere kan få udstedt patenter, der gælder i op til 39 lande.

Samlet set blev der i 2023 indsendt 2.596 europæiske patentansøgninger fra danske ansøgere. Det er et lille fald på 3,3 procent sammenlignet med året før, men danske virksomheder rangerer stadig helt i top målt på antal ansøgninger per million indbyggere. Danmark er således fortsat foran lande som Finland, Holland og Tyskland, kun overgået af Schweiz og Sverige.

”Det er rigtig flot, at danske virksomheder befinder sig blandt verdens innovative elite. Det er glædeligt, at danske virksomheder prioriterer at investere i innovation, og at de beskytter deres opfindelser til gavn for vækst og arbejdspladser. Patentering betyder, at de kan udbygge deres konkurrenceevne globalt, fastholde og udbygge deres position, og holde konkurrenterne væk”, udtaler Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Novozymes indtager førstepladsen efter at have ligger to’er to år i træk
Novozymes har i år erobret førstepladsen med 107 ansøgninger og er dermed den mest patentaktive virksomheder efter at have ligget på 2. pladsen to år i træk.

Novo Nordisk er rykket op i top tre blandt de mest patentaktive virksomheder, mens Vestas og Topsoe begge rykker en plads ned. Danmarks Tekniske Universitet fastholder 5. pladsen, og Chr. Hansen er med 66 ansøgninger rykket op på en 7. plads.

”Tallene bekræfter, at life science, bio- og energiteknologi er nogle af Danmarks absolutte styrkepositioner. Innovationen og patentaktiviteten er stor inden for disse brancher. Det er også flot at se, at universiteterne i stigende grad indleverer patentansøgninger. Det tyder på, at de i højere grad kommercialiserer resultatet af deres forskning ”, siger Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Både 3Shape og AMBU er i år udgået af top 10-oversigten.

Læs EPO’s samlede Patent Index 2023 her

Fakta:
Topansøgere ved EPO i 2023 – Danmark
TOP 10

  1. Novozymes 107
  2. Vestas 100
  3. Novo Nordisk 90
  4. Topsoe 87
  5. Danmarks Tekniske Universitet 86
  6. GN Group 69
  7. Chr. Hansen 66
  8. Danfoss 64
  9. Oticon 54
  10. Københavns Universitet 46

Topansøgere ved EPO i 2022 – Danmark
TOP 10

  1. Vestas 176
  2. Novozymes 107
  3. Topsoe 98
  4. Novo Nordisk 96
  5. Danmarks Tekniske Universitet 82
  6. Danfoss 80
  7. Oticon 72
  8. Chr. Hansen 57
  9. 3Shape 51
  10. AMBU 50


TOP 30 Europæiske patentansøgere – per million indbyggere

Se vedhæftede billede

Kontakter

Billeder

Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen
Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen
Download
Download

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye