Esbjerg Kommune

International anerkendelse af buldermørket på Mandø

Del

En eventyrlig flot nattehimmel, overvældende stjernekig og et mørke, som nu beskyttes ekstra godt. Den kombination gør, at Mandø må kalde sig Dark Sky Park, samtidig er det første gang, at denne anerkendelse lander i den danske del af Vadehavet, et område der også står på UNESCOs verdensarvsliste.

Når nattemørket sænker sig på Mandø, er det noget helt særligt. Det bliver nemlig rigtig, rigtig mørkt på øen mellem Fanø og Rømø i den danske del af Vadehavet. I dag er det en sjældenhed at beundre en stjernehimmel, som ikke er ramt af lysforurening. Men det kan man på Mandø, og derfor kan øen nu kalde sig Dark Sky Park.

På Mandø har formanden for Mandø Fællesråd Claus Christensen netop fået meldingen om, at øen nu rykker op i en helt anden liga.

”Selve certificeringen har taget længere tid, end vi egentlig regnede med. Det har været en omfattende proces at få målt og dokumenteret mørket og dernæst også reducere mængden af lys. Nu bliver det spændende at se, hvad Dark Sky Park kommer til at betyde for Mandø. At kunne tiltrække turister i efterår- og vintermånederne, hvor stjernekiggeriet har de bedste vilkår, spiller selvfølgelig en rolle, men vores udgangspunkt har hele tiden har været at mørket skulle have bedre vilkår på øen og i Vadehavsregionen. Det skal vi holde fast i”, siger Claus Christensen.

Mørket kommer ikke af sig selv. Det skal der arbejdes for. For at værne om mørket på øen er Mandøs 25 gadelamper blevet udskiftet, og samtidig slukkes de helt mellem kl. 23.00 – 05.00. Al anden udvendig belysning skal også leve op til Mandøs lyshandlingsplan eller udskiftes senest i 2033. Samtidig er der arbejdet for at reducere lysforureningen fra Esbjerg Havn, som kan skimtes, når man kigger mod nord på Mandø.

”Mandø er exceptionel, og det understreger udnævnelsen som international Dark Sky Park, hvor forskelligrettede interesser så som naturhensyn og turisme går op i en højere enhed. Potentialet er til stede i forhold til at skabe oplevelser baseret på buldermørket, som ikke kun handler om at se mælkevejen og flotte stjernekonstellationer. Det er lige så meget en oplevelse at blive omsluttet af mørket og roen”, siger borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen.

De mange tiltag for at beskytte mørket udløber af ansøgningsprocessen for at opnå statussen som Dark Sky Park. Den verdensomspændende organisation, Dark-Sky International, har fastsat en række kriterier for at et område kan blive certificeret som international Dark Sky Park. I løbet af en ansøgningsproces skal man bl.a. kunne dokumentere, at det virkelig bliver mørkt nok, og der skal også være et aktivt program for at beskytte og fremme nattehimlen, samtidig skal bevarelsen af mørket være bredt forankret med støtte fra lokale interessenter.

Manglen på mørket påvirker mennesker og dyrelivet, hvor lys døgnet rundt kan forvirre dyrene og frarøver dem den beskyttelse, mørket også giver. Det Mandøboerne kalder buldermørke er efterhånden blevet sværere og sværere at finde, fordi byernes lys forhindrer natten i at falde helt på.

”Naturen på Mandø er noget særligt, og for dyrelivet er mørket betydningsfuldt. Det er videnskabeligt bevist, at mørke er vigtigt for fugle, flagermus og insekter, eller rettere at lysforurening skader,” siger naturkonsulent John Frikke fra Nationalpark Vadehavet.

Med certificeringen af Mandø får Nationalpark Vadehavet sin første Dark Sky Park. Sydpå er mørket i vadehavsområderne i både Tyskland og Holland allerede blevet en turistmagnet, og i vadehavsområdet er der nu tre Dark Sky Parks. Samlet set findes der kun 23 steder i Europa, som må kalde sig Dark Sky Park.

”Statussen som Dark Sky Park kan understøtte den bæredygtig turisme, hvor det ikke kun er i sommermånederne, at det er attraktivt at besøge Mandø. Der er ingen tvivl om, at certificeringen ikke kun kommer Mandø til gode, men den vil som ringe i vandet også smitte positivt af på hele vadehavsturismen. Det er en blåstempling af, at der er kvalitet i turistoplevelserne”, siger Hans Peter Folmann, destinationschef for Vadehavskysten.

I løbet af efteråret markeres certificeringen officielt på Mandø, og samtidig arbejdes der på at færdiggøre et nyt Velkomstcenter på øen. Her bliver der bl.a. etableret en stjernekiggerplads med stjernekikkerter.

”Certificering og de tilknyttede indsatser understreger Mandøs engagement i at bevare det naturlige mørke. Sammen med statussen som både UNESCO Verdensarv og Nationalpark understreger denne certificering betydningen af ​​områdets naturressourcer. De samarbejder, der er iværksat for at opnå certificeringen, herunder reduktionen af den lokale lysforurening og innovative udbredelsestiltag, er eksempler på Mandøs engagement i at beskytte den mørke himmel. Med både stærk lokal opbakning og igangværende initiativer bliver Mandøs certificering en inspiration for steder over hele verden, der stræber efter at beskytte nattens miljøer. Det er spændende at, at dette initiativ bliver en del af det Velkomstcenter," siger Amber Harrison, programchef for Dark Sky Places-programmet.

Om Mandø
Øen mellem Rømø og Fanø er ca. 8,456 km2. En 6 km lang grusvej på havbunden forbinder Mandø med fastlandet, og vejen er kun farbar, når tidevandet tillader det.

Mandø har 26 fastboende, men øen besøges af over 80.000 turister årligt.

I efteråret 2018 opstod ideen om at beskytte mørket på Mandø og sætte gang i processen omkring en ansøgning til International Dark-sky Association. Arbejdet har involveret Mandø Fællesråd, Nationalpark Vadehavet, Vadehavscentret, MYRTHUE, Aarhus Universitet, Esbjerg Havn, Ribe Katedralskole og frivillige astronomientusiaster.

I 2023 afsluttede Den Danske Naturfond et storstilet naturbeskyttelsesprojekt på øen, hvor der er genoprettet natur på 173 ha engjorde. Yderligere har Naturstyrelsen 50 ha eng i det nordvestlige hjørne af Gl. Mandø Kog, som forvaltes med fokus på forbedring af engfuglenes levevilkår.

Se mere: https://darkskymandoe.dk/

Om International Dark Sky Places Programmet
International Dark Sky Places Programmet blev grundlagt i 2001 som et ikke-obligatorisk og frivilligt program for at opfordre samfund, parker og beskyttede områder over hele verden til at bevare og beskytte mørke steder gennem effektive lyspolitikker, miljøansvarlig udendørsbelysning og offentlig oplysning. Når kunstigt lys bruges ukontrolleret, kan det forstyrre økosystemer, påvirke menneskers sundhed, forårsage spild af både penge og energi, bidrage til klimaændringer og blokere for vores udsigt og forbindelse til universet. Dark Sky Park Mandø bliver en del af mere end 210 steder, der har mønstret solid lokal støtte til kampen mod lysforurening om natten og som stræber efter at beskytte mørket. Læs mere på www.darksky.org/conservation/idsp.

Om DarkSky International

DarkSkys mission er at bevare og beskytte det natlige miljø og værdien af den mørke himmel gennem miljøansvarlig udendørsbelysning. Læs mere på darksky.org.

Kontakter

Claus Christensen
Mandø Fællesråd
30577562, Claus-h-christensen@hotmail.com

Jesper Frost Rasmussen
Esbjerg Kommune
27 24 18 00, jesra@esbjerg.dk

Amber Harrison
Dark Sky Places Program Associate, DarkSky International
+1 (520) 347-6363; amber@darksky.org

John Frikke
Nationalpark Vadehavet
22 86 05 19, jofri@danmarksnationalparker.dk

Hans Peter Folmann
Destination Vadehavskysten
20 30 86 18, hpf@vadehavskysten.dk

Billeder

Esbjerg Kommune
Download
Esbjerg Kommune
Download
Esbjerg Kommune
Download
Esbjerg Kommune
Download

Om Esbjerg Kommune

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

International kunstner skaber storslået, lokalt inspireret kunstværk til Esbjerg8.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Et helt unikt kunstværk er på vej til Englandskaj på Dokken i Esbjerg. Det er den verdensberømte internationale kunstner, Monira Al Qadiri, der er i fuld gang med at skabe et spændende lokalt forankret værk, der afsløres og indvies i sommeren 2025. Værket bliver Al Qadiri´s største permanente offentlige kunstværk til dato og hendes allerførste permanente udsmykning i Europa.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye