Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse om lovforslag: Forbyd fyrværkeri for private

Del

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

På billedet ses en skræmt hund i en hundekurv.
Regeringen fremsatte i oktober 2023 et nyt lovforslag om fyrværkeri. Lovforslaget bliver i dag behandlet og vil derfor tidligst træde i kraft for nytår 2024/2025. Den store forskel er, at affyring af nytårskrudt ifølge lovforslaget kun må ske fra den 31. december til den 1. januar. Det betyder, at affyringsperioden er nedsat fra 6 til 2 dage. Foto: Cathrine Cocks, Dyrenes Beskyttelse.

Regeringen fremsatte i oktober 2023 et nyt lovforslag om fyrværkeri. Lovforslaget bliver i dag behandlet og vil derfor tidligst træde i kraft for nytår 2024/2025. Den store forskel er, at affyring af nytårskrudt ifølge lovforslaget kun må ske fra den 31. december til den 1. januar. Det betyder, at affyringsperioden er nedsat fra 6 til 2 dage. Det er et stort skridt i den rigtige retning.

- Det har enorme konsekvenser for dyrene, at vi i Danmark har en meget afslappet lovgivning for brugen af fyrværkeri. Vi taler om millioner af kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i den danske natur, som potentielt kan opleve stress, angst, og anden negativ påvirkning ved affyring af fyrværkeri, som står på over meget lang tid. Stod det til os, så burde fyrværkeri kun affyres af professionelle og kun inden for en meget begrænset tidsperiode omkring nytårsaften, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

I Norge, Sverige, Finland, Holland, og Tyskland er det kun tilladt for privatpersoner at affyre fyrværkeri i perioden fra 31. december til og med 1. januar. Og i nogle tilfælde er det endda yderligere begrænset af klokkeslæt, fx fra kl. 18 nytårsaften til kl. 2 om natten.

Ifølge Dansk Erhvervs fyrværkerianalyse ville danskerne købe for omkring 450 mio. kr. i 2023, men det var kun hver fjerde husstand, der ville købe fyrværkeri. Tendensen er, at færre og færre husstande køber fyrværkeri, men beløbet, der handles for, er stadig tårnhøjt.

Forbyd salg af fyrværkeri til private på den lange bane

Dyrenes Beskyttelse vil gerne have salget af fyrværkeri til privatpersoner helt stoppet, men i overgangen er det vigtigt at lave tiltag, der beskytter både dyr, mennesker, og miljø.

- Det er meget mere fornuftigt med en begrænset affyringsperiode. Men der bør også ses på selve salgsperioden, da de fleste jo med det blotte øje kan konstatere, at så snart salget starter, så starter affyringerne, siger Jens Jokumsen.

Foreningen foreslår, at man i en overgangsperiode kan begrænse tidsrummet, hvor der må fyres af, til et vindue på 8 timer fra 31. december kl. 18 til 1. januar kl. 2. Desuden bør der kun sælges fyrværkeri fra d. 29. til og med d. 31. december.

I overgangsperioden bør affyringen kun foregå på områder, der er godkendt af kommunen, og hvor der stilles sikkerhedskrav om afstand, brug af værnemidler, aldersbegrænsning.

- Et afgrænset område vil lette den efterfølgende oprydning, sikre, at der ikke ligger fyrværkeriaffald på, og i utilgængelige områder som søer og andre naturområder, og sikre, at mennesker og dyr ikke kommer til skade på fyrværkeriaffald. Desuden vil det gøre det muligt for folk, som ikke bryder sig om fyrværkeri, at undgå disse områder og tilsvarende fjerne deres dyr fra områderne, understreger Jens Jokumsen.

Kontakter

Medievagten i Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)

Tlf:40841512presse@dyrenesbeskyttelse.dk

Om Dyrenes Beskyttelse

Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.

Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye