Særligt yngre kvinder udsættes for seksuel chikane – når det sker for mænd, fortæller de ikke om det
Særligt yngre kvinder udsættes for seksuel chikane. Blandt kvinder i alderen 15-25 år har omkring 16 procent angivet, at de har oplevet seksuel chikane inden for det seneste år, og en tilsvarende tendens ses blandt helt unge kvinder mellem 15 og 17 år. Blandt mænd i aldersgruppen 15-25 år angiver 3 pct., at de har været udsat for seksuel chikane. Det fremgår af Beskæftigelsesministeriets publikation ”Kvinder og mænd på arbejdsmarkedet”.
Hovedparten af de kvinder og mænd, der angiver at have været udsat for seksuel chikane på deres arbejdsplads inden for det seneste år oplever, at det har været kolleger eller kunder, borgere og klienter mv., som har stået bag den uønskede adfærd.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Det gør mig harm, at det især går ud over de helt unge kvinder. Seksuel chikane er aldrig i orden. Men når det så især går ud over de helt unge, der jo i sagens natur er nye på arbejdsmarkedet, kræver det, at både ledelsen, tillidsrepræsentanter og kolleger tager ansvar. Kampen mod seksuel chikane er en fælles kamp for en ny kultur på vores arbejdspladser”.
- Alle har ret til at gå på arbejde uden at skulle være bange for at blive udsat for seksuel chikane. Jeg vil på det kraftigste opfordre både virksomheder og medarbejdere til at tale om, hvordan man omgås hinanden på en ordentlig måde og sætter nogle klare regler op, så alle véd, hvor grænsen går - både for kolleger, kunder og borgere.
På trods af, at en overvægt af kvinder angiver, at de har været udsat for seksuel chikane, er der tydelige forskelle i forhold til, om kvinder og mænd fortæller nogen om det. 45 pct. af mænd, som har angivet, at de har været udsat for seksuel chikane inden for det seneste år, har ikke fortalt om deres oplevelser til nogen på deres arbejdsplads. Tilsvarende er det kun 13 pct. af kvinderne, der ikke fortæller nogen på arbejdspladsen om det.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Det er opløftende, at de fleste kvinder i dag fortæller deres leder eller kolleger om det, når de bliver udsat for seksuel chikane. Men når næsten halvdelen af de mænd, der har oplevet seksuel chikane på jobbet, ikke taler med nogen om det på arbejdspladsen, viser det, hvor tabubelagt seksuel chikane stadig er. Det tabu har vi en fælles opgave i at gøre op med.
Generelt har flest lønmodtagere oplevet seksuel chikane inden for brancherne social- og sundhedsområdet samt detail og service (herunder butikker, restauranter og barer). Det kan hænge sammen med, at medarbejderne i disse brancher ofte er i kontakt med borgere og kunder. Der er en overvægt af kvinder inden for detail og i service, som angiver, at de har oplevet seksuel chikane inden for det seneste år.
Links
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Ny overenskomstordning for udenlandsk arbejdskraft og nye initiativer mod social dumping30.6.2025 11:23:03 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen præsenterer en ny overenskomstbaseret erhvervsordning, som skal sikre dansk erhvervsliv nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft fra udvalgte lande på danske løn- og arbejdsvilkår. Derudover præsenterer regeringen nye initiativer mod social dumping, herunder krav om ID-kort på større bygge- og anlægsprojekter.
Invitation til doorstep om udenlandsk arbejdskraft og initiativer mod social dumping30.6.2025 09:36:22 CEST | Pressemeddelelse
Der afholdes i dag doorstep om en ny ordning for udenlandsk arbejdskraft og nye initiativer mod social dumping.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse
I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer
Tæt på uændret ledighed i maj 202519.6.2025 09:02:03 CEST | Pressemeddelelse
Der er 86.300 fuldtidsledige i maj 2025. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed tæt på uændret i forhold til måneden før med et lille fald på 300 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Det er virkelig opsigtsvækkende, at vi fortsat formår at holde ledigheden på under tre procent i Danmark. Det er ikke nogen selvfølge i betragtning af, at vi lever i en verden med stigende politisk uforudsigelighed og økonomisk utryghed. - Vi skal dog være opmærksomme på, at ledigheden udvikler sig forskelligt i landet, og at det i nogle områder er sværere at skaffe jobs til alle end andre. Jeg ser frem til, at kommuner landet over lancerer Ungeløftet, så de alt for mange unge uden job og uddannelse får bedre hjælp til at komme tættere på et meningsfuldt fællesskab. Jeg er stolt af, at alle kommuner har sagt ja til Ungeløftet, og sammen med virksomheder og civilsamfund
Over en halv milliard kroner fordelt mellem alle 98 kommuner til Ungeløftet19.6.2025 07:02:53 CEST | Pressemeddelelse
Over en halv milliard kroner er på vej til landets kommuner. Pengene er en del af Ungeløftet og skal bruges til indsatser til gavn for de 43.000 unge uden arbejde eller uddannelse - indsatser, som vi véd virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum