Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet sætter samarbejde med tænketank i bero

Del

Grundet mangelfuld finansiel forvaltning indstilles bidrag til Atlantsammenslutningen.

Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet sætter samarbejdet med den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen i bero. Samarbejdet indstilles i lyset af mangelfuld finansiel forvaltning. Atlantsammenslutningen har årligt modtaget 790.000 fra Udenrigsministeriet og 300.000 fra Forsvarsministeriet.

Atlantsammenslutningen har i såvel Udenrigsministeriet som i Forsvarsministeriet været under skærpet tilsyn. Hverken Udenrigsministeriet eller Forsvarsministeriet har modtaget organisationens regnskaber for 2022 og 2023. Udenrigsministeriet har for perioden 2022-2023 ikke modtaget den relevante dokumentation til brug for det skærpede tilsyn, herunder regnskabet for 2022, trods gentagende forespørgsler.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler:

”Atlantsammenslutningen og generalsekretær Lars Bangert Struwe har i mange år leveret gode og saglige bidrag til den offentlige debat om udenrigs- og sikkerhedspolitik. Den folkeoplysende indsats, sammenslutningen har leveret, har ikke bare været enormt påskønnet – den har også været nødvendig i den urolige og vanskelige udenrigspolitiske tid, vi lever i. Derfor er det også med stor ærgrelse, at vi nu må sætte samarbejdet i bero.”

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen udtaler:

”Forsvarsministeriet har over en årrække i regi af seneste forsvarsforlig ydet tilskud til Atlantsammenslutningen til konkrete projekter. Organisationen har bidraget med en vigtig stemme i den offentlige debat om forsvars- og sikkerhedspolitik, men på grund af en række forhold vedrørende organisationens økonomi, kan Forsvarsministeriet på nuværende tidspunkt ikke videreføre tilskuddet. Det vil ikke være ansvarligt, når der er tvivl om organisationens økonomistyring.”

I juni 2023 blev det besluttet at tilbageholde anden årlige rate af Udenrigsministeriets udbetaling til Atlantsammenslutningen, da Udenrigsministeriet desværre ikke længere kunne sikre, at bevillingen blev forvaltet hensigtsmæssigt og i tråd med formålet. Der er for perioden 2022-2023 et udestående til Udenrigsministeriet på ca. 1,2 mio. kr., som fortsat afventer den relevante dokumentation fra Atlantsammenslutningen. 

Som offentlig myndigheder har Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet ansvaret for at sikre, at tilskudsmodtagere forvalter deres bevillinger hensigtsmæssigt.

Bestyrelsesformanden for Atlantsammenslutningen er blevet informeret om beslutningen.

Atlantsammenslutningen har gennem mange år leveret et solidt arbejde med oplysning til danskerne om det transatlantiske samarbejde i NATO og har bidraget til at skabe debat i Danmark om aktuelle udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske emner.

Såfremt betingelserne for samarbejdet ændrer sig, og Atlantsammenslutningen f.eks. væsentligt forbedrer sin finansielle forvaltning, er det en mulighed, at samarbejdet kan genoptages.

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye