Dansk Flygtningehjælp

Kvindernes Internationale Kampdag: For kvinder på flugt er der stadig lang vej til lige rettigheder

Del

På kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts hylder vi de mange fremskridt, der hvert år tages for mere lige rettigheder, men dagen er også en påmindelse om, at der stadig er meget at kæmpe for.

Der er i de seneste år kommet langt mere fokus på kvinders rettigheder og vilkår, men i mange lande er kvinders rettigheder stadig under stort pres, og i nogle lande går det ligefrem tilbage med rettighederne som f.eks. i Afghanistan.  

Kvinder på flugt er særligt udsatte. Dette faktum har desværre ikke ændret sig, selvom det over det meste af verden går fremad, når det kommer til kvinders rettigheder. Over 100 millioner mennesker er fordrevne, heriblandt over 36 millioner flygtninge, og tallet bliver desværre ved med at stige. Halvdelen af alle flygtninge og fordrevne er piger og kvinder. Det er både mødre, søstre og døtre med vidt forskellige baggrunde. Uanset alder eller nationalitet har alle piger og kvinder på flugt dog én ting tilfælles. De risikerer alle i højere grad på grund af deres køn at blive udsat for overgreb og diskrimination. 

”Det at flygte er i sig selv er en traumatisk oplevelse. Du er tvunget til at forlade dit hjem, dine ejendele, dit liv, og alt det du kender, for at begive dig ud på en ofte farlig rejse uden at vide, hvilken fremtid der venter dig. Som kvinde er den rejse ekstra farlig. Knap halvdelen af de piger og kvinder, der flygter udsættes for et overgreb under flugten. Det indebærer b.la. voldtægt, kidnapning og bestikkelse. Selv når kvinder og piger kommer frem til deres destination er de fortsat i risiko for overgreb og udnyttelse”, siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Charlotte Slente. 

Derfor er det vigtigt med fokus på sikkerhed der, hvor kvinder og piger midlertidigt bosætter sig som i f.eks. flygtningelejre. Dansk Flygtningehjælp er bl.a. med til at sikre at sådanne lejre er lyst op også om natten, at toiletter er kønsopdelt og at kvinders behov bliver mødt. Vi sørger for krisehjælp og sikre væresteder til de kvinder, som har været udsat for overgreb, så de får så gode forudsætninger som muligt for fremtiden. 

”Det er vigtigt at nævne, at kvinder ikke fra naturens side er klædt dårligere på til at klare sig, men alene på baggrund af deres køn er mere udsatte. På mine rejser har jeg oplevet utallige eksempler på deres ubegribelige styrke. Det er mødre som har vandret med deres børn i flere dage for at få dem i sikkerhed, eller kvinder som står sammen om at forsøge deres familie, hvis deres mænd er blevet dræbt, er forsvundet eller rejst i forvejen i deres søgen efter sikkerhed”, siger Charlotte Slente. 

Disse stærke kvinder står overfor mange udfordringer bl.a. at sikre en indkomst, så de kan forsørge deres børn. Men de finder en vej, blandt andet ved at gå sammen, så de kan passe hinandens børn, mens de arbejder eller ved at åbne små selvstændige virksomheder, støttet af Dansk Flygtningehjælp.  

Piger og kvinder på flugt oplever desværre også oftere end drenge og mænd, at de må opgive skole, uddannelse og fremtidsdrømme. Adgang til uddannelse er en fundamental menneskeret og skal sikre, at børn får de bedste fremtidsudsigter. Alligevel får kun halvt så mange piger som drenge på flugt en uddannelse. Det er problematisk, da det gør det sværere for kvinder at finde arbejde og blive selvforsørgende. Uden skolegang får de ikke altid den nødvendige viden om deres rettigheder, så de har selvtilliden og modet til at råbe op og beskytte sig selv.   

”Skole betyder rutine, normalitet, formål og tid væk fra flygtningelivets pres – det er vigtigt for børn at have det rum, men særligt for piger, som er sårbare over for udnyttelse, kønsbaseret vold eller tidligt ægteskab. Ved at lære om deres rettigheder gennem uddannelse, får piger en større modstandsdygtighed over for de enorme udfordringer, der er ved at være flygtninge, men også ved at være kvinde”, siger Charlotte Slente. 

Kontakter

Om Dansk Flygtningehjælp

Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største NGO. Vi er samtidig en af verdens førende organisationer med speciale i at hjælpe mennesker på flugt. Vi arbejder for verdens flygtninge i 40 lande rundt om i verden.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp

Udtalelse fra generalsekretær for DRC Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente, efter USA's permanente annullering af næsten al udviklingsstøtte27.2.2025 16:53:13 CET | Pressemeddelelse

DRC Dansk Flygtningehjælp er dybt rystede over meddelelsen fra den amerikanske regering, der vil opsige næsten alle sine bistandskontrakter, og vi advarer om katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker, der er tvunget på flugt og lever i konfliktramte og skrøbelige lande. Den øjeblikkelige annullering af over 10.000 kontrakter verden over er et stort chok, der hidtil ikke er set før i den humanitære sektor. Dette begyndte, da den amerikanske regering annoncerede Stop Work Orders for alt sit hjælpearbejde den 24. januar 2025, i en periode på 90 dage. Modtagere af amerikansk støtte har kæmpet for at tilpasse sig og reagere på udviklingen i løbet af den sidste måned. DRC vurderede, at på grund af den oprindelige frysning risikerede over to millioner mennesker at miste adgang til essentielle og livreddende tjenester leveret af DRC og finansieret af den amerikanske regering. I aftes modtog DRC over 20 varsler om opsigelse af amerikansk bistand til projekter i lande som Den Centrala

Efter tre års krig risikerer manglende finansiel støtte i Ukraine at få langsigtede konsekvenser24.2.2025 11:40:15 CET | Pressemeddelelse

Tre år inde i eskaleringen af krigen i Ukraine understreger Dansk Flygtningehjælp (DRC) behovet for vedvarende international støtte for at forhindre forværrede humanitære forhold og langsigtede udfordringer for landets genopbygning og stabilitet. Mens konflikten fortsætter, lever mere end 3,4 millioner mennesker på flugt internt i Ukraine. For den gruppe især, bliver levevilkårene konstant sværere, det er sværere at finde arbejde og adgangen til vigtige ydelser er begrænset. . Civile tab forbliver også høje – i januar 2025 blev mindst 139 civile dræbt og 738 såret, en stigning på 27% fra året før. Konsekvenserne af krigen rækker ud over de humanitære behov. Antallet af tilfælde af kønsbaseret vold er stigende, men ofrene har begrænset adgang til at få hjælp. Derudover udgør landminer og ueksploderet ammunition en stor fare i mange områder og begrænser menneskers bevægelsesfrihed, landbrugsproduktion og økonomisk genopbygning. Tusindvis af sårede personer har brug for løbende medicinsk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye