Det Danske Filminstitut

Norden på film - nyt nordisk filmtilbud

Del

'Norden på film' er et nyt samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, Norsk Filminstitutt, Nasjonalbiblioteket og Svenska Filminstitutet. Målet er at sætte fokus på nordiske film og bruge vores fælles filmarv til at blive klogere på hinanden i Norden. Det foregår både online og i biografer i København, Stockholm, Göteborg og Oslo.

'Verdens værste menneske' (2022) af Joachim Trier er del af cinematekernes programmer.
'Verdens værste menneske' (2022) af Joachim Trier er del af cinematekernes programmer. Foto: Oslo Pictures

På Nordens Dag den 23. marts går et nyt, nordisk filmprojekt i luften. De tre skandinaviske filminstitutter har samlet et udvalg af nordiske dokumentarfilm og historiske optagelser fra 1905-1990, som kan streames gratis online. Samtidig sætter filminstitutternes Cinemateker fokus på nordiske film med events og biografvisninger af skandinaviske film i København, Stockholm, Göteborg og Oslo i marts og april.

Se trailer for 'Norden på film'

Det Danske Filminstitut er hovedkraften bag 'Norden på film', og målet med projektet er at øge kendskabet til vores fælles nordiske historie og skandinavisk filmkunst – online, i biografmørket og i undervisningen.

Cinemateket i København inviterer til åbningsevent den 23. marts, hvor Politikens arkitekturredaktør Karsten Ifversen præsenterer tre film om de skandinaviske hovedstæder, heriblandt den danske Oscar-nominerede ’En by ved navn København’ (1960) og den første svenske Oscar-vinder ’Människor i stad’ (1947). Få overblik over alle ’Norden på film’-visninger i marts og april i København i Cinematekets program

Se historiske nordiske film gratis online fra den 23. marts på www.nordenpaafilm.org

'Norden på film' er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med en bevilling på 3,5 millioner kroner.

Online: Nordiske film fortæller fælles historie  

'Norden på film' bliver en ny, nordisk sektion på Det Danske Filminstituts velbesøgte streamingsite 'Danmark på film'. Filmene på sitet er gratis at se og kræver hverken login eller abonnement.

De film, der kommer til at ligge online, er særligt udvalgt af de tre skandinaviske filminstitutter, som har været på jagt i arkiverne efter dokumentarfilm, historiske optagelser og udvalgte kunstfilm. Filmene giver et mangfoldigt billede af nordisk identitet, samfund og historie samt vores kulturelle forskelle og ligheder. Filmene er fra perioden 1905-1990.

Via et interaktivt kort over Norden kan man se historiske filmklip fra forskellige byer og egne. Man kan også fordybe sig i temaer på norsk, dansk og svensk om bl.a. de skandinaviske hovedstæder og kongehuse. Der vil løbende komme flere temaer og film online i løbet af projektperioden.

Se filmene på 'Norden på film' fra 23. marts.

I biografen: Skandinaviske filmperler og hovedværker  

Nordiske klassikere og prisvindende nyere film er på programmet i København, Oslo, Stockholm og Göteborg, når 'Norden på film' går i luften i biografen. Ved lanceringen i marts er der særligt fokus på film om de skandinaviske hovedstæder, og Cinematekerne inviterer til events med både skuespillere, arkitektureksperter og livemusik.

I det danske program kan man blandt andet finde den svenske guldpalmevinder 'The Square' (2017) med danske Claes Bang i hovedrollen og den prisbelønnede norske 'Verdens værste menneske' (2021). Danske 'Pusher' (1996) vises i Oslo, og den danske noir-klassiker ’Afsporet’ (1942) kommer på lærredet i Sverige.

På websitet 'Norden på film' kan man fra den 23. marts få overblik over de nordiske filmserier i Cinematekerne i Danmark, Sverige og Norge.

Næste skridt: Nordisk kultur i undervisningen m.m.

'Norden på film' fortsætter frem til udgangen af 2026. Næste skridt i projektet er at udvikle undervisningsmaterialer om Norden til børn og unge. Derudover udvides ’Norden på film’ online løbende med temaer og film, mens Cinematekerne i hele perioden vil sætte fokus på nordiske film med spændende filmserier og events.

Kontakter

Billeder

'Verdens værste menneske' (2022), instr. Joachim Trier
'Verdens værste menneske' (2022), instr. Joachim Trier
Download
'Hovedstaden' (1962), instr. Per Larsen
'Hovedstaden' (1962), instr. Per Larsen
Download
'The Square' (2017), instr. Ruben Östlund
'The Square' (2017), instr. Ruben Östlund
Download
'Sommer-Oslo - fra morgen til kveld' (1966), instr. Kaarlo Nuorvala
'Sommer-Oslo - fra morgen til kveld' (1966), instr. Kaarlo Nuorvala
Download
Norden på film - logoer
Norden på film - logoer
Download

Links

Om Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.

Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye