Det Kongelige TeaterDet Kongelige Teater

575-års jubilæum og haiku

Del

Det Kongelige Kapel uropfører et nyt værk inspireret af orkestrets jubilæum af komponisten Aya Yoshida. 

Det Kongelige Kapels 575-års jubilæumssæson fejres med uropførelser af nye bestillingsværker af nulevende komponister side om side med kammermusikalske klassikere. På programmet til Det Kongelige Kapels tredje kammerkoncert står et helt nyt værk af Aya Yoshida samt musik af Takemitsu, Debussy og Prokofjev.

Aya Yoshidas nye værk 5-7-5 (7-7) er stærkt inspireret af Kapellets 575 år, og om værket fortæller hun:

5-7-5 (7-7)
”Fordi det er Det Kongelige Kapels 575-års jubilæum, ville jeg i mit nye værk bruge disse tal. 5-7-5 er specielle tal for en japaner - rækkefølgen af disse tal er haiku. Haiku er en form for traditionel japansk poesi, typisk bestående af tre linjer med et 5-7-5 stavelsesantal. Jeg har tilføjet 7-7, som kan være tanka - en anden form for traditionel japansk poesi.”

Aya Yoshida fortæller videre ”Denne komposition inkorporerer ikke kun numrene 5-7-5 men favner også orkestrets historie. Trompet og trombone spiller en ledende rolle hele vejen igennem værket, fordi Det Kongelige Kapel blev grundlagt som et trompeterkorps for 575 år siden. Derudover har jeg, som en erindring om orkestrets historie, citeret middelaldermusik fra det 15. århundrede, der afspejler æraen, hvor orkester blev grundlagt.  

Jeg begyndte at komponere dette stykke i sommeren 2023. Det var en periode, hvor jeg var særligt interesseret i den poetiske manipulation af minder, påvirket af min omfattende læsning af J. L. Borges. Jeg startede den kreative proces under et ophold i et tidligere middelalderkloster i Jylland. Omgivet af landskaberne i Jylland blev jeg mindet om en svunden tid. Det var dybt fascinerende at forestille mig lydene 575 år tilbage i tiden, mens jeg befandt mig i de middelalderlige omgivelser.”

PROGRAM
Aya Yoshida: 5-7-5 (7-7)
Toru Takemitsu: “And then I knew ‘twas Wind” for fløjte, harpe og bratsch
Claude Debussy: Sonate for fløjte, harpe og bratsch
Sergej Prokofjev: Strygekvartet nr. 1, h-mol, opus 50

Der vil være en introduktion inden koncerten.

Kammerkoncert #3 | Takkelloftets foyer 17/3 2024
Se info om Kammerkoncert nr. 3 HER

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater fremlægger resultaterne af advokatundersøgelse for Balletskolen18.6.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det Kongelige Teaters bestyrelse offentliggør advokatundersøgelsen af forholdene på Den Kongelige Balletskole. Bestyrelsen konkluderer på baggrund af undersøgelsen, at tidligere elever i flere tilfælde har været udsat for et uacceptabelt hårdt undervisningsmiljø, og at mistrivlsen ikke skyldes enkeltpersoner, men at skolen har været præget af en tavshedskultur. Bestyrelsesformand Lars Barfoed undskylder på vegne af teatret overfor de tidligere balletelever. Sammen med teatrets ledelse vil bestyrelsen nu fortsætte forandringsprocessen og straks påbegynde arbejdet med rapportens anbefalinger.

Solodanser Stephanie Chen Gundorph modtager Hans Becks Mindelegat22.5.2024 15:54:28 CEST | Pressemeddelelse

I dag har solodanser Stephanie Chen Gundorph modtaget det prestigefyldte Hans Becks Mindelegat på 30.000 kr. Legatet er uddelt med følgende motivation: "Stephanie Chen Gundorph er en danser med et helt særligt talent, der har beriget publikum med sin indlevelse, teknik og udtryk. Hans Becks Mindelegat er oprettet til minde om balletmesteren, der især gjorde sig bemærket ved at sikre Bournonvilles balletter for eftertiden, og Stephanie er som barn af teatrets balletskoler i Odense og siden København en fornem eksponent, også for den særlige stil, Bournonvilles balletter danses i." Om Stephanie Chen Gundorph: Født: 1993 Nationalitet: Dansk Uddannelse: Den Kongelige Balletskole i Odense og København Karriere: Stephanie blev optaget som aspirant ved Den Kongelige Ballet i 2010, blev medlem af corps de ballet i 2012, forfremmet til solist i 2019 og til solodanser i 2022. Tidligere modtagere af Hans Becks Mindelegat inkluderer prominente dansere som Vivi Flindt, Silja Schandorff og Caroline

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye