Novo Nordisk Fonden bevilgede mere end 9,1 mia. kr. i 2023 til formål, som gavner samfundet

Del

Fondens overordnede ambition er at fremme menneskers og plantens sundhed ved at støtte initiativer inden for videnskab, uddannelse, innovation og udvikling.

I 2023 brugte Novo Nordisk Fonden mere end 9,1 mia. kr. på filantropiske bevillinger og investeringer og støttede i alt 751 nye projekter.

Fondens aktiviteter bygger på tanken om, at videnskab og innovation skal bane vejen for at tackle nogle af vor tids store globale udfordringer.

“Vi søger at adressere presserende samfundsmæssige udfordringer, lige fra klimaforandringer og skrøbelige landbrugs- og fødevaresystemer til den snigende pandemi med lægemiddelresistente infektioner og den globale udbredelse af kardiometaboliske sygdomme,” siger professor Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør for Novo Nordisk Fonden.

Fra vacciner til bæredygtig fødevareproduktion
Et af fondens store missionsdrevne tiltag i 2023 var Novo Nordisk Foundation Initiative for Vaccines and Immunity (NIVI), et initiativ med fokus på forskning og udvikling af vacciner i samarbejde med Københavns Universitet.

I et andet stort initiativ, der retter sig imod de stigende globale problemer med fødevareusikkerhed og emission af drivhusgasser fra landbruget, gik fonden sammen med Bill & Melinda Gates Foundation om at oprette et konsortium af virksomheder og universiteter, som skal skabe en innovativ og bæredygtig metode til fødevareproduktion.

De to initiativer afspejler Novo Nordisk Fondens stigende ambition om at indgå i større projekter med flere samarbejdspartnere og interessenter, både i Danmark og internationalt.

Mads Krogsgaard Thomsen siger: “Der er brug for en global indsats for at løse de aktuelle samfundsmæssige udfordringer. Derfor opskalerer vi – ud over at indgå i vigtige partnerskaber med myndigheder og organisationer i Danmark – også vores aktiviteter og samarbejder på internationalt niveau.”

Bevillinger i åben konkurrence
Ud af de 751 bevillinger, der i alt blev givet i 2023, blev 538 uddelt i åben konkurrence til et samlet beløb på i alt 2.448 mio. kr.

Støtte til sociale og humanitære formål
Fonden fortsatte også med at støtte projekter og initiativer inden for sociale og humanitære formål i 2023. Som en del af en langsigtet ambition om at reducere ulighed i sundhed blev Partnership for Education of Health Professionals lanceret med fokus på uddannelse af sundhedspersonale i Indien og Kenya i tæt samarbejde med både internationale og lokale partnere.

Fondens filantropiske aktiviteter muliggøres af de økonomiske resultater fra selskaberne i Novo Gruppen samt Novo Holdings A/S’ investeringer, Fondens holding- og investeringsselskab, der forvalter fondens aktiver og formue.

De 9,1 mia. kr., der blev uddelt i bevillinger i 2023, er en stigning i forhold til tidligere år:

Fonden dækker en bred vifte af videnskabelige områder, herunder lægevidenskab, bioteknologi samt natur- og tekniske videnskaber, og støtter alt fra uddannelse og grundforskning til storstilede initiativer, der søger at omsætte videnskabelige opdagelser til skalerbare løsninger.

Følgende var nogle af fondens større filantropiske bevillinger og investeringer i 2023:

  • Novo Nordisk Foundation Initiative for Vaccines and Immunity (NIVI), et initiativ med fokus på forskning og udvikling af vacciner, som Novo Nordisk Fonden har afsat op til 1,8 mia. kr. til. Formålet med NIVI er at skabe nye eller forbedrede vacciner mod nogle af de dødeligste luftvejssygdomme, herunder tuberkulose og influenza.
  • Novo Nordisk Foundation Cellerator, en laboratoriefacilitet i verdensklasse til udvikling og opskalering af celleterapier til test på mennesker. Der blev bevilget op til 950 mio. kr.
  • Sammen med Bill & Melinda Gates Foundation afsatte Novo Nordisk Fonden op til 200 mio. kr. til et initiativ med fokus på at udnytte CO2 som kilde til proteiner til fødevareproduktion uden anvendelse af landbrugsjord.
  • Som led i dens fortsatte bestræbelser på at bekæmpe kardiometaboliske sygdomme forlængede fonden sin støtte til Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research med en bevilling på op til 1 mia. kr.
  • To af fondens mest ambitiøse bevillingsprogrammer er Challenge-programmet, hvor der blev uddelt 378,7 mio. kr., og Research Leader-programmet, hvor 37 forskere modtog 361 mio. kr. i støtte. Begge programmer er målrettet forskning, der søger at løse store samfundsmæssige udfordringer inden for menneskers sundhed, klimaforandringer og bæredygtighed.

Kontakter

Nils Eskestad, Senior Corporate Writer, nes@novo.dk

Billeder

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Nyt initiativ skal finde ud af, om bakterier i vores tarm spiller en rolle ved kardiometaboliske sygdomme22.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt forskningsinitiativ forankret i Danmark har til formål at etablere en mulig årsagssammenhæng mellem tarmmikrobiomet - det kombinerede genetiske materiale fra bakterier og andre mikrober i den menneskelige tarm - og udviklingen af kardiometaboliske sygdomme som fedme, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Målet er at generere viden, der kan føre til nye forebyggelses- eller behandlingsmuligheder for mennesker, der lever med eller er i risiko for disse sygdomme.

Førende forskere mødes til globalt topmøde i Danmark for at fremme viden og løsninger inden for sundhed og bæredygtighed30.4.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Førende forskere, filantroper og beslutningstagere fra hele verden mødes i Danmark til Novo Nordisk Fondens Global Science Summit i forbindelse med fondens 100-års jubilæum. Målet er at udforske sammenhænge mellem nogle af de største globale udfordringer inden for sundhed og bæredygtighed og at bane vejen for nye videnskabelige gennembrud.

Danmark bygger en af verdens kraftigste AI-supercomputere for at sætte skub i løsninger på samfundsmæssige udfordringer18.3.2024 23:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark indgår et samarbejde med NVIDIA om at etablere et nationalt center for AI-innovation, der skal huse en af verdens kraftigste AI-supercomputere. Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling, og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye