Hver femte dansker bøvler med at få barn

Del

Region Hovedstaden har spurgt over 100.000 borgere om deres oplevelser med infertilitet. Det er første gang siden 1989, at man undersøger infertilitet i den brede befolkning. Regionrådsformand Lars Gaardhøj ønsker større fokus på, hvad han kalder et alvorligt samfundsproblem.

Ca. hvert ottende barn kommer i dag til verden med hjælp med fertilitetsbehandling, men helt op til hver femte borger i region Hovedstaden mellem 25 og 44 år har oplevet problemer med at få de børn, de gerne vil have. Det viser den første undersøgelse af infertilitet i den bredere befolkning i nyere tid.

Hvert fjerde år spørges et bredt udvalg af danskere om en lang række spørgsmål om helbred og sundhed i forbindelse med Sundhedsprofilen. I Region Hovedstaden valgte man i sidste omgang også at spørge til fertilitet. Undersøgelsen viser bl.a., at borgere, der oplever infertilitet, i højere grad har et dårligere selvvurderet helbred og oplever stress. Desuden viser undersøgelsen, at der ikke er forskel på infertilitet på tværs af etnisk baggrund, uddannelsesniveau eller tilknytning til arbejdsmarkedet. Det til trods for, at der i andre studier ses en stor social og etnisk ulighed blandt dem, der modtager fertilitetsbehandling.

”Undersøgelsen viser tydeligt, at infertilitet ikke kun er et individuelt problem for de mennesker, som har svært ved at få børn, men at det er et samfundsproblem. Problemet findes i alle grupper af vores befolkning, og for mig at er det vigtigt, at den hjælp, vi tilbyder borgerne i regionen, udbredes til alle, så adgang til behandling ikke er et spørgsmål om, hvor man har bor, eller hvilken baggrund man har,” fortæller regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S).

Infertilitet er en sygdom, der af Verdenssundhedsorganisationen WHO defineres ved forsøg på opnåelse af en graviditet i mere end 12 måneder, uden at det lykkes. Infertilitet betragtes som en folkesygdom og har stor politisk bevågenhed.

”Det er vigtigt, at vi løbende undersøger, hvor udbredt problemet er, hvem der er berørt, og hvad man kan gøre for at hjælpe de berørte. Vi ved, at nedsat frugtbarhed skyldes mange forskellige sygdomme og risikofaktorer, og derfor er det vigtigt, at vi foruden hjælp med fertilitetsbehandling også ser på forebyggelse, og hvordan vi tidligt kan hjælpe de mennesker, som ønsker at få børn,” fortæller medforfatter til rapporten Lone Schmidt, professor mso ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.  

Rapporten er udarbejdet af Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse i Region Hovedstaden og bygger på spørgeskemaundersøgelsen ’Hvordan har du det?’, som gennemføres hvert fjerde år blandt tilfældigt udvalgte borgere på 16+ år. I Region Hovedstaden blev der for første gang i 2021 inkluderet spørgsmål til at måle hyppigheden af infertilitet.

Kontakter

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Hver tredje i verden dør af åreforkalkning – nyt stort projekt skal udvikle bedre veje til forebyggelse16.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Globalt set er hjertekarsygdomme på grund af åreforkalkning den hyppigste årsag til dødsfald. Et nyt dansk-spansk forskningssamarbejde skal udvikle metoder til at opdage åreforkalkning langt tidligere og særligt hos yngre – for at muliggøre tidlig forebyggelse. Novo Nordisk Fonden har netop bevilget 174 millioner kroner til de første 2,5 år af projektet – REACT – ud af projektets samlede planlagte varighed på 8 år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye