Miljøminister vil lave forbud: Nye tal viser markant udledning af farlige stoffer fra skibe
Udledningen af giftigt røggasvand er en markant kilde til miljøfarlige stoffer i havmiljøet. Op mod 20 procent af udledningen af nikkel til havet kommer fra det såkaldte scrubbervand. Miljøminister Magnus Heunicke har nu indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om et forbud.
Nye tal fra Miljøstyrelsen viser, at udledningen af scrubbervand fra skibe er en væsentlig kilde til flere af de tungmetaller og tjærestoffer som forurener havmiljøet. Skibe bruger såkaldte scrubbere for at rense røggassen for svovl ved at vaske røgen for herefter at udlede scrubbervandet direkte til havet.
Det har medvirket til, at der er for høje niveauer af en række tungmetaller og tjærestoffer som bly, cadmium, anthracen og benz(a)pyren i havmiljøet. Beregninger fra Miljøstyrelsen viser, at op mod 20 procent af udledningen af nikkel og 7 procent af udledningen af anthracen kommer fra scrubbervand.
Tungmetaller i fisk og skaldyr til konsum kan i større mængder give alvorlige negative effekter for mennesker. Fx kan for høje mængder af bly påvirke centralnervesystemets udvikling, herunder evnen til at lære og huske, mens cadmium kan påvirke nyrernes funktion.
”Når der udledes tungmetaller og tjærestoffer til vores havmiljø, forsvinder de stort set ikke og forbliver i konstant cirkulation i havet. Stofferne ophobes på havbunden og i havets fødekæder, og det er dybt bekymrende for vores havmiljø og vores sundhed. Det er vi nødt til at finde en langsigtet løsning på,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
International Council on Clean Transportation estimerede i 2020, at der udledes 68 mio. tons scrubbervand indeholdende tungmetaller og tjærestoffer indenfor 22 km fra kysten i Danmark. Det gør Danmark til det land i verden, hvor der udledes den sjettestørste mængde.
Derudover viser en ny analyse fra NIVA Danmark om det samlede menneskelige pres på de danske havområder, at miljøfarlige stoffer er den tredjestørste presfaktor for havmiljøet.
Miljøministeren har nu indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om hvordan udledningen af scrubbervand kan forbydes. Ministeren vil bl.a. præsentere partierne for konkrete modeller for mulige lovændringer.
Fakta:
Tabel Opgørelse over beregnede, tilførte mængder (kg/år) af udvalgte metaller og tjærestoffer, der udledes direkte til det danske havområde inden for 12 sømil (22 km) fra kysten. I parentes angives overslag over den procentvise tilførsel baseret på de viste kilder/transportveje.
|
Kilde: Miljøstyrelsen.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljøministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs sættes nu i gang14.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt. Det er fokusområderne for Havnaturfondens naturgenopretningsindsatser i 2025.
Nye regler for klapning i Limfjorden øger beskyttelsen af havmiljøet9.1.2025 12:07:00 CET | Pressemeddelelse
Aftaleparterne bag Havplanen er enige om en ny model for klapning i Limfjorden, der i højere grad tager hensyn til havmiljøet i fjorden. Samtidig er der igangsat et arbejde, der skal understøtte, at opgravet materiale fra havbunden bliver nyttiggjort i stedet for klappet.
Nyt forskningscenter skal finde værktøjerne mod PFAS-forurening9.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
45 millioner kroner fra PFAS-handlingsplanen samler forskere fra danske universiteter i nationalt center, der skal finde konkrete løsninger på PFAS-udfordringerne.
54 mio. kr. til at undersøge, afværge og oprense jordforureninger ved vandområder20.12.2024 09:00:46 CET | Pressemeddelelse
Miljøfarlige stoffer truer danske søer, åer og kystvande flere steder i landet, og derfor foreslår miljøministeren at afsætte midler til at håndtere jordforureninger, der udgør en risiko for overfladevand.
Ny lov skal få virksomheder til at skære ned på emballagen og gøre den lettere at genanvende20.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark er blandt de lande, der producerer mest affald. Det vil et bredt flertal i Folketinget lave om på med en ny lov, som skal få tusindvis af virksomheder til at bruge mindre og grønnere indpakning af deres produkter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum