Forsikring & Pension

Europæisk styrkelse af forsvaret kræver hjælp fra pensionsbranchen

Del

EU-Kommissionen har netop offentliggjort deres plan for flere investeringer i Europa, der skal styrke forsvars- og sikkerhedsindustrien. Investeringer fra private, herunder pensionsbranchen, er en vigtig del af løsningen. De danske pensionsselskaber er klar, men det er centralt med mere politisk handling for at gøre det mere legitimt at investere i området, lyder det fra F&P.

Den nye sikkerhedssituation i Europa kræver markante ændringer og oprustning for alle de europæiske lande. Forsvarsindustrien skal nytænkes, og det kræver meget mere privat kapital, fremgår det af en strategi fra EU-Kommissionen. 

 - EU Kommissionen understreger, at en stærk forsvarsindustri er essentiel for at sikre sig mod de trusler, som landene oplever netop nu. Den danske Zilmer-rapport viste samme dystre billede tilbage i 2022, og det kræver betydelige investeringer at opbygge både Forsvaret og en forsvars- og sikkerhedsindustri, der kan matche det nye trusselsbillede på troværdig vis, siger underdirektør Tom Vile Jensen, F&P.

I forvejen har en række danske pensionsselskaber meldt sig på banen i forhold til bl.a. drift og udbygning af Forsvarets bygninger og opgraderingen af den danske flåde. Ligesom flere danske selskaber også har investeret i forsvars- og sikkerhedsvirksomheder. Men store dele den danske og europæiske forsvarsindustri har ifølge EU-kommissionen brug for en stor saltvandsindsprøjtning i det kommende år. Derfor foreslår EU-kommissionen også, at den europæiske investeringsbank (EIB) får mulighed for at investere i forsvar og sikkerhed. 

 - Det er oplagt at se på, hvordan vi bedst kan løse opgaverne i fællesskab på tværs af alle de kompetencer, ressourcer og kapital, vi har som samfund. I F&P har vi gjort det klart, at pensionsselskaberne gerne må samarbejde med både Forsvaret og investere i forsvarsindustrien, men at det helt er op til hvert enkelt selskab at afgøre, fortæller Tom Vile Jensen.

EU-kommissionen peger på, at investorer måske unødigt holder sig tilbage med investeringer i forsvarsområdet på grund af europæisk bæredygtighedsregulering og bekymringer for omdømmet. Den opfattelse kan underdirektøren godt genkende.  

- Der er en vis forsigtighed, når det kommer til investeringer i forsvar og sikkerhed. Nu slår EU-kommissionen fast, at bæredygtighedsregulering ikke står i vejen for at investere i forsvarsindustrien. Hvis politikerne vil lykkes med at rejse meget mere kapital fra private investorer, bliver der nok brug for yderligere målrettede tiltag i EU og Danmark for at få skabt en større accept af og forståelse for investeringerne. 

Kontakter

F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye