De højere udgifter sender flere unge i RKI for første gang
Det samlede antal af unge i gældsregistret RKI er stagneret efter en næsten tiårig periode med fald. Samtidig er antallet af nye RKI-registreringer steget, og flere nye unge bliver registeret. Dette skifte skal ses i lyset af de kraftige pris- og rentestigninger, vi har set over de seneste år.
For andet år i træk var antallet af unge dårlige betalere stort set uændret i løbet af 2023. Det kommer efter en næsten tiårig periode, hvor antallet af dårlige betalere er faldet støt. Og hvor vi tidligere primært så en stigning i antallet af RKI-registrerede blandt de helt unge årgange mellem 18 og 23 år, ser vi nu også en stigning i registreringerne blandt de ældre unge over 23 år.
”Det er ret bemærkelsesværdigt. Det tyder på, at en stram økonomi efter de seneste års store stigninger i renter og priser sender lidt flere af de ældre unge i RKI,” siger Christian Heebøll Hammer, analysechef i Finans Danmark
Mere generelt er antallet af nye RKI-registreringer steget mærkbart for hele befolkningen over det seneste år – hvilket også må forventes at være gældende for de unge.
Samtidig er de unge i gennemsnit registreret med et lidt lavere skyldigt beløb end sidste år. Det er umiddelbart positivt, men dækker desværre også over en ærgerlig udvikling: nemlig stigningen i nye registreringer, som typisk begynder med mindre misligholdte gældsforhold. Når vi får flere nye unge med gældsproblemer, er det altså med til at trække den gennemsnitlige misligholdte gæld pr. registreret person ned.
Der er store geografiske forskelle i RKI-registreringerne
Der er stadig stor forskel på, hvor de unge, der havner i RKI, bor henne i landet. Omtrent hver ottende ung på Lolland er registreret i RKI. I den anden ende er det kun lige over en procent af de unge på Frederiksberg, der står i RKI.
Ser vi bort fra Lolland, er RKI-andelene faktisk faldet ganske meget over de seneste ti år i de kommuner, der har de højeste RKI-andele. Eksempelvis var næsten 12 procent af de unge registreret i RKI i Guldborgsund i 2014, hvor det nu kun gælder for 7 procent. Dermed er spændet mellem kommuner med de højeste og laveste RKI-andele blevet væsentligt indsnævret over perioden.
”Vi har stadig nogle områder af Danmark, hvor mange unge ender i RKI. Når det er sagt, er der også sket meget over de seneste ti år - især i disse områder. Det skyldes bl.a., at den lave ledighed blandt unge og loven til begrænsning af kviklån særligt har haft en positiv indvirkning i visse dele af landet,” siger Christian Heebøll Hammer.
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Finans Danmark indgår i et samarbejde med Oxford University for at få bedre biodiversitetsdata om virksomheder16.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
De næste to år er Finans Danmark en del af et større forskningsprojekt om at forbedre og udvikle data om virksomhedernes biodiversitetsaftryk, som Oxford University står i spidsen for blandt andet i samarbejde med Københavns Universitet. De data skal give banker og kapitalforvaltere et mere reelt billede af virksomhedernes aftryk på naturen – og det er et vigtigt skridt i indsatsen for at integrere naturhensyn både i erhvervslivets og finanssektoren forretningsbeslutninger.
Danskerne genfandt investeringslysten i 2024: Positivt nettoflow i danske detailfonde for første gang siden 202116.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
2024 var et indbringende år for investorer i danske detailfonde. Særligt fonde med amerikanske aktier havde et godt år, mens fonde med danske og europæiske aktier præsterede mere afdæmpede afkast.
Høringssvar om Energirenoveringspuljen15.1.2025 12:00:00 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar om Energirenoveringspuljen. Det bør gøres så enkelt som muligt for boligejerne at energiforbedre deres hjem, så vi som samfund hurtigere kan komme i mål med den bæredygtige omstilling.
Høringssvar om Varmepumpepuljen15.1.2025 11:30:00 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar om Varmepumpepuljen. Det bør gøres så enkelt som muligt for boligejerne at udskifte deres fyr med en varmepumpe, så vi som samfund hurtigere kan komme i mål med den bæredygtige omstilling.
Danskernes interesse for boligkøb har fået comeback i 202415.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danskernes interesse for at låne til boligkøb var større i 2024 end i 2023. I 2024 blev der indhentet 53.026 lånetilbud til boligkøb. Det var særligt i tredje kvartal, at danskerne havde stor appetit for boligkøb. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum