Vandprisen følger den generelle prisudvikling
Vandsektorens brancheorganisation, DANVA, har opdateret sit interaktive "vandpris på danmarkskort" med nye vandpriser for 2024. Det betyder, at forbrugerne kan få et samlet overblik over, hvad de betaler for at få leveret drikkevand og afledt spildevand hos selskaber under vandsektorloven.
DANVAs opdatering af vandpriser for 2024 viser, at den gennemsnitlige vandpris er steget med omtrent 5 %, sammenlignet med sidste år. Spildevandstaksterne oplever den største stigning, mens stigningen i drikkevandstaksterne har været mere moderat.
Vandsektoren arbejder for den størst mulige åbenhed om deres formål med at understøtte folkesundheden og sikre miljøet.
”Åbenhed er en af vandsektorens grundlæggende værdier. Derfor bestræber vi os på at gøre den ensartethed og forskellighed, som afspejler vandselskabernes vilkår, endnu mere transparent over for omverdenen,” siger fagleder i DANVA, Thomas Sørensen.
”DANVA ønsker med det grafiske overblik over vandprisen med tilhørende baggrundsinformationer desuden at sikre en korrekt og neutral fremstilling af selskabernes takster.”
En kundetilfredshedsundersøgelse, som er udarbejdet af DANVA, har vist, at mange ikke kender navnet på sin vandleverandør, eller hvem der renser vandet, samt hvad det faktisk koster.
Det påvirker vandprisen
Vandpriserne for 2024 er fastsat i 2023 og afspejler forventningen til prisudviklingen i samfundet på det tidspunkt. For drikkevandsselskaber lå den forventede stigning her på 9,77%, mens spildevandsselskaberne forventede en prisstigning på 4,97%. For nogle selskaber er vandprisen steget mere end den normale prisudvikling, hvilket f.eks. kan skyldes større investeringer i klimaløsninger, etablering af nye vandværker eller ekstra pålagt skattebyrde.
Vandpriserne svinger fra selskab til selskab. Det skyldes lokale, strukturelle og politiske forskelle, der giver et stort spænd mellem de laveste og de højeste udgifter, som vandselskaberne har. Det kan være forholdsvist billigere at forsyne vandforbrugende virksomheder end små kunder. Geologiske forhold kan gøre det dyrere at hente vand op af jorden nogle steder i forhold til andre. Desuden kan forurening af grundvandet betyde, at der skal investeres i nye kildepladser til vandindvinding.
Der er herudover store forskelle på, hvor meget et selskab investerer i for eksempel kloakering og klimaløsninger og hvor mange kunder, der er til at deles om betalingen for investeringen. I for eksempel et tyndt befolket forsyningsområde med mange sommerhuse kan forbrugerne komme til at betale mere for vandet, fordi der ganske enkelt er færre kunder med et samlet mindre vandforbrug til at afdrage på den fælles investering.
Datagrundlag:
Det interaktive "vandpris på danmarkskort" viser vandpriserne for de selskaber, som er underlagt vandsektorloven. Kortet er bygget op omkring de ca. 225 vandforsyninger, som efterfølgende er blevet tilknyttet et spildevandsselskab. Ved at klikke på en pris vises en tabel til højre, der angiver vandselskab og tilhørende spildevandsselskab med de respektive takster og udgiften ved tre forskellige årlige forbrug.
Kan man ikke finde sit vandværk på kortet, kan det skyldes, at det ikke er omfattet af vandsektorloven.
Af licensmæssige årsager vises rapporterne på danva.dk på hverdage fra kl. 7 til kl. 19.
Læs ”vandpris på danmarkskort”
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkDANVA - Dansk Vand- og Spildevandsforening
DANVA er brancheorganisation for danske vandselskaber. DANVA:
Forener alle vandkredsløbets aktører i samarbejde om bæredygtige løsninger.
Forstærker alle, der sikrer forbrugernes tillid til vand, effektiv drift og en høj forsyningssikkerhed.
Fortæller alle om værdien og effekten af danske vandløsninger, der skaber liv og sundhed.
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Hjælp på vej til byer med stigende grundvand27.11.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt inspirationskatalog fra DANVA og KL skal være med til at ruste landets byer mod problemerne med oversvømmelser og skader fra terrænnært grundvand. Grundejere oplever oftere vand i kældre og oversvømmede haver, mens kommuner og vandselskaber kæmper med underminerede veje, beskadiget infrastruktur og udfordringer ved anlægsarbejde.
Drikkevand skal med fra start i udrulning af Folketingets trepart18.11.2024 11:27:09 CET | Pressemeddelelse
Udtagning af jord til skovrejsning bør ske de steder, hvor det giver den største effekt for både fjorde og drikkevand. DANVA hilser aftalen, som Folketinget har indgået om den grønne trepart, velkommen, men kalder på samtidighed i udrulningen til fordel for drikkevandet.
Grøn Trepart skal have drikkevand med fra start25.10.2024 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne trepart kan sikre danskernes drikkevand. Men det kræver, at politikerne i den grønne trepart ikke venter med opgaven til efter 2027, hvor udtagning af landbrugsjord er så fremskreden, at drikkevandsinteresser kan være gået tabt. Desuden koster det kun 60-70 kroner per dansker om året at beskytte drikkevandet for fremtiden.
Danskerne sætter ny bundrekord i vandforbrug24.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vandforbruget i de danske hjem har aldrig været lavere, viser DANVAs seneste nøgletal, ”Vand i tal 2024”. Samtidig står vandsektoren over for et enormt behov for investeringer i nye og eksisterende anlæg inden for klimatilpasning, drikkevand og spildevand.
Vandsektoren: Staten skal styre klimaoversvømmelser21.10.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Samtidige hændelser med skybrud og stormflod samt lange perioder med vedvarende regn. De sidste to år har for alvor understreget vigtigheden af at klimasikre Danmark yderligere. DANVA foreslår, at en statslig vandmyndighed får det overordnede ansvar for vandressourcer og klimatilpasning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum