Zoologisk Have i København

Jubler i ZOO: Anonym velgører donerer 17 millioner til chimpanserne i Zoologisk Have

Del

En stor donation gør drømme til virkelighed i den gamle Have på Frederiksberg

I ZOO jubler man over, at chimpanserne får et udeanlæg til efteråret
I ZOO jubler man over, at chimpanserne får et udeanlæg til efteråret Frank Røsnholt

Flere og flere fonde og privatpersoner har fået øjnene op for det vigtige arbejde ZOO gør for at bevare verdens vigtige arter.

På den baggrund glæder man sig i ZOO over, at en anonym velgører har valgt at donere 17 millioner kroner til et nyt udeanlæg for chimpanserne. Et anlæg, der gør det muligt for de legesyge menneskeaber at boltre sig ude i den friske luft og dermed give både dyr og gæster en helt ny oplevelse. 

-Vi oplever heldigvis en stor interesse for vores arbejde for at bevare verdens dyr, og man kan sige, at det arbejde er mere relevant end nogensinde. I tilfældet med chimpanserne har det gennem flere år været et stort ønske for os at kunne give dem mere plads at udfolde sig på samt muligheden for at komme udenfor og opleve de forskellige årstider. Jeg vil glæde mig til at se dem rode i visne blade, nyde solen og at bade i regnvejr, hvis de har lyst til det. Alt dette skal det nye anlæg understøtte. Faktisk er det en forudsætning for, at vi kan beholde arten her i ZOO, lyder det fra zoologisk direktør Mads Frost Bertelsen. 

TEGNINGER HAR LIGGET KLAR I SKUFFEN

Sammen med dyrepasserteamet omkring chimpanserne har Mads Frost Bertelsen haft en længerevarende og god dialog med den anonyme giver, hvilket nu har resulteret i den store støtte til udeanlægget, der skal bygges sammen med det eksisterende anlæg fra 1983. 

Arbejdet går allerede i gang d. 18 marts, men man kan allerede se markeringer og afspærringer af området foran Zoolab. Går alt efter planen forventes anlægget at kunne stå færdigt i efteråret 2024. 

-Det er klart, at vi glæder os til at komme i gang, da det som sagt har været et fokuspunkt længe at give chimpanserne bedre udfoldelsesmuligheder. Tegningerne har ligget klar i skuffen og vi kan nu fejre, at den økonomiske del af projektet kom på plads, lyder det fra Mads Bertelsen.

Også administrerende direktør i ZOO, Pernille Mehl, glæder sig til, at gæsterne om kort tid kan opleve chimpanserne på en helt ny måde og sender samtidig en stor tak til den gavmilde velgører.

- I ZOO går dyrevelfærd og gæsteoplevelse hånd i hånd, og vi arbejder konstant for at udvikle Zoologisk Have i dyrenes favør. For at gøre det, er vi dybt afhængige af de midler, vi får fra fonde, sponsorer og privatpersoner, hvis hjerter banker lige så meget for dyrevelfærd og naturbevarelse, som de gør hos os. På den baggrund kan vi nu gøre en kæmpestor drøm til virkelighed her i ZOO. Vi er meget glade og taknemmelige, lyder det fra Pernille Mehl.

 

Fakta: 

-Der bor i øjeblikket ni chimpanser i København ZOO.

-Sammensætningen af flokken er et par hunner, en lille unge, en alfahan og en betahan samt en gruppe af unge hanner. Sammenlignet med en typisk familiegruppe i naturen er der pt. overvægt af unge hanner i gruppen. I forbindelse med udvidelsen af anlægget vil ZOO diskutere den fremtidige sammensætning med det internationale avlssamarbejde. 

-I naturen lever chimpanserne i små familiegrupper, der består af en til to hanner, fem til seks hunner og deres unger. Gruppen slår sig typisk ned i et fast område sammen med andre chimpanser. Disse ”samfund” kan tælle over 100 dyr. 

-Chimpanser er ikke kræsne og spiser mange forskellige ting. I ZOO får de overvejende grøntsager, da det er sundere for dem end frugt, men også kød er på menuen af og til. 

-I modsætning til gorillaer, der er vegetarer, jager chimpanser også andre dyr og æder dem. 

-Zoologisk Have har i mange år forsket i menneskeabernes gener med særligt fokus på chimpanserne. Chimpanser er menneskets nærmeste nulevende slægtninge, og vi deler ca. 99 % af vores gener med dem. Ligesom mennesker kan chimpanser bruge redskaber. F.eks. strå til at fiske termitter med, tyggede pinde til at suge væske op med og sten til at knække nødder med.

-Chimpanser kommunikerer med hinanden ved hjælp af lyde, mimik, fagter og berøringer. 

-En hunchimpanse føder en enkelt unge omkring hvert fjerde år. Drægtighedstiden er otte måneder. I det første leveår sidder ungen primært på maven af moderen, men helt indtil de er fem-seks år gamle, holder de sig meget tæt i nærheden af deres mor. 

-Vægt: Hanner 50-60 kg. Hunner 30-50 kg.

-Kønsmoden: ca. 10 år. Levealder over 40 år.

-I adskillige år har ZOO arbejdet hen imod etableringen af et udendørs anlæg, men har manglet de økonomiske midler hertil. 

Udeanlægget er designet af det danske firma HMJ Design. Byggesum 17 mio. kr.

Kontakter

Billeder

I ZOO jubler man over, at chimpanserne får et udeanlæg til efteråret
I ZOO jubler man over, at chimpanserne får et udeanlæg til efteråret
Download

ZOO er sat i verden for at fremme naturbevarelse. Det gør vi gennem inspiration og opdagelser for vores gæster i Zoologisk Have København. Vi bidrager aktivt i det internationale arbejde med at bevare dyrearter og naturområder. Vi øger interessen og forståelsen af naturen og dens mangfoldighed og bidrager med vigtig forskning. Alt, hvad vi gør, er natuligvis baseret på et videnskabeligt grundlag.

Følg pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye