Når hesten får regneksem
Nedbør, plusgrader og mudrede folde får jordbakterier til at trives og skaber den helt rette cocktail for det, der er mange hestes værste plage: Infektioner i hestens hud forårsaget af bakterier. Få Agria Dyreforsikrings gode råd til at sikre hesten mod at blive syg af (for meget) fugt

Vinteren 2023-2024 har været den næst-vådeste siden 1874, hvor DMI først begyndte at måle nedbørsmængderne i Danmark: Mange dage med nedbør, færre dage end sædvanligt for årstiden med frost og få ”isdøgn”, hvilket vil sige mange dage med plusgrader fra december til marts. Tilsammen giver det ideelle levevilkår for jordbakterier, og skaber samtidig grobund for jordbakterier. Bakterier kan lyde som en mindre udfordring, men de kan skabe store sundhedsmæssige problemer for heste, hvis de ikke behandles hurtigt og rigtigt, lyder det fra Agria Dyreforsikrings dyrlæge.
Mange heste med hudeksem
- Den store mængde nedbør, vi har fået denne vinter, har resulteret i mange våde heste, der har gået mange timer på mudrede folde. Og det kan være en farlig cocktail for hestens helbred, forklarer dyrlæge Jon Vedding Nielsen, der er tilknyttet Agria Dyreforsikring som veterinærkonsulent. Han arbejder desuden som dyrlæge på et stort dyrehospital, og han har set mange tilfælde af hudeksem hos heste grundet fugt i løbet af vinteren og det spirende forår.
- Hestens hud danner en beskyttende barriere mod uønskede mikroorganismer, men beskyttelsen kan ødelægges, hvis huden konstant er fugtig. En fugt-skadet hud er mere modtagelig for bakterieangreb, og konstant våde ben i et bakteriefyldt miljø, som f.eks. en mudret fold, er derfor den helt rette cocktail for den type hudeksem, vi populært kalder ”muk” eller ”regn-eksem”, siger han og tilføjer, at man dog ikke må forveksle hestens muk med den mug, som f.eks. findes på fordærvede fødevarer.
Jon Vedding Nielsen forklarer, at huden i hestens kodebøjning desuden er tynd og følsom, og holdes huden her ikke ren og tør, opstår der nemt småsår, som hurtigt kan udvikle sig til hævelser, varme, ømhed og endda halthed.
Hesteben bliver til elefantben
- Hestens hovskæg er beregnet til at beskytte kodebøjningen mod snavs og fugt. Nogle heste har meget hovskæg og er derfor umiddelbart bedre beskyttet mod muk. Som hesteejer skal man dog være opmærksom på, om huden under pels får mulighed for at tørre helt op, efter at hesten har været ude at ride eller været på fold. Hvis ikke bør hovskægget klippes, så benet kan tørre helt hver dag, understreger Jon Vedding Nielsen, der anbefaler, at man ser hestens kodebøjning efter for muk hver dag, for hvis muk ikke behandles i tide, kan det brede sig til andre områder af hestens hud. Han uddyber:
– Hudeksemen breder sig ofte op ad hestens ben, og såkaldt lymfangitis er en almindelig komplikation af slem muk. Lymfangitis betyder, at lymfekarrene i hestens ben bliver betændte, og lidelsen kaldes derfor lymfekarbetændelse. Lymfekarrene transporterer normalt væske væk fra vævet, men når der går betændelse i lymfekarrene, kan de ikke længere lede væske væk, og i stedet samler væsken sig i hestens ben, der hæver voldsomt. Det kan være en meget smertefuld tilstand for hesten. Behandles den ikke i tide, kan tilstanden blive kronisk, og hesten får såkaldte elefantben. Det kan komme så vidt, at hesten bliver halt på grund af mukken, dels fordi hestens sår smerter, og dels fordi det spænder i hestens hud på grund af hævelser i benene.
Indfør nye rutiner, hvis hesten får muk
- Hvis hesten får muk, gælder det om at fjerne årsagerne. Overvej derfor, hvor mudrede dine folde er, og om du kan gøre noget ved det. Om hesten ofte bevæger sig på underlag, hvor der saltes, uden at du vasker saltet af. Og om der bliver muget ud hos hesten mindst én gang om dagen, forklarer dyrlægen, der anbefaler, at du sørger for at holde kodebøjningerne rene og tørre og skyller mudrede eller tilsaltede hesteben og vasker med desinficerende og svampedræbende sæbe, siger Jon Vedding Nielsen, der understreger, at ser du ikke en tydelig forbedring efter selv at have behandlet hesten i en uges tid, må du ikke tøve med at kontakte dyrlægen. Hvis der går for lang tid, kan tilstanden udvikle sig til en antibiotika-krævende sygdom.
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:+ 45 2897 1907orholt@icloud.comLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder

Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Tusindvis af danskere går tur for hjemløse hunde8.5.2025 10:24:20 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne elsker deres hunde – og går gerne langt for dem. Den 24. og 25. maj går de også for dem, der mangler et hjem. Gå med på årets mest givende tur, og vær med til at samle ind til udsatte hunde over hele landet.
Manglende planlægning udgør en risiko for hestes sundhed30.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er de færreste ryttere, der lægger planer for deres træning og konkurrencedeltagelse, viser en ny undersøgelse: Helt op til 69 procent overvejer end ikke at sikre hestens behov for restitution. Det er problematisk, mener Agria, for planlægning af træning, konkurrence og tid til restitution er nødvendigt for hestens sundhed og holdbarhed.
Påsken kan være livsfarlig for dit kæledyr11.4.2025 09:46:29 CEST | Pressemeddelelse
Påsken står for døren, og de store veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis du ikke holder øje med hund og kat, og de stikker snuden i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Her får du de bedste tip til en tryg påskeferie for din firbenede ven.
Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund10.4.2025 11:05:13 CEST | Pressemeddelelse
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund – og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
Når hunden får noget på tværs2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde - og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum