HK efter dom i Højesteret: ”Vi skal have genoprettet beskyttelsen for landets 80.000 ansatte i fleksjob”
Højesteretsdom betyder, at godtgørelsen for uretmæssig fyring af ansatte i fleksjob kun fastsættes ud fra lønnen, men ikke det særlige flekslønstilskud. HK vil rejse sagen politisk.
Da regeringen og en bred forligskreds i 2013 ændrede reglerne for fleksjob, sørgede de ikke for at sikre, at ansatte i fleksjob skulle have de samme godtgørelser, når de blev afskediget, som de hidtil havde haft ret til.
Derfor har der været en mangeårig uenighed mellem arbejdstagere og arbejdsgivere om beskyttelse af disse medarbejdere. Uenigheden er i dag blevet afgjort af Højesteret på baggrund af to sager, HK har bragt frem. Afgørelsen kan få alvorlige konsekvenser for over 80.000 mennesker, som arbejder i fleksjob.
Dagens dom betyder, at godtgørelsen for uretmæssig fyring kun fastsættes ud fra lønnen, som arbejdsgiveren udbetaler – men ikke det særlige flekslønstilskud.
Konkret betyder det, at medlemmerne i de to sager, har fået markant mindre i godtgørelse under de ”nye regler” efter 2013. I den ene af de to sager, som Højesteret har afgjort, får en fleksjobansat blot en godtgørelse på 30.000 kr. HK havde krævet 180.000 kr. som var den godtgørelse, hun ville have modtaget, hvis det havde været under de ”gamle” regler før 2013.
Formand for HK, Anja C. Jensen mener, at Højesteretsdommen kalder på en genoprettelse af beskyttelsen for ansatte i fleksjob.
- Jeg er vred over det her udfald, og jeg kan ikke forestille mig, at det her har været den daværende regerings intention. Vi vil nu tage spørgsmålet op politisk, for det har næppe været politikernes formål at diskriminere personer med fx et handicap på den nye fleksjobordning, men det bliver jo desværre konsekvensen. Samtidig vil vi se på, om den godtgørelse, som Højesteret har stadfæstet, lever op til de internationale konventioner, som gælder på området, siger forbundsformand for HK Anja C. Jensen.
- Kollegaer i fleksjob er i forvejen stillet i en svær situation på arbejdsmarkedet. Og med dagens dom slår denne ulighed dobbelt hårdt. Jeg kunne ønske, at man havde givet dem en hjælpende hånd. Med dagens dom får de endnu et gok i nødden, siger forbundsformand for HK Anja C. Jensen.
Dommen kan læses her: https://domstol.dk/hoejesteret/aktuelt/2024/3/godtgoerelse-skulle-fastsaettes-paa-grundlag-af-loennen-i-fleksjob/
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Forberedt på fremtiden: HK holder speederen nede for stærke erhvervsuddannelser6.5.2025 20:59:01 CEST | Pressemeddelelse
HK Danmark er tilfreds med ny politisk aftale, som styrker erhvervsuddannelserne markant med op til 600 millioner kroner årligt frem mod 2030. "Det er en aftale, vi har ønsket os længe", siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum