Fortsat lav interesse for boligkøb
Danskernes interesse for køb af ejerboliger og sommerhuse er fortsat på et lavt niveau. Men efter en januar måned med rekordlav efterspørgsel efter lånetilbud til boligkøb indhentede danskerne lidt flere i februar. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Lidt flere danskere er begyndt at undersøge deres muligheder for at købe bolig. I februar måned blev der indhentet 2.043 lånetilbud til køb af ejerboliger og sommerhuse – det er 9 pct. flere end måneden før. Det er dog stadig på historisk lavt niveau, sammenlignet med samme tidspunkt de foregående år.
”Danskernes interesse for at købe bolig er fortsat meget lav. Det kan skyldes, at boligpriserne er højere end for et år siden, og renterne ligger på et højere niveau nu, end hvis vi kigger mere end et par år tilbage i tid. Vi ser typisk, at efterspørgslen på boliger stiger, når vi bevæger os tættere mod forår og sommer, så det kan være, at der kommer mere aktivitet på boligmarkedet, når foråret for alvor rammer os,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.
Laveste antal lånetilbud til boligejerne i statistikkens historie
I februar måned indhentede danske boligejere i alt 9.556 lånetilbud – det er 29 pct. færre end samme måned året før og det laveste siden statistikkens begyndelse.
”Det lave antal lånetilbud i februar, samlet set i forhold til samme tidspunkt sidste år, skyldes primært en faldende interesse efter omlægning af boliglån. Mange danskere valgte at omlægge deres boliglån som reaktion på rentestigningerne, som tog fart efter Rusland angreb Ukraine for godt to år siden. Efter en længere periode med en rente på et forholdsvist højt niveau, har mange lagt lån om, og der er nu færre danskere, hvor en omlægning af boliglånet kan være interessant,” siger Peter Jayaswal og fortsætter:
”Når renterne stiger, falder kursen på obligationerne bag fastforrentede lån. Dermed kan lånene typisk indfries til en lavere kurs, end de er optaget til. I den situation kan man vælge at lægge sit fastforrentede lån om til nyt fastforrentet lån med en højere rente eller et variabelt forrentet lån og skære en del af restgælden af. Det er unikt for den danske realkreditmodel.”
Som udgangspunkt er det de boligejere, der i dag har et fastforrentet realkreditlån med en lav rentekupon, som en omlægning kan være relevant for. F.eks. er der omkring 162.000 danske boligejere med et boliglån med en kuponrente på 2 pct. eller mindre og en restgæld på over 1 mio. kr. For to år siden var det tal godt 400.000. Det er altid en individuel vurdering, om man som boligejer kan få gavn af at omlægge sit nuværende boliglån.
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Statistik for restancer for 4. kvartal 2024 og overtagne ejendomme for 1. kvartal 202530.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har i dag offentliggjort de nyeste tal, som viser, hvor stor en andel af de samlede ydelser der ikke er betalt senest 3½ måned efter terminen. Opgørelsen laves samlet for alle private ejerboliger og indeholder dermed både parcel- og rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse.
Unge danskere driver fremtidens investorkultur29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er sket en betydelig forandring af det danske investorlandskab, hvor unge investorer udgør en større andel end nogensinde før. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark, der sætter fokus på den stigende investeringslyst hos de unge investorer.
De danske boligkøbere fortrækker lån med fast rente24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når det kommer til boligkøb, vælger danskerne oftere realkreditlån med fast rente frem for variabel rente. I årets første kvartal valgte knap 3 ud af fem boligkøbere et lån med fast rente. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Finanssektorens klimapartnerskab lancerer fem anbefalinger, der skal få den grønne omstilling op i tempo23.4.2025 08:03:31 CEST | Pressemeddelelse
Statslige garantiordninger for grønne teknologier, sikring af stabile afsætningspriser og hurtigere sagsbehandlingstider. Det er nogle af de vigtigste anbefalinger fra Finanssektorens klimapartnerskab til, hvordan vi får mere kapital og flere investeringer kanaliseret ind i den grønne omstilling. Det er afgørende for at styrke Europas konkurrenceevne og gøre os uafhængige af fossil energi. Anbefalingerne lanceres på baggrund af en ny rapport fra COWI om de barrierer, der i dag spænder ben for Danmarks grønne fremtid.
Nyt sikkerhedstiltag overfor svindel er på vej fra bankerne23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har etableret fundamentet, der gør det muligt for bankkunder at sikre, at en bankoverførsel faktisk sendes til den person, man ønsker. Det bliver muligt, når de enkelte banker koordineret i sektoren har taget løsningen i brug. Løsningen er et af de 18 konkrete initiativer, Finans Danmarks Svindel Task Force præsenterede i november 2024. Løsningen kan dog først blive til virkelighed efter en lovændring.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum