Beskæftigelsesministeriet

Særligt yngre kvinder udsættes for seksuel chikane – når det sker for mænd, fortæller de ikke om det

Del

Særligt yngre kvinder udsættes for seksuel chikane. Blandt kvinder i alderen 15-25 år har omkring 16 procent angivet, at de har oplevet seksuel chikane inden for det seneste år, og en tilsvarende tendens ses blandt helt unge kvinder mellem 15 og 17 år. Blandt mænd i aldersgruppen 15-25 år angiver 3 pct., at de har været udsat for seksuel chikane. Det fremgår af Beskæftigelsesministeriets publikation ”Kvinder og mænd på arbejdsmarkedet”.

Hovedparten af de kvinder og mænd, der angiver at have været udsat for seksuel chikane på deres arbejdsplads inden for det seneste år oplever, at det har været kolleger eller kunder, borgere og klienter mv., som har stået bag den uønskede adfærd.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Det gør mig harm, at det især går ud over de helt unge kvinder. Seksuel chikane er aldrig i orden. Men når det så især går ud over de helt unge, der jo i sagens natur er nye på arbejdsmarkedet, kræver det, at både ledelsen, tillidsrepræsentanter og kolleger tager ansvar. Kampen mod seksuel chikane er en fælles kamp for en ny kultur på vores arbejdspladser”.

- Alle har ret til at gå på arbejde uden at skulle være bange for at blive udsat for seksuel chikane. Jeg vil på det kraftigste opfordre både virksomheder og medarbejdere til at tale om, hvordan man omgås hinanden på en ordentlig måde og sætter nogle klare regler op, så alle véd, hvor grænsen går - både for kolleger, kunder og borgere.

På trods af, at en overvægt af kvinder angiver, at de har været udsat for seksuel chikane, er der tydelige forskelle i forhold til, om kvinder og mænd fortæller nogen om det. 45 pct. af mænd, som har angivet, at de har været udsat for seksuel chikane inden for det seneste år, har ikke fortalt om deres oplevelser til nogen på deres arbejdsplads. Tilsvarende er det kun 13 pct. af kvinderne, der ikke fortæller nogen på arbejdspladsen om det.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Det er opløftende, at de fleste kvinder i dag fortæller deres leder eller kolleger om det, når de bliver udsat for seksuel chikane. Men når næsten halvdelen af de mænd, der har oplevet seksuel chikane på jobbet, ikke taler med nogen om det på arbejdspladsen, viser det, hvor tabubelagt seksuel chikane stadig er. Det tabu har vi en fælles opgave i at gøre op med.

Generelt har flest lønmodtagere oplevet seksuel chikane inden for brancherne social- og sundhedsområdet samt detail og service (herunder butikker, restauranter og barer). Det kan hænge sammen med, at medarbejderne i disse brancher ofte er i kontakt med borgere og kunder. Der er en overvægt af kvinder inden for detail og i service, som angiver, at de har oplevet seksuel chikane inden for det seneste år.

Links

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 202422.4.2024 08:10:49 CEST | Pressemeddelelse

I februar 2024 var der 3.014.700 lønmodtagere i job. Det er 5.300 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden februar 2023 er der dermed samlet set kommet 34.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.800 flere lønmodtagere fra januar 2024 til februar 2024. I samme periode er der kommet 1.600 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Beskæftigelsen ramte med hele 3.014.700 i februar endnu en rekord. Det er utrolig positivt, at vores virksomheder og den offentlige sektor fortsat har brug for flere medarbejdere, og at flere hermed bidrager til fællesskabet og forsørger sig selv. - Vi har fortsat en stærk økonomi med et robust arbejdsmarked, som vi kan være stolte af. Dertil kommer at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet og nu er på et rekordlavt niveau.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til STAR's ledighedstal for marts 202419.4.2024 09:00:10 CEST | Pressemeddelelse

Det er anden gang, Beskæftigelsesministeriet offentliggør egne ledighedstal. Ledighedstallene viser, at der i marts 2024 var 86.500 fuldtidsledige. Det betyder, at udviklingen i ledigheden er uændret. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - STAR’s ledighedstal viser igen i marts, at ledigheden er uændret. Antallet af ledige har de sidste par år ligget på et lavt niveau, hvilket kommer os alle til gavn. Vi har en stærk økonomi, så vi har fortsat udsigt til et robust arbejdsmarked. - Vi har stadig brug for arbejdskraft både i den private og den offentlige sektor. Derfor giver vi ufaglærte mulighed for at tage en faglært uddannelse på 110 procent dagpenge. Desuden har vi et lønløft parat til offentligt ansatte grupper i vores velfærdssektor, og så er det vores mål, at nogle af de 43.000 unge, der i dag er uden job eller uddannelse, kommer med i arbejdsfællesskabet. Fremover offentliggør Beskæftigelsesministeriet sine egne ledighedstal samt egen indikator for ledigheden. Ledi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye