Ulvejagt kan give bagslag for bekymrede landmænd
Ulvesikre hegn er løsningen på landmændenes problemer med rovdyret. Og ulvejagt kan faktisk give bagslag, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse
En frustreret fåreavler fortalte mandag om det tredje ulveangreb på sine får indenfor et år. Til B.T. udtrykte fåreavleren dog ønske om, at danskerne kan sameksistere med ulve. Det ønske bakker Dyrenes Beskyttelse op om og peger på ulvesikre hegn som vejen frem mod sameksistens.
”I Danmark har vi ikke oplevet angreb på dyr, der har stået bag et ulvesikkert hegn. At skyde ulven er en dårligere løsning, end den vi har,” siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
De ulvesikre hegn er en langt bedre løsning end forslaget fra blandt andre Venstres Erling Bonnesen om at tillade jagt på ulven. Ulven hører til i Danmark og vi skal derfor give plads til den. Desuden kan jagt på dem faktisk give bagslag, lyder det fra Michael Carlsen.
”Hvis vi begynder at jage ulve, så risikerer vi at splitte kobler op og dermed skabe flere strejfende ulve. Og det er faktisk sådanne strejfere, der står bag de fleste angreb på husdyr. Vi kan derfor gøre problemet for fåreavlerne større ved at jage ulvene,” forklarer Michael Carlsen.
De ulve, der tager husdyr som får, er nemlig for det meste strejfende ulve - ofte ungulve - uden eget revir, hvor de kan jage det foretrukne bytte, hjortevildt, i fred og ro. Og jagten på hjortevildt bidrager positivt til en sundere og stærkere hjortebestand, da ulven oftest jager det syge og svage hjortevildt.
Regulering giver ikke færre angreb
Tidligere undersøgelser fra blandt andet Slovakiet har desuden vist, at regulering af ulven ikke giver færre angreb på husdyr.
”Hvis vi har at gøre med en decideret problemulv, der for eksempel har specialiseret sig i at jage husdyr, så kan det hjælpe at regulere ulven. Det hjælper dog kun, hvis man rammer den specifikke ulv, der volder fåreavlerne og andre dyreholdere problemer. Og den mulighed eksisterer allerede i dispensationen om problemulve. Alternativt ender reguleringen som sagt med at skabe flere strejfende ulve.”
Den frustrerede fåreavler, der havde besøg af ulven i fredags, har da også planer om at etablere ulvesikre hegn om sine dyr. Udover ulvehegnet gives der kompensation til husdyrholdere, som bevisligt har mistet dyr til ulve, hvilket Dyrenes Beskyttelse støtter op om.
Fakta: Problemulven må allerede jages
I Danmark er det allerede tilladt at skyde problemulve. En problemulv er en ulv, der opfylder et af de fire følgende kriterier:
- Ulve, der mangler en instinktiv skyhed over for mennesker
- Ulve, der har specialiseret sig i husdyr som byttedyr og ulve, der angriber husdyr trods relevante og rimelige afværgeforanstaltninger. Det vil sige mere end én episode, som involverer samme individ
- Ulve, der angriber hunde
- Ulve, der er til fare for menneskers sikkerhed
Kilde: Miljøstyrelsen
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Organisationer bekymrede for kæledyr: Stop salget af nikotinposer29.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I takt med at de små hvide snusposer bliver mere populære, ender flere og flere af dem på gaden og i naturen. Her kan de i værste tilfælde tage livet af hunde og andre dyr, der spiser dem. Det får nu en række organisationer til at råbe politikerne op. Og idéen om et politisk indgreb har tilsyneladende folkelig opbakning.
Organisationer i opråb: Stenbideren skal fredes nu27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i streg anbefaler DTU Aqua, at fiskeriet efter stenbidere stoppes. Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF står samlet om at kræve, at fødevareministeren i år følger anbefalingen, så de truede danske bestande får en chance for at genetablere sig.
Regeringen dropper besparelser på dyrepolitiet efter massivt pres22.11.2024 10:34:23 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse glæder sig over, at regeringen har valgt at trække de planlagte besparelser på dyrepolitiet tilbage. Det står klart efter, at regeringen sammen med SF og Radikale Venstre har præsenteret finansloven for 2025.
Hunde overdraget til dyreinternat for sidste gang21.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fem hunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. Hundene kommer fra et hjem, hvor organisationen tidligere har overtaget hunde fra, men da den tidligere ejer nu er på plejehjem, kommer der ikke flere hunde fra dette hjem.
Pas på hundepoterne, når vejene saltes20.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum