Bekymrende lave søgetal til erhvervsuddannelser kalder på handling

Del

Et skattefradrag til unge skal vende den negative udvikling, hvor kun hver femte ung vælger en erhvervsuddannelse, mener SMVdanmark.

“På trods af den mindre stigning er bekymrende, at erhvervsuddannelserne ikke er mere populære blandt de unge, og det bør give anledning til refleksion og handling fra politisk side. Vi står i en situation, hvor vi får brug for flere med praktiske kompetencer i de kommende år” siger Kasper Munk Rasmussen, der er uddannelsesansvarlig i SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder.  

Udmeldingen kommer på baggrund af, at Børne- og Undervisningsministeriet i dag har offentliggjort søgetallene fra elever i 9. og 10. klasse til ungdomsuddannelserne.  

Informationskampagner virker ikke 
I år viser søgetallene, at på landsplan har 19,9 pct. søgt en erhvervsuddannelse, mens 72,9 pct. har søgt ind på en gymnasial uddannelse. SMVdanmark kvitterer for, at regeringen har løftet erhvervsskolernes økonomi, men erhvervsorganisationen opfordrer til, at regeringen supplerer det økonomiske løft med konkrete forslag, der skal gøre det mere attraktiv at vælge en erhvervsuddannelse som ung.  

“Vi ved efterhånden, at informationskampagner ikke er løsningen. Derfor er der nu behov for at tænke nyt og tage udgangspunkt i de ting, som de unge går op i" siger Kasper Munk Rasmussen og henviser til, at eleverne ved det netop overståede Skolevalg prioriterede mærkesager som lavere skat og billigere transport.   

Skattefradrag og kørekort 
På den baggrund foreslår SMVdanmark blandt andet et øget skattefradrag til unge, der går i lære inden de fylder 25 år. Det er et ønske som lærlinge bag “Lærlingeoprøret” selv har fremsat og som SMVdanmark støtter op om.  

“Sammenlignet med resten af Europa er eleverne i Danmark blandt de ældste, når de færdiggør en erhvervsuddannelse. Et fradrag giver de unge endnu en god grund til at starte tidligere på en erhvervsuddannelse, så kan der være meget at hente for samfundet, og for de unge selv” siger Kasper Munk Rasmussen.  

Konkret foreslår SMVdanmark, at de unge lærlinges skattefradrag øges med 3.000 kr. pr måned.  Det vil give en mekanikerlærling godt 125.000 kr. mere udbetalt gennem hele uddannelsen. Forslaget finansieres ved at omlægge SU på kandidatuddannelser til lån.  

Samtidig foreslår SMVdanmark, at det bliver billigere for elever på erhvervsuddannelserne at tage kollektiv trafik og muligt for at køre bil alene som 16-årig. SMVdanmark ønsker også, at folkeskolen bliver mere praktisk, blandt andet ved at man giver elever mulighed for at vælge et praktisk spor, den såkaldte “Juniormesterlære” allerede fra 7. klasse. 

“Folkeskolen fokuserer på teori og er derfor en motorvej mod gymnasiet og universiteterne. Det er en skam, når vi ved, at en meget stor andel af eleverne faktisk efterlyser en bedre balance mellem teori og praksis. Det håber vi på, at politikerne vil lytte til og levere på” siger Kasper Munk Rasmussen.   

Kontakter

SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte  medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye