Norden på film - nyt nordisk filmtilbud
'Norden på film' er et nyt samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, Norsk Filminstitutt, Nasjonalbiblioteket og Svenska Filminstitutet. Målet er at sætte fokus på nordiske film og bruge vores fælles filmarv til at blive klogere på hinanden i Norden. Det foregår både online og i biografer i København, Stockholm, Göteborg og Oslo.

På Nordens Dag den 23. marts går et nyt, nordisk filmprojekt i luften. De tre skandinaviske filminstitutter har samlet et udvalg af nordiske dokumentarfilm og historiske optagelser fra 1905-1990, som kan streames gratis online. Samtidig sætter filminstitutternes Cinemateker fokus på nordiske film med events og biografvisninger af skandinaviske film i København, Stockholm, Göteborg og Oslo i marts og april.
Se trailer for 'Norden på film'
Det Danske Filminstitut er hovedkraften bag 'Norden på film', og målet med projektet er at øge kendskabet til vores fælles nordiske historie og skandinavisk filmkunst – online, i biografmørket og i undervisningen.
Cinemateket i København inviterer til åbningsevent den 23. marts, hvor Politikens arkitekturredaktør Karsten Ifversen præsenterer tre film om de skandinaviske hovedstæder, heriblandt den danske Oscar-nominerede ’En by ved navn København’ (1960) og den første svenske Oscar-vinder ’Människor i stad’ (1947). Få overblik over alle ’Norden på film’-visninger i marts og april i København i Cinematekets program
Se historiske nordiske film gratis online fra den 23. marts på www.nordenpaafilm.org
'Norden på film' er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med en bevilling på 3,5 millioner kroner.
Online: Nordiske film fortæller fælles historie
'Norden på film' bliver en ny, nordisk sektion på Det Danske Filminstituts velbesøgte streamingsite 'Danmark på film'. Filmene på sitet er gratis at se og kræver hverken login eller abonnement.
De film, der kommer til at ligge online, er særligt udvalgt af de tre skandinaviske filminstitutter, som har været på jagt i arkiverne efter dokumentarfilm, historiske optagelser og udvalgte kunstfilm. Filmene giver et mangfoldigt billede af nordisk identitet, samfund og historie samt vores kulturelle forskelle og ligheder. Filmene er fra perioden 1905-1990.
Via et interaktivt kort over Norden kan man se historiske filmklip fra forskellige byer og egne. Man kan også fordybe sig i temaer på norsk, dansk og svensk om bl.a. de skandinaviske hovedstæder og kongehuse. Der vil løbende komme flere temaer og film online i løbet af projektperioden.
Se filmene på 'Norden på film' fra 23. marts.
I biografen: Skandinaviske filmperler og hovedværker
Nordiske klassikere og prisvindende nyere film er på programmet i København, Oslo, Stockholm og Göteborg, når 'Norden på film' går i luften i biografen. Ved lanceringen i marts er der særligt fokus på film om de skandinaviske hovedstæder, og Cinematekerne inviterer til events med både skuespillere, arkitektureksperter og livemusik.
I det danske program kan man blandt andet finde den svenske guldpalmevinder 'The Square' (2017) med danske Claes Bang i hovedrollen og den prisbelønnede norske 'Verdens værste menneske' (2021). Danske 'Pusher' (1996) vises i Oslo, og den danske noir-klassiker ’Afsporet’ (1942) kommer på lærredet i Sverige.
På websitet 'Norden på film' kan man fra den 23. marts få overblik over de nordiske filmserier i Cinematekerne i Danmark, Sverige og Norge.
Næste skridt: Nordisk kultur i undervisningen m.m.
'Norden på film' fortsætter frem til udgangen af 2026. Næste skridt i projektet er at udvikle undervisningsmaterialer om Norden til børn og unge. Derudover udvides ’Norden på film’ online løbende med temaer og film, mens Cinematekerne i hele perioden vil sætte fokus på nordiske film med spændende filmserier og events.
Kontakter
Sara PrahlProjektleder
Tlf:33743527sarapr@dfi.dkBilleder





Links
Om Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.
Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Kultfilm boomer15.4.2025 10:45:56 CEST | Pressemeddelelse
Cinemateket fejrer fra den 18. april til den 28. juni nye og gamle kultfilm – og det publikum, der skaber dem. Mange forbinder kultfilm med gamle, glemte film – men kult kan også opstå her og nu. Et eksempel er den nye Minecraft-film, hvor publikum rejser sig, råber med på replikker og danser i salen. Det peger på en lyst til fællesskab og interaktion – noget, som hjemme-streaming ikke kan tilbyde, men som biografen kan. Under overskriften ’Kult og kitch’ udforsker og genskaber Cinemateket den fortælling.
På spektret 2025: Neurodivergente fortællinger på det store lærred1.4.2025 14:28:33 CEST | Pressemeddelelse
Autisme og neurodivergens er ikke usynlige i årets filmfestival. Fra Verdens autismedag 2. april til 10. maj ruller 'På spektret' over lærredet i Cinemateket.
Ny aftale skal sikre bedre og hurtigere udbredelse af danske kort- og dokumentarfilm31.3.2025 15:59:47 CEST | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en aftale, der skal sikre danske kort- og dokumentarfilm en bedre og hurtigere vej til visning på tv-stationernes platforme, er afsluttet. Parterne – DR, TV 2, Producentforeningen og Filminstituttet – er nået til enighed om en model, der skal følge Filmaftalen 2024-2027.
’Pigen med nålen’ Oscar-nomineret23.1.2025 14:53:12 CET | Pressemeddelelse
Magnus von Horns ’Pigen med nålen’ er nomineret til en Oscar i kategorien Best International Feature Film.
Stor fejring af dansk stumfilm8.1.2025 10:33:36 CET | Pressemeddelelse
Filminstituttet er nået i mål med Danmarks største filmhistoriske formidlingsprojekt: Nu kan hele den danske stumfilmarv ses gratis online. Det bliver fejret den 22.-26. januar under København Stumfilmfestival, der byder på stumfilm med levende musik i Cinemateket.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum