Danmark vil hjælpe børn i Sierra Leone med at komme i skole
Mens den vestafrikanske Sahel-region har oplevet en række militærkup og øget ustabilitet og terrorisme, holder andre vestafrikanske lande stand og er fortsat overvejende demokratiske. Som noget nyt indleder Danmark et samarbejde med det vestafrikanske land Sierra Leone om uddannelse og grøn omstilling. Formålet er at understøtte Sierra Leones egne ambitioner og styrke bredere relationer til de vestafrikanske kyststater.
Regeringen lancerede mandag sit arbejde med et styrket engagement i Afrika. De kommende måneder vil regeringen lægge sporene til, hvordan Danmark bl.a. gennem EU kan indgå ligeværdige partnerskaber på kontinentet. Udviklingen i den centrale Sahel-region med 5 militærkup på få år og et styrket russisk engagement blandt andet via Wagner-gruppen betyder øget ustabilitet med risiko for at spilde over til de vestafrikanske kyststater. Der er bred enighed i EU om behovet for at styrke indsatsen i kyststaterne som følge af ustabiliteten i Sahel og de geopolitiske udviklinger.
På det bagtæppe har Danmark og Sierra Leone indgået en aftale om konkrete samarbejdsprojekter indenfor skolegang og udbredelse af bæredygtig energi. Sierra Leone har de seneste år bevæget sig fra borgerkrig og i en mere demokratisk retning. Der er stadig store udfordringer i landet, men landet har en ung befolkning, der har sat høje ambitioner for en bæredygtig fremtid.
Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen siger:
”Regeringen ønsker at styrke Danmarks alliancer i Afrika. Militærkup, terrororganisationer og Wagnergruppen er desværre nok, hvad mange danskere forbinder med flere lande i Vestafrika. Heldigvis er det langtfra hele historien. Danmark har gode erfaringer med samarbejde med vestafrikanske kyststater og Sierra Leone er interesseret i at samarbejde om uddannelse af deres befolkning og sikring af den grønne omstilling. Vi kender allerede Sierra Leone fra samarbejdet om klimadagsordenen og vi håber at komme til at sidde med landet i FN’s Sikkerhedsråd i 2025. Det er et nyt samarbejdsland, så vi starter med en mindre indsats – men det er symbolet på et andet og bredere dansk engagement i Afrika.”
Konkret vil Danmark støtte to nye indsatser i Sierra Leone. Den ene skal sikre, at børn kommer tidligt i skole og bliver i skolen. Her bidrager Danmark med 15 millioner kroner, der kanaliseres igennem Education Outcome Fund, som også EU og LEGO Fonden bidrager til. Uddannelse i netop Sierra Leone blev også støttet i sidste års u-landskalender. Danmark vil desuden støtte indsatser for en mere stabil og økonomisk overkommelig adgang til bæredygtig energi i Sierra Leone baseret på blandt andet solceller. Her går de 20 millioner kroner via EU, som blandt andet støtter en række solcelleparker i det østlige Sierra Leone. Begge indsatser er efterspurgt af regeringen i Sierra Leone.
Sierra Leones Chief Minister, David Sengeh deltog mandag i kick off arrangementet for regeringens arbejde med styrket engagement i Afrika. Sengeh er med sine 37 år blandt Afrikas yngste regeringsledere. Sengeh fremhævede i sit indlæg blandt andet innovation, uddannelse og behovet for et nyt partnerskab med afrikanske lande.
Chief Minister David Sengeh siger:
”Danmarks ønske om styrkede ligeværdige partnerskaber med de afrikanske lande er billedet på en ny tid for Afrika. Sierra Leone har en stor appetit på grønne løsninger, vedvarende energi og undervisning af vores børn og unge. Vi har en svær fortid, men vi vil skabe vores egen fremtid. De lande, der understøtte denne vision, er foretrukne partnere.”
Regeringen fremlægger sin strategi for et styrket engagement i Afrika efter sommerferien.
FAKTA
Sierra Leone er en kyststat i Vestafrika. Landet var fra 1991 til 2002 ramt af en blodig borgerkrig. Sierra Leone har de seneste årtier bevæget i en mere demokratisk retning og markerer sig på den internationale scene på bl.a. uddannelsesområdet og klimaspørgsmålet. Landet er i 2024-2025 medlem af FN’s sikkerhedsråd.
De nye danske midler vil konkret gå til to projekter:
Dansk støtte til uddannelsesindsats på i alt 15 mio. kr.
Støtten vil gå til det offentlige-private partnerskab mellem Sierra Leones regering og Education Outcomes Fund (EOF) under UNICEF og sigter på at udvide adgangen til kvalitetsuddannelse i førskolealderen. Det anslås, at 75% af børn i alderen 3-5 år i Sierra Leone ikke går i nogen form for børnehave med adgang til læring. LEGO-fonden bidrager også til denne indsats.
Dansk støtte til grøn elforsyning på i alt 20 mio.
Pengene skal gå til energiprojektet ’Transformational Energy Access’, der via EU i Sierra Leone støtter udbredelsen af mini-grids. Mini-grids er mindre elnet baseret på bl.a. vedvarende energiformer, der opererer uafhængigt af det bredere elnet. Sierra Leone deltager også i det danskstøttede Accelerated Partnership for Renewables in Africa (APRA), der er et partnerskab med ambitiøse afrikanske lande, der på sigt har planer om at have 100% vedvarende energi i deres energimiks. APRA omfatter ud over Sierra Leone også Kenya, Etiopien, Rwanda, Namibia og Zimbabwe og Ghana.
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Invitation til ansøgning om Børnenes U-landskalenderprojekt i 202620.12.2024 14:04:10 CET | Nyhed
Hvor skal Børnenes U-landskalender hen i 2026? Har din organisation en god idé til et projekt, som gavner børn i et udviklingsland og kan formidles til danske børn – og har I mod på at være med i midten af en stor og mangesidet oplysningsindsats? Så send os en kort interessetilkendegivelse. Overskuddet fra salget af U-landskalenderen 2026 vil gå til det udvalgte projekt.
Grønland, Færøerne og Danmark enige om rollefordelingen under formandskabet for Arktisk Råd20.12.2024 13:30:00 CET | Pressemeddelelse
Over det seneste år har Grønland, Færøerne og Danmark i tæt samarbejde forberedt Kongeriget Danmarks kommende formandskab for Arktisk Råd, der løber i 2 år fra maj 2025 til maj 2027.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn18.12.2024 13:37:29 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 19. december 2024 kl. 10.15.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn17.12.2024 12:31:23 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde onsdag den 18. december kl. 11.45.
Europaministeren i Prag for at høre om tjekkiske EU-prioriteter11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Under besøget møder europaminister Marie Bjerre sin tjekkiske kollega, europaminister Martin Dvořák.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum