Næsten halvdelen af bestyrelsesmedlemmer i DGI’s idrætsforeninger er kvinder

Del

Der er 44 procent kvinder i idrætsforeningernes frivillige bestyrelser, og det er et langt højere tal end i andre sektorer. Det er vigtigt, at foreningsbestyrelserne går forrest og afspejler medlemmerne, siger DGI's formand på kvindernes kampdag.

Der sidder 44 procent kvinder i bestyrelserne i DGI's 6.600 medlemsforeninger.
Der sidder 44 procent kvinder i bestyrelserne i DGI's 6.600 medlemsforeninger. Lasse Olsson (Arkivfoto fra DGI)

Ud af de 32.219 registrerede bestyrelsesmedlemmer i DGI’s 6.600 idrætsforeninger er 44 procent kvinder og 56 procent er mænd. Som forperson er 30 procent kvinder og 69 procent er mænd. Det viser nye DGI-tal fra januar 2024.

Det er væsentligt højere tal end i erhvervslivet, hvor andelen af kvinder i professionelle bestyrelser udgør 17 procent, og kun 11 procent af bestyrelserne har kvindelige formænd. Det viser tal fra Dansk Industri.

”Det er vigtigt, at vi i idrætsforeningernes bestyrelser afspejler de medlemmer, vi har. Derfor er det også helt naturligt, at vi har kvinder godt repræsenteret i idrætsforeningernes ledelser. Jeg er rigtig glad for, at vi i DGI’s medlemsforeninger går forrest og bidrager stærkt til ligestilling blandt vores beslutningstagere i foreningerne. Når både mænd og kvinder sidder i bestyrelseslokalet, så fremmer det åbenheden for diversitet og mangfoldighed generelt,” siger Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI.

I 2023 sås det i DGI’s medlemstal, at de 1,77 millioner medlemmer bestod af 45 procent kvinder.

Foreningslivet er en øveplads

I september 2023 fik Haderslev Gymnastikforenings 1.500 medlemmer for første gang i 133 år en kvindelig bestyrelsesformand. 55-årige Charlotte Pugh har over 20 års ledererfaring i sundhedsvæsenet, har siddet i flere frivillige bestyrelser og er nu også formand i det frivillige foreningsliv.

Som ung fik hun på Gymnastikhøjskolen i Ollerup en delingsføreruddannelse og lærte om bestyrelsesarbejde. I dag er Charlotte Pugh i gang med DGI’s frivillighedsuddannelse, og hun anser foreningslivet som et oplagt sted at øve sig på at sidde i en professionel bestyrelse eller være leder i erhvervslivet:

”Der er helt sikkert nogle lighedstræk mellem at være leder i det offentlige og som frivillig. Specielt dét med at se den enkeltes potentiale og kompetencer, og finde ud af, hvordan kan jeg motivere dem, så det er sjovt at udføre et stykke arbejde. Og det gælder både for en medarbejder eller en frivillig. Forskellen er så, at i erhvervslivet bliver vi målt bliver målt på tal og effektivitet, hvorimod det i gymnastikforeningen er medlemmerne og de frivillige, der er i fokus,” siger Charlotte Pugh.

Kvinder vil godt

DGI’s nye tal maner det gamle argument til jorden om, at kvinder ikke vil og eller ikke har kompetencerne til at arbejde i bestyrelser. Ifølge DGI’s formand har kvinder nu for alvor fået øjnene op for, at der netop er plads til dem i de frivillige bestyrelser, og at de kan gøre en stor forskel:

”Jeg tror, at kvinder kan se, at de i idrætsforeningerne kan bidrage til en udvikling lokalt. Jeg oplever, at kvinder sætter stor pris på at forene deres interesse og kompetencer i idrætsforeningens bestyrelse, fordi de brænder for formålet og tydeligt kan se, at deres arbejde virkelig rykker noget - helt konkret for børn, unge og voksne,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Internt i DGI arbejdes der generelt for en ligelig kønsbalance, hvor andelen af mænd eller kvinder ikke kommer under 40 procent. Det ses i DGI’s hovedbestyrelse samt DGI’s 14 landsdelsbestyrelser, som i dag udgøres af 42 procent kvinder og 58 procent mænd.

OM DGI'S MANGFOLDIGHEDSPOLITIK

På DGI’s årsmøde i 2021 blev der vedtaget en politik for mangfoldighed for medlemsvalgte og ansatte. Dette for i højere grad at afspejle befolkningen. Politikken indeholder ambitionen om, at forskellige mangfoldighedskategorier skal udgøre minimum 30 procent. Mangfoldighedskategorierne er køn, alder, etnicitet, handicap, seksuel orientering, religion og geografi.

OM IDRÆTSFORENINGERNES BESTYRELSESTAL

  • Ud af de 32.219 registrerede bestyrelsesmedlemmer i DGI’s 6.600 idrætsforeninger er 44,3 % kvinder og 55,7 % er mænd.
  • Som formand er 29,9 % kvinder, 69,3 % er mænd og 0,8 % er ukendt. Da flere foreninger har skiftet formand én eller flere gange sidste år, har der samlet været 9.037 formænd i løbet af 2023.
  • Internt har DGI’s hovedbestyrelse samt DGI’s 14 landsdelsbestyrelser 41,9 % kvinder og 58,1 % mænd.
  • Bestyrelsestallene er trukket fra DGI’s eget medlemssystem, CRM, i januar 2024. Her er det idrætsforeningernes bestyrelsesmedlemmer, der selv står for at opdatere, når det sker rokader og udskiftninger i deres lokale bestyrelser. Derfor er der risiko for, at ikke alle tal er 100 procent opdaterede.

Kontakter

DGI arbejder målrettet for at styrke motion og breddeidræt i Danmark. Vi tror på glæden ved idræt og på styrken i foreningsfællesskabet. DGI's 6600 foreninger har over 1,7 mio. medlemmer. 

Følg pressemeddelelser fra DGI

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DGI

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye