Københavns Kommune Socialforvaltningen

Flertal i Socialudvalget ønsker at klage over lukning af Lynghuset

Del

Et flertal i Københavns Kommunes socialudvalg har besluttet at sende en klage til Socialtilsyn Hovedstaden over deres afgørelse om, at kommunen ikke længere har godkendelse til at drive botilbuddet Lynghuset. Alle partier undtagen Det Konservative Folkeparti og SF stemte for at klage over afgørelsen.

Onsdag aften besluttede Socialudvalget at klage over Socialtilsynets afgørelse. Foto: Socialforvaltningen.
Onsdag aften besluttede Socialudvalget at klage over Socialtilsynets afgørelse. Foto: Socialforvaltningen.

På et møde i Socialudvalget i Københavns Kommune onsdag aften skulle udvalget træffe beslutning om, hvorvidt botilbuddet Lynghuset i Nordvest skulle lukke. Det skete på baggrund af, at Socialforvaltningen tirsdag modtog en afgørelse fra Socialtilsyn Hovedstaden om, at kommunens godkendelse til at drive botilbuddet Lynghuset var blevet trukket.  

På udvalgsmødet besluttede et flertal i Socialudvalget bestående af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Venstre at klage over Socialtilsyn Hovedstadens afgørelse om at trække Lynghusets godkendelse. Socialtilsyn Hovedstaden hører under Magistraten på Frederiksberg, som derfor skal godkende tilsynets afgørelser.

Det er Socialudvalget i Københavns Kommune, som har beslutningskompetence i forhold til at lukke et botilbud, og derfor skulle de på mødet tage stilling til at lukke Lynghuset, da kommunen ikke kan drive et botilbud uden en godkendelse fra Socialtilsynet. Et flertal besluttede i stedet at bede Socialforvaltningen om at klage over Socialtilsyn Hovedstadens afgørelse.

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (Ø) siger:
”Det er en ulykkelig sag for alle, at Socialtilsynet vil lukke Lynghuset – både for beboere og pårørende, men absolut også for medarbejderne. Det vil være en kæmpe omvæltning, som skaber en masse usikkerhed. Derfor er jeg faktisk lettet over, at et flertal i Socialudvalget har besluttet, at vi vil forsøge at redde Lynghuset. Jeg synes ikke, vi fik en fair chance og tid nok til at rette op på Lynghuset. Jeg undrer mig faktisk over Socialtilsynets indstilling, for med deres faglige indsigt burde tilsynet vide, at det tager tid at vende tingene på et botilbud og se resultaterne af de mange tiltag, der var sat i værk på Lynghuset.”

I Venstre er medlem af Socialudvalget, Cille Engholm enig i, at Lynghuset ikke bør lukkes, og hun tilslutter sig sin udvalgskollega Laura Rosenvinges udtalelse.

Medlem af Socialudvalget Laura Rosenvinge (S) siger:
"Der er ingen tvivl om, at Socialforvaltningen har begået store fejl i sagen om Lynghuset. Men at lukke et bosted betyder at tage et hjem fra nogle af vores mest udsatte borgere. Socialtilsynet havde selv godkendt handleplanen, der skulle være med til at genoprette bostedet. Vi anker, fordi de pårørende og beboere ikke selv kan gøre det."

Også i Radikale Venstre er der opbakning til, at Socialforvaltningen skal klage over Socialtilsynets afgørelse.

Medlem af Socialudvalget Katrine Kildegaard Nielsen (B) siger: 
”I Radikale Venstre mener vi ikke, at der er givet den fornødne tid til at rette op på de forhold i Lynghuset, der skal forbedres, og gennemføre den handleplan, som Socialtilsynet har godkendt. Lynghuset er hjem for borgere med handicap, som vil blive påvirkede af en flytning. Vi skylder dem at anke lukningen og se, om det er den rette afgørelse.”

Socialforvaltningen informerede i går blandt andre beboere, pårørende, værger og medarbejdere om, at forvaltningen vil indsende en klage over Magistratens afgørelse til Socialtilsyn Hovedstaden, som har pligt til at genvurdere sagen inden for fire uger.

Fastholder Socialtilsyn Hovedstaden sin tidligere afgørelse, vil klagen blive sendt videre til behandling i Ankestyrelsen (under Social-, Bolig- og Ældreministeriet), som er landets øverste klageinstans på velfærdsområdet. Lynghuset fortsætter som hidtil, mens klageprocessen er i gang.

Læs referatet fra mødet i Socialudvalget 

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Socialforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Socialforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye