Beskæftigelsesministeriet

Særligt yngre kvinder udsættes for seksuel chikane – når det sker for mænd, fortæller de ikke om det

Del

Særligt yngre kvinder udsættes for seksuel chikane. Blandt kvinder i alderen 15-25 år har omkring 16 procent angivet, at de har oplevet seksuel chikane inden for det seneste år, og en tilsvarende tendens ses blandt helt unge kvinder mellem 15 og 17 år. Blandt mænd i aldersgruppen 15-25 år angiver 3 pct., at de har været udsat for seksuel chikane. Det fremgår af Beskæftigelsesministeriets publikation ”Kvinder og mænd på arbejdsmarkedet”.

Hovedparten af de kvinder og mænd, der angiver at have været udsat for seksuel chikane på deres arbejdsplads inden for det seneste år oplever, at det har været kolleger eller kunder, borgere og klienter mv., som har stået bag den uønskede adfærd.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Det gør mig harm, at det især går ud over de helt unge kvinder. Seksuel chikane er aldrig i orden. Men når det så især går ud over de helt unge, der jo i sagens natur er nye på arbejdsmarkedet, kræver det, at både ledelsen, tillidsrepræsentanter og kolleger tager ansvar. Kampen mod seksuel chikane er en fælles kamp for en ny kultur på vores arbejdspladser”.

- Alle har ret til at gå på arbejde uden at skulle være bange for at blive udsat for seksuel chikane. Jeg vil på det kraftigste opfordre både virksomheder og medarbejdere til at tale om, hvordan man omgås hinanden på en ordentlig måde og sætter nogle klare regler op, så alle véd, hvor grænsen går - både for kolleger, kunder og borgere.

På trods af, at en overvægt af kvinder angiver, at de har været udsat for seksuel chikane, er der tydelige forskelle i forhold til, om kvinder og mænd fortæller nogen om det. 45 pct. af mænd, som har angivet, at de har været udsat for seksuel chikane inden for det seneste år, har ikke fortalt om deres oplevelser til nogen på deres arbejdsplads. Tilsvarende er det kun 13 pct. af kvinderne, der ikke fortæller nogen på arbejdspladsen om det.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Det er opløftende, at de fleste kvinder i dag fortæller deres leder eller kolleger om det, når de bliver udsat for seksuel chikane. Men når næsten halvdelen af de mænd, der har oplevet seksuel chikane på jobbet, ikke taler med nogen om det på arbejdspladsen, viser det, hvor tabubelagt seksuel chikane stadig er. Det tabu har vi en fælles opgave i at gøre op med.

Generelt har flest lønmodtagere oplevet seksuel chikane inden for brancherne social- og sundhedsområdet samt detail og service (herunder butikker, restauranter og barer). Det kan hænge sammen med, at medarbejderne i disse brancher ofte er i kontakt med borgere og kunder. Der er en overvægt af kvinder inden for detail og i service, som angiver, at de har oplevet seksuel chikane inden for det seneste år.

Links

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Ledigheden er uændret i maj 202420.6.2024 09:00:05 CEST | Pressemeddelelse

Der er 86.800 fuldtidsledige i maj 2024. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det er 300 flere sammenlignet med måneden før hvilket betyder, at ledigheden i maj er omtrent uændret i forhold til forrige måned. Ledighedsprocenten er uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Vi har i lang tid kunnet glæde os over en stabil, lav arbejdsløshed, og maj-tallene understreger den tendens. Den lave ledighed er godt for både den enkelte og for samfundet, og vi skal udnytte det til at få endnu flere med på arbejdsmarkedet". "Flere brancher og virksomheder efterspørger fortsat arbejdskraft, og derfor har regeringen blandt andet gjort det attraktivt at fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen". Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering offentliggør ledighedstallet for juni måned den 18. juli.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye