DI: Stærkt forsvar kræver mere arbejdskraft
Øget værnepligt vil alene mindske arbejdsudbuddet med 2.100 personer, når det er fuldt indfaset, viser beregninger fra Dansk Industri. Det vil øge behovet for mere arbejdskraft i Danmark.
Regeringen har besluttet, at værnepligtsperioden skal forlænges fra fire til 11 måneder. Samtidig skal antallet af værnepligtige øges fra 4.700 til 5.000. Det kommer til at kræve i tusindvis af nye medarbejdere og vil påvirke beskæftigelsesadfærden for unge i mange år fremover, viser nye beregninger Dansk Industri (DI), som hilser forsvarsinvesteringer velkomne.
- Vi bakker fuldtonet op om at styrke det danske forsvar og danskernes sikkerhed. Det er nødvendigt i usikker verden, hvor ikke mindst Ruslands krig og aggressive fremfærd kræver mere af os. Derfor er det helt naturligt, at mange flere vil få ansættelse i Forsvaret, siger vicedirektør Steen Nielsen, chef for arbejdsmarkedspolitik i DI.
Oversat vil de mange nye værnepligtige ”koste” cirka 2.100 årsværk i arbejdsudbud, når forslaget er fuldt indfaset, viser DI’s beregninger.
- Det er den pris, vi som samfund må betale for at få flere værnepligtige, der kan få den nødvendige træning og uddannelse, siger Steen Nielsen.
- Det er selvfølgelig helt afgørende, at der så kommer et endnu større politisk fokus på, hvordan vi skaffer de medarbejdere, der mangler, så vi har hænder nok til grøn omstilling, sundhed, pleje, produktion og meget mere.
Regeringen har som mål at øge arbejdsudbuddet med 45.000 i denne valgperiode, og den er i fuld gang med at gennemføre reformer. De mange værnepligtige vil dog gøre, at flere danskere kommer senere i gang med deres øvrige arbejdsliv, og også forslaget om fremrykning af investeringer i militære kapaciteter vil lægge beslag på meget arbejdskraft.
- Når så mange milliarder kroner kommer i spil, så vil det offentlige direkte eller indirekte skulle bruge langt mere arbejdskraft, hvad enten det er til ansættelse i forsvaret, produktion af våben eller fx renovering og byggeri af kaserner og andre faciliteter, siger DI-vicedirektøren.
- Derfor er der behov for hurtigt at få gennemført flere tiltag, der styrker arbejdsudbuddet. Her er det først og fremmest vigtigt at få flere internationale kolleger til at besætte de ledige stillinger på ordnede vilkår. Og vi skal gennem reformer sikre en effektiv offentlig sektor, så den stadigt voksende administration finder tilbage til et normalt leje. Ellers kommer vi for alvor til at mangle arbejdskraft og dermed også penge til både forsvaret og andre ting.
DI’s beregninger er baseret på, hvor meget danske statsborgere på hvert alderstrin fra 18 til 30 år leverer i fuldtidslønmodtagere, og hvor meget mindre det vil blive i gennemsnit med øget værnepligt.
Kontakter
Nis Peder KolbyPresserådgiver
Tlf:40323400nipk@di.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Forsvaret skal finansieres forsvarligt4.2.2025 14:15:38 CET | Pressemeddelelse
Verden er forandret, og derfor er det nødvendigt at investere mere i forsvar og sikkerhed. For at finansiere det skal Danmark øge reformtempoet, effektivisere det offentlige med 1 % om året, styrke erhvervslivet og få flere i arbejde, lyder det nu fra Dansk Industri.
Nyt grønt politisk hattrick kan sætte skub i den grønne omstilling31.1.2025 10:30:22 CET | Pressemeddelelse
På en ellers grå og mørk fredag er der tændt et grønt håb med regeringens beslutninger om en ny støttemodel for udbygningen af dansk havvind, kortlægning af den kommende brintinfrastruktur og Energiø Bornholms skæbne. DI Energi, der repræsenterer den danske energibranche, glæder sig over de vigtige politiske beslutninger, der giver et stort rygstød til hele den grønne branche.
DI: EU-rapportering om bæredygtighed har taget overhånd30.1.2025 06:00:14 CET | Pressemeddelelse
EU-krav til virksomhederne om at rapportere om f.eks. bæredygtighed har taget overhånd. Reglerne er for administrativt tunge og alt for ufokuseret. Det mener landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri.
DI-topchef: Nyt konkurrenceevnekompas skal pege mod vækst i EU29.1.2025 13:33:44 CET | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen vil fjerne bøvlede regler, byrder og overflødigt bureaukrati, der truer erhvervslivets konkurrenceevne. Med det nye konkurrenceevnekompas vil EU vise vej til vækst i Europa, som Dansk Industri (DI) og dansk erhvervsliv længe har efterspurgt.
Knap 1000 skal se: AI-robotterne kommer29.1.2025 11:05:48 CET | Presseinvitation
Stærke robotarme har travlt med at løfte, svejse og male ude på virksomhederne. Men nu kommer næste generation, udrustet med kunstig intelligens, som kan løse langt mere avancerede opgaver, som der før skulle mennesker til for at klare. Dansk Industri sætter nu det meste af en dag af til at drøfte perspektiverne, og foreløbig har knap 1000 deltagere tilmeldt sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum